10.02.17 – BARCELONA • Barcelonès

Esmorzars Alcaldes.euIdentificar les deixalles, una de les diverses mesures per promoure l’economia sostenible a Catalunya

0
490

Alcaldes.eu celebra un debat sobre el paper dels municipis en el canvi de paradigma energètic


(D’esq. a dreta): Jordi Pietx, delegat de la delegació d’ECOEMBES de Catalunya, País Valencià i Illes Balears; l’exconseller Lluís Recoder; F. Xavier Roca, director i editor d’Alcaldes.eu; Joan Vila, President de la Comissió d’Energia de PIMEC; Jordi Duran, director de Desenvolupament d’Urbaser; Valentí Junyent, alcalde de Manresa i Diputat Delegat d’Espais Naturals i medi ambient; i Josep Maria Tost, alcalde de Riudecanyes i Director de l’Agència de Residus de Catalunya.
La plataforma transmèdia Alcaldes.eu, especialitzada en el món municipal català, ha celebrat aquest matí un Esmorzar-col·loqui dedicat a l’economia sostenible. Destacats representants del sectors públic, privat i tercer sector han actuat com a ponents. Concretament, Jordi Pietx, delegat de la delegació d’ECOEMBES de Catalunya, País Valencià i Illes Balears; Joan Vila, President de la Comissió d’Energia de PIMEC, Valentí Junyent, alcalde de Manresa i Diputat Delegat d’Espais Naturals i medi ambient i Josep Maria Tost, alcalde de Riudecanyes i Director de l’Agència de Residus de Catalunya.
Des dels seus respectius punts de vista, els ponents han coincidit en assenyalar quatre qüestions clau que tindran forta implicació en l’àmbit municipal del present i el futur. En primer lloc, una aposta decidida pel nou paradigma de l’Economia Circular, en segon que aquest canvi ha de venir precedit per una actitud favorable; en tercer, que caldrà establir mesures promotores de l’eficiència que impliquin sancions i bonificacions i, com a complement, el deficient model regulador que imposa l’Estat espanyol en aquests moments.
Economia circular
Els experts han destacat la importància d’un nou paradigma de consum i d’usos de l’energia que s’imposarà, ja sigui per les lleis d’Europa, com ha indicat Josep Maria Tost, o bé per les del mercat, com ha suggerit Joan Vila. Valentí Junyent ha destacat cinc aspectes d’aquest nou paradigma que tenen especial incidència sobre l’activitat municipal: “la gestió dels residus, el cicle de vida local de l’aigua, les compres ambientalment correctes d’electricitat, la dinamització de l’economia local amb la reutilització i l’eficiència energètica”. Els alcaldes hauran de fer front, a partir de 2017 o 2018 a una nova normativa europea en aquest sentit que, segons ha anticipat Tost, poden acabar implicant “que la brossa deixi de ser anònima, la prestació de serveis de proximitat, la disposició d’educadors a peu de carrer o establir pagaments addicionals per la generació de residus”.

“El nou paradigma d’Economia Circular, l’actitud dels ciutadans i l’eficiència i les sancions en la gestió dels residus, claus per a l’èxit”


Actitud, i no inversió
Aquest nou paradigma, no obstant, no tindrà cap mena de validesa si no ve aparellada d’un canvi d’actitud “de baix a dalt”, com ha indicat Jordi Pietx. El representant d’Ecoembes a Catalunya, País Valencià i Balears ha afirmat que “reciclar és qüestió de consciència” i que per arribar-hi “caldrà treballar a peu de ciutadà i a peu de contenidor. De la seva banda, Joan Vila ha afirmat que, tot i que la tecnologia i les regulacions estiguin disponibles, si no hi ha voluntat de la ciutadania d’assumir el canvi, no hi haurà gaire a fer.
L’esmorzar ha posat de manifest l’existència d’una generació de persones, entre 25 i 35 anys, “que reciclen poc”, en paraules de Tost. Curiosament són persones que en els anys noranta “van ser filles del popular Capità Enciam de TV3” i que curiosament no estan prou motivades. Potser per aquest motiu Jordi Pietx ha afirmat que la conscienciació té “límits” i que “caldrà acabar obligant a posar la brossa allà on correspongui”.

El director de l’Agència Catalana de Recursos i representants del sectors públic, privat i tercer sector afirmen que el canvi d’actituds és el factor determinant


Mesures d’eficiència: tecnologia i sancions
Precisament aquest component d’obligatorietat, aparellada a una sanció, es completa amb un de bonificació per a aquells que “es portin bé”, com ha dit Pietx. No obstant, s’han esmentat altres mesures que passen per una bona coordinació entre les institucions, l’ús de la tecnologia o l’eventual consideració dels recursos que fins ara no tenien cap valor en “recursos d’ús secundari” que poden ser revalortizats i posats en el mercat. De fet, Tost ha parlat de l’Eco-disseny, com a una de les tendències més prometedores, atès que “considera la reutilització del producte des del mateix moment del seu disseny”. Altres iniciatives que han sortit a la taula han estat les de “dump mining”, que consistiria en una possible utilització dels recursos com ara coure i altres metalls que ara mateix estan enterrats en antics abocadors.

“Caldrà multar qui contamini més i premiar qui més recicla”, aconsellen als alcaldes de cara a les seves polítiques municipals

Madrid, com a obstacle
Finalment, alguns dels ponents han explicat que l’Estat espanyol té un model regulador desfasat, que “ha deixat de banda la industrialització per a afavorir a oligopolis”, com ha dit Tost, i que impediria, per exemple, la presa de decisions racionals sobre el model energètic a emprar. Joan Vila, qui parlava en nom d’empresaris, ha afirmat que “cal canviar de regulador” i ha quedat suggerit que amb un estat independent, Catalunya podria prendre mesures mes adequades en aquest sentit.
L’esmorzar s’ha celebrat a l’hotel Gran Via Palace de Barcelona, davant la presència d’una seixantena de persones, representants del món municipal i de la política local.

S’ha apuntat a que un estat independent podria afavorir decisions més eficaces en la matèria.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.