Esmorzars alcaldes.eu – “Intel·ligència Artificial a les administracions locals: oportunitats, reptes i implicacions ètiques”

0
314

………………………………………………………………

25 d’octubre de 2024
9:30 hores
Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local de Barcelona

Per assistir al col·loqui és necessari inscriure’s prèviament

Confirmacions per estricte ordre d’arribada

Persona de contacte: Sílvia Sánchez
esmorzars@alcaldes.eu
Tel: 93 339 08 12 / 667 665 866

Ponents confirmats

  • Il·lma. Sra. Eva Martínez,
    presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcaldessa de Vallirana.
  • Sra. Ástrid Desset,
    Tècnica Informàtica de l’Oficina de Suport als ens locals en Administració Electrònica. Diputació de Girona.
    Directora gerent del Consorci Administració Oberta de Catalunya (2021-2022)
    Alcaldessa d’Anglès (2015-2021)
  • Sr. Francesc Fernández,
    Vicepresident del Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local de Barcelona.
  • Sr. Francesc Oliveras,
    Responsable de projectes de la Fundació iSocial

Durant molts anys, la Intel·ligència Artificial (IA) ha estat un fenomen només conegut entre especialistes i grans empreses de computació. La novetat, però, és que en els darrers temps una empresa americana n’ha creat una versió d’accés obert, gratuïta i fàcil d’utilitzar que s’ha popularitzat molt. Poc després, altres actors han creat les seves pròpies versions o millorat les anteriors. Com a conseqüència, la IA ha esdevingut un fenomen de masses, accessible per a qualsevol persona arreu del món i a través del telèfon mòbil.

Els beneficis potencials de la nova eina són molts: gestió ràpida de les dades informàtiques, noves capacitats predictives i d’interpretació, augment de la productivitat en feines administratives… Molts col·lectius s’han apressat a aprofitar els avantatges i a portar-los cap als seus sectors. Entre ells, notablement, els professionals de l’Administració Pública i, també, qui treballa a les Secretaries i a la Intervenció.

Arreu del món, els ajuntaments, les entitats supramunicipals i les estatals han començat a aplicar la IA a la gestió del procediment administratiu. Molts processos interns i externs, com ara els registres d’entrada, la gestió tributària, la comunicació interna, els chatbots, el disseny de la mobilitat, etcètera, han començat a automatitzar-se coincidint amb la inèrcia de la digitalització. De quina manera ha penetrat, realment, la IA als ajuntaments catalans i entre els secretaris i interventors? 

La teoria diu que, amb aquesta millora de productivitat, la ciutadania i els mateixos professionals poden guanyar qualitat de servei. La pràctica, però, ensenya que hi ha molts obstacles per a la implementació de la IA al nivell municipal: manca de recursos tècnics, manca de capacitació o coneixement, xarxes interadministratives poc connectades encara… La IA promet uns avantatges que la realitat encara no ens permet assolir. Quins són els obstacles per a un municipi a l’hora d’implantar la IA? Tenen més facilitat els municipis grans? Podran, algun dia, gaudir-ne els petits?

I, no menys important, si la raó de ser de l’administració municipal és la d’atendre les persones, quins riscos hi ha d’habituar-se al tracte fred i automàtic d’una intel·ligència que no és humana, sinó artificial? Hi ha alguna pregunta ètica que calgui resoldre abans de posar-la en marxa? Qui prendrà les decisions a l’ajuntament: el polític, el tècnic, el secretari-interventor o la IA?

Entendre els avantatges de la IA i saber si pot jugar el paper d’aliat és una qüestió molt rellevant en aquest moment. El potencial és elevat, però també ho és la incertesa. Per aclarir els dubtes us oferim un diàleg que reunirà professionals de l’Administració municipal i experts en una tecnologia que, aviat, farà girar el món.


Quina ha estat la penetració real de la IA als nostres ajuntaments en els darrers anys?
Per a què la fan servir els electes i tècnics dels ajuntaments?

Quins avantatges hi troben? Quins inconvenients?

Quins són els recursos disponibles i no disponibles per implementar una estratègia municipal basada en la IA?

Quins són els riscos ètics de la IA en el tracte davant de les persones? Com es poden evitar?

De quina manera poden aprofitar-se’n els municipis més petits i menys dotats?

Quines mesures econòmiques, polítiques i legals cal endegar, com a país, per beneficiar-se globalment d’aquesta tecnologia?

Quines són les perspectives de futur, en aquest àmbit?

Qui acabarà prenent les decisions municipals: electes, tècnics o IA?

Objectiu

El col·loqui ajudarà a entendre els beneficis i dificultats de la implantació de la IA a les administracions municipals del país. També plantejarà estratègies útils per a treure’n el màxim partit. Està especialment adreçat a electes i tècnics de ciutats, viles i pobles que s’hagin plantejat aprofitar aquestes noves tecnologies.

alcaldes.eu

Alcaldes.eu és una plataforma transmèdia dedicada a promoure el debat sobre l’àmbit municipal i a oferir entrevistes i perfils als seus gestors. Un aparador informatiu
que permet compartir experiències i idees entre alcaldes i estar en contacte amb
les inquietuds i necessitats del ciutadà. El lector té una participació activa, ja que pot opinar, enviar les seves cartes i proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir municipis i escenaris polítics d’acord amb les necessitats del ciutadà.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.