16 de febrer de 2022
10:00 hores
Consell Comarcal del Baix Llobregat
N-340, km 1249, 08980 Sant Feliu de Llobregat, Barcelona
Persona de contacte:
Sílvia Sànchez
esmorzars@alcaldes.eu
Tel: 93 339 08 12 / 667 665 866
Cal inscriure’s prèviament. Places limitades
Ponents confirmats
Il·lma. Sra. Eva Martínez, presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcaldessa de Vallirana
Sra. Esperança Esteve, directora de la Fundació Ajuda i Esperança
Il·lma. Sra. Lídia Muñoz, alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat
Sr. Héctor Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB
La pandèmia de covid-19 ha tocat de ple la salut de les persones i de l’economia productiva. També ha portat patiment, desgast i angoixa a milers de ciutadans. Dades del Departament de Salut informen d’augments d’un 127% en el nombre de consultes sanitàries causades per trastorns d’ansietat, d’un 74% en matèria de suïcidi i autolesions i d’un 25% en els trastorns alimentaris. També hi ha hagut una recaiguda en els hàbits de consum d’alcohol i estupefaents.
Moltes persones han perdut els seus familiars i no han pogut compartir el seu dolor. Altres han agafat por a sortir de casa. També n’hi ha que han perdut la feina i l’estatus. Per sort, algunes busquen el recolzament de professionals o d’entitats com la Fundació Ajuda i Esperança, responsable del telèfon de l’esperança. Però… Quantes no saben que necessiten ajut, o no s’atreveixen a demanar-lo?
A més dels col·lectius en risc d’exclusió, preocupen, i molt grups d’edat com el jovent o les persones grans. Segons l’Ajuntament de Barcelona, la pandèmia va afectar els estudis d’un 80% de joves entre 15 i 29 anys. Un 37% van empitjorar els seus resultats i un 4% van abandonar la formació. I més de la meitat admetien efectes psicològics causats pel confinament. A banda de l’atur juvenil i de la manca d’expectatives, quins efectes tindrà la pandèmia sobre els seus plans de vida? Quines propostes de tipus social, educatiu, polític i econòmic es poden fer per aquest col·lectiu clau de la societat? En què hi poden aportar els nostres ajuntaments?
També preocupen les persones grans. No sols han patit durament el virus, sinó que també l’han viscut isolades. L’OMS adverteix des de fa anys que la depressió en la gent gran és un dels mals més habituals i, tristament, menys detectats. Què poden fer els ajuntaments i les xarxes formals i informals per tenir cura de les persones grans? Què es podem fer quan estan soles i porten temps tancades a casa? Amb quins recursos es compta? Amb quines idees?
La fi de la pandèmia ens porta una crisi de matèries primeres i d’energia que planteja nous reptes. Tarifes de l’electricitat i de gas disparades multiplicaran, aquest hivern, la pobresa energètica i l’atur. Quina capacitat tindran els nostres serveis socials per fer-se’n càrrec? Quina és la previsió? Com afrontar una segona onada de crisi econòmica, quan tot just ens estàvem reposant de l’anterior? Les nostres administracions hauran d’establir noves aliances amb tota la societat per combatre aquests desafiaments. Però, malgrat tot, no perden mai l’esperança d’aconseguir-ho.
Objectiu
La sessió està plantejada per definir els reptes de la societat davant la situació pandèmica i post-pandèmica, especialment aquells que afecten el benestar psicològic de la ciutadania. Es buscaran propostes i casos concrets d’èxit, i es promourà la idea d’aliances i treball cooperatiu.
- Quins col·lectius, i de quina manera, es troben afectats per riscos psicosocials als nostres municipis?
- Quantes persones demanen ajut i quantes s’estima que no en demanen, tot i necessitar-ne?
- Amb quins recursos compten les nostres xarxes de suport social? En què hi contribueixen els ajuntaments?
- Amb quines mancances es troben els nostres alcaldes i alcaldesses?
- De quina manera, formal i informal, ajuden els nostres municipis les persones que se senten més desesperançades?
- Què s’està preveient i fent per ajudar el jovent a trobar sortides de futur? Què s’està fent per les persones més grans?
- Quins models de col·laboració social, entre actors públics i privats, es poden definir per recuperar l’esperança?
Alcaldes.eu
Alcaldes.eu és la plataforma transmèdia especialitzada en entrevistes i perfils a gestors municipals. Un aparador informatiu que permet compartir experiències i idees entre alcaldes i estar en contacte amb les inquietuds i necessitats del ciutadà. El lector té una participació activa, ja que pot opinar, enviar les seves cartes i proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir municipis i escenaris polítics d’acord amb les necessitats del ciutadà.