Alcaldes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona apel·len a la responsabilitat col·lectiva com a mesura per a frenar els problemes de congestió viària i de contaminació de cara a l’horitzó 2020.
(D’esq. a dreta): Isidre Sierra, alcalde de Sant Climent de Llobregat; Josep Perpinyà, president del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcalde de Sant Just Desvern; Antonio Balmon, vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i alcalde de Cornellà de Llobregat; i Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues. Foto: Daniel Aznar/Alcaldes.eu.
Aquest matí, Antonio Balmon (alcalde de Cornellà i Vicepresident Executiu de l’AMB), Josep Perpinyà (president del Consell Comarcal del Baix Llobregat), Pilar Díaz (alcaldessa d’Esplugues) i Isidre Sierra (alcalde de Sant Climent de Llobregat), han destacat la importància de la societat civil en la lluita contra els problemes de contaminació i el paper de l’AMB com a espai de diàleg imprescindible.
En el marc dels Esmorzars Col·loqui que organitza la plataforma transmèdia Alcaldes.eu, aquest matí s’ha celebrat a Barcelona l’acte titulat “Àrea Metropolitana de Barcelona: els reptes de la contaminació i la gestió de les infraestructures necessàries” davant d’unes 80 persones, entre les que hi havia alcaldes, representants de la societat civil, acadèmics i empresaris.
Antonio Balmón ha encapçalat l’opinió (secundada pels altres ponents) de què, per molts esforços que faci l’administració pública (local o supramunicipal), és la societat civil la que ha de desitjar implementar els canvis. “El sistema públic és incapaç de gestionar la mobilitat privada de tots”, ha dit, a fi de significar que les mesures polítiques poden tenir un impacte més o menys concret, però que la conscienciació és fonamental. Pilar Díaz s’ha mostrat partidària de les restriccions (per exemple al trànsit de vehicles contaminants), però, a la vegada, ha demanat alternatives: “No totes les persones amb cotxes contaminants tenen possibilitat d’anar a treballar amb mitjans de transport públic: prohibir el trànsit pot ser bona idea, però cal donar alternatives a la gent”.
“En aquest tema la negociació entre municipis seria inviable. En canvi l’esfera de l’AMB ho fa possible. Es la 3a administració més important de Catalunya i la que fa menys soroll, en un moment en què està de moda fer soroll cada minut” (Antonio Balmon).
Infraestructures i necessitat de l’AMB
Els alcaldes també han reclamat majors inversions en matèria d’infraestructures que permetin als ciutadans desplaçar-se i arribar al seus llocs de treball. Balmón ha qualificat “d’error” la creació de la Línia 9 de Metro, “mentre existeix un sistema de Rodalies poc optimitzat”, Díaz ha afirmat que “com a país hem fracassat amb la manca de transport públic” i Perpinyà opina que “les inversions han penalitzat el Baix Llobregat”.
“Prohibir el trànsit pot semblar bona idea, però cal donar alternatives a la gent” (Pilar Díaz).
Precisament el president del Consell Comarcal ha demanat una reflexió sobre les causes de la mobilitat. Diu que el preu de l’habitatge o la distància dels centres sanitaris o les universitats pot ser-ne causa. Ell i Sierra han explicat que és molt difícil traslladar-se des d’algunes poblacions de l’AMB a campus universitaris com el de Castelldefels amb vehicle públic, “mentre que en cotxe particular sols es requereix un quart d’hora”.
“Els municipis no poden renunciar a liderar canvis en aquest àmbit, tot i les limitacions que tenen” (Josep Perpinyà).
També s’ha tractat sobre la importància dels espais naturals disponibles en el si de l’AMB, veritables “pulmons naturals” (així ho han qualificat els alcaldes), com ara el Parc de Collserola, el Delta del Llobregat o el Parc Agrícola del Llobregat. Josep Perpinyà ha dit que aquests espais “s’han de gestionar amb perspectiva metropolitana i no amb visió singular de municipi”. I Sierra ha dit que “no sols es tracta de reduir la contaminació sinó també de preservar els espais que compensen la contaminació”.
“No sols es tracta de reduir la contaminació sinó també de preservar els espais que compensen la contaminació” (Isidre Sierra).
Finalment, els ponents han destacat la importància de comptar amb una entitat com l’Àrea Metropolitana de Barcelona, de la que Antonio Balmon ha dit que “en aquest tema, la negociació entre municipis seria inviable. En canvi, l’esfera de l’AMB ho fa possible. Som la tercera administració més important de Catalunya i la que fa menys soroll, en un moment en què està de moda fer soroll cada minut.”