Dels 89 plans, 43 són nous, 39 són revisions de plans existents i 7 són actualitzacions. A més, avui s’han homologat 139 Plans d’Autoprotecció (PAU) d’instal·lacions municipals, hospitals, residències, esdeveniments i empreses privades.
El conseller del Departament d’Interior, Ramon Espadaler, ha presidit aquest matí a la seu del Departament d’Interior la Comissió Plenària de Protecció Civil de Catalunya en què s’han homologat 89 plans locals de Protecció Civil, dels quals 43 són nous, 39 són revisions de plans existents i 7 són actualitzacions. A més, avui s’han homologat 139 Plans d’Autoprotecció (PAU) d’instal·lacions municipals, hospitals, residències, esdeveniments i empreses privades.
Els 915 municipis catalans que fins ara estaven obligats a redactar en total 2.868 plans de protecció civil municipal pels diversos riscos que els afectaven; gràcies a la nova normativa aprovada avui passen a haver de redactar-ne únicament 915 (un únic pla per cada municipi).
El conseller Ramon Espadaler ha destacat "l’esforç d’adequació i posada al dia dels plans de Protecció Civil com a resultat del compromís de principis d’any" i també ha posat en valor la racionalització i simplificació dels plans municipals. Espadaler ha afegit que “ara hem de ser proactius i exigents amb la planificació de protecció civil, donant-nos un temps raonable perquè hem posat les coses fàcils". El conseller ha remarcat que aquesta tasca de simplificació "no vol dir una pèrdua de garantia i seguretat dels plans".
El director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, ha anunciat l’informe favorable del projecte de decret per aglutinar en un sol document les activitats de control del Departament d’Interior en consonància amb l’esforç de simplificació administrativa de cara al ciutadà.
A la reunió d’avui també s’ha explicat la composició i funcionament del Grup de treball dels voluntaris de protecció civil, format per representants de diverses associacions de voluntaris i tècnics designats per la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. S’ha exposat la línia de treball que se seguirà per a la millora i consolidació de les seves tasques i el treball realitzat pel grup en el consens de les funcions en desplegament del reglament.
A la reunió també hi han assistit el secretari general d’Interior, Josep Martínez; els delegats territorials del Govern de la Generalitat i la resta de membres de la Comissió Plenària.
En el marc de la revisió de tots els plans de Protecció Civil de la Generalitat, en la reunió d’avui també s’han revisat el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT, el Pla especial d’emergències per contaminació accidental de les aigües marines a Catalunya CAMCAT i el Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya PLASEQCAT.
Pel que fa a l’INUNCAT, algunes de les noves modificacions incloses a la revisió són: el Consell Assessor del Pla s’organitza a nivell de Catalunya; els equips molt especialitzats dels organismes que formen part d’un grup podran participar en el desenvolupament de les tasques d’altres grups a petició del coordinador operatiu d’aquests; s’han actualitzat les funcions del pla del grup d’avaluació hidrometerorològic a partir del pla d’actuació de grup que s’està redactant; i s’ha inclòs una introducció dels treballs que s’han fet en el marc de la Directiva europea d’inundacions (incorporació de les Àrees de Risc Potencial Significatiu d’Inundació) i que afectarà en les properes actualitzacions i revisions.
En el CAMCAT s’han introduït novetats a nivell normatiu i canvis en l’abast del pla, incorporant també els supòsits de contaminació marina de forma deliberada. També hi ha hagut la incorporació dels Plans Interiors Marítims; i finalment també canvis en la seva operativitat: La declaració de prealerta s’estén als escenaris de contaminació marina lleu; la fase d’Alerta es preveu pels escenaris de contaminació marina de gravetat mitjana; i la fase d’Emergència es manté per als escenaris de contaminació marina molt greu.
També s’ha incorporat la previsió que l’activació del pla no sempre comportarà necessàriament la posada en funcionament de tota l’estructura del pla, de manera que, en funció de les característiques de l’emergència s’activarà de manera total o parcial l’estructura operativa.
Per últim, els canvis principals que s’han realitzat al PLASEQCAT han estat especificacions a nivell de termes com “sector industrial” i no només “sector químic”; actualitzacions de l’apartat de legislació; incorporació de canvis en els criteris en la realització avaluacions IS de la Instrucció 11/2010 de SIE; incorporació d’especificacions sobre efecte dòmino intraestabliment, interestabliment i extern i classificació categoria 3A, 3B, 3C; incorporació del cos d’agents rurals dins del grup d’ordre del PLASEQCAT; s’ha eliminat l’anàlisi de diverses instal·lacions de l’annex de vulnerabilitat i de l’annex de zones de perill amb altimetria; i finalment s’ha substituït de la nomenclatura “plans de sector” per la de “sectors” tant a la memòria del pla com als annexos.
Precisament avui el DOGC ha aprovat el Decret 155/2014, de 25 de novembre, pel qual s’aprova el contingut mínim per a l’elaboració i l’homologació dels plans de protecció civil municipals. Aquest Decret té per objecte principal que els municipis, atès el principi d’autonomia local constitucionalment garantida i les competències en matèria de protecció civil recollides a l’article 84.2.f) de l’Estatut d’autonomia, puguin elaborar, aprovar i incloure tots els riscos, d’acord amb els corresponents plans o figures de planejament, en un únic document, fet que ha de facilitar i fer més àgil l’elaboració i tramitació dels plans d’emergència dels municipis. Aquesta regulació ha de beneficiar especialment els municipis amb pocs mitjans i recursos que, a més, sovint no disposen d’una infraestructura tècnica i humana, sense detriment per a la seva seguretat.
La Comissió d’avui ha aprovat l’homologació de 89 plans locals que, per tipologia i demarcació, es distribueixen així:
PEM (Pla Específic Municipal): 31
- Alt Pirineu i Aran: Conca de Dalt
- Barcelona: Olèrdola (4), Sabadell i Tordera
- Catalunya Central: Piera, Solsona i Vic
- Lleida: Torres de Segre, Vallbona de les Monges i Vilagrassa,
- Tarragona: Cambrils, el Pla de Santa Maria, Reus (6), Constantí, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
- Terres de l’Ebre: Corbera d’Ebre, Deltebre, Móra d’Ebre, Móra la Nova (2), Tortosa, Vilalba dels Arcs i l’Aldea
PAM INFOCAT (Incendis forestals): 21
- Barcelona: Cubelles, la Palma de Cervelló, Pallejà, Ullastrell i Vallgorguina,
- Catalunya Central: Castellgalí, Cercs, Gironella, la Torre de Claramunt, Masquefa, Moià, Monistrol de Calders, Navarcles, Sant Martí de Tous i Navàs
- Girona: Fornells de la Selva i Roses
- Lleida: Estaràs i Talavera
- Tarragona: Alforja, Masllorenç i Vespella de Gaià
PAM NEUCAT (Nevades): 9
- Catalunya Central: Calders, la Torre de Claramnunt, Monistrol de Calders i Santa Maria d’Oló
- Lleida: els Plans de Sió, Estaràs, Sant Guim de la Plana i Talavera
- Terres de l’Ebre: la Palma d’Ebre
PAM MULTIRISC (inclou diferents riscos): 9
- Barcelona: Santa Perpètua de la Mogoda
- Catalunya Central: Sobremunt, Sora, Taradell i Tona
- Girona: Llers, Parlavà i Sils
- Tarragona: Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
PAM INUNCAT (Inundacions): 7
- Catalunya Central: Moià i Orís
- Girona: Mont-ras i Roses
- Lleida: els Plans de Sió, Estaràs i Montornès de Segarra
PBEM (Pla Bàsic d’Emergència Municipal): 5
- Barcelona: Santa Perpetua de la Mogoda
- Girona: Fornells de la Selva, Roses i Sant Martí Vell
- Tarragona: Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant
PAM SISMICAT (Sismes): 2
- Girona: Fornells de la Selva
- Terres de l’Ebre: la Palma d’Ebre
PAM TRANSCAT (Transport Mercaderies Perilloses): 2
- Girona: Fornells de la Selva i Roses
PAM RADCAT (Emergències radiològiques): 1
- Tarragona: Masllorenç
PAM CAMCAT (Contaminació marina): 1
- Girona: Mont-ras
PAS (Pla d’Actuació i Suport): 1 (demarcació de Lleida)
El tipus de pla que més s’ha homologat avui és el Pla Específic Municipal (PEM), amb 31 homologacions. Es tracta de plans específics de cada municipi corresponents a les festes majors, concerts, espectacles pirotècnics com ara castells de focs, correfocs, diables, i altres festes, fires o activitats de pública concurrència.
El PAM INFOCAT, amb 21 homologacions, ha estat el segon tipus de pla més homologat en la Comissió d’avui, i consisteix en el pla específic de cada municipi corresponent al Pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya
Per demarcacions, els 89 plans homologats avui es distribueixen així:
- Catalunya Central: 19 (dels quals 11 són nous i 8 actualitzacions)
- Barcelona: 13 (dels quals 9 són nous i 4 són actualitzacions)
- Tarragona: 13 (dels quals 10 són nous i 3 són actualitzacions)
- Girona: 14 (els 14 són revisions)
- Lleida: 13 (dels quals 3 són nous i 10 són actualitzacions)
- Terres de l’Ebre: 9 (tots són nous)
- Alt Pirineu i Aran: 1 (és nou)
A més, avui s’han homologat 139 Plans d’Autoprotecció (PAU) d’instal·lacions municipals, residències, esdeveniments i empreses privades. Per demarcacions, els PAU homologats són: 75 a Barcelona, 26 a Tarragona, 22 a Girona, 2 a la Catalunya Central, 11 a Lleida i 3 a les Terres de l’Ebre.
L’objectiu dels PAU és assegurar l’aplicació de mesures d’autoprotecció en les empreses i, en general, les entitats i els organismes que fan activitats que poden generar situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofe o de calamitat pública, i també els centres i les instal·lacions i les seves dependències, públics i privats, que poden resultar afectats de manera especialment greu per situacions d’aquest caràcter. Amb aquestes mesures, destinades a preveure, prevenir i controlar-ne el risc, es pot donar la resposta adequada en cas de situació d’emergència i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic.
Entre els PAU que s’han homologat avui destaquen el del 22@ de Sant Cugat, el de l’aeroport de Sabadell, el de la Casa de la Vila de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, el d’Iberdrola Tarragona Power, el de la Festa al Cel, el de la Cavalcada de Reis de Sabadell, el del port de l’Estartit i el del port de Palamós.