Foto: Parlament Europeu

Estalvi d’energia: mesures de la UE per reduir el consum energètic

0
1730

L’estalvi denergia és imprescindible en la lluita contra el canvi climàtic i la reducció de la dependència energètica

L’eficiència energètica és l’intent de fer servir menys energia per produir el mateix resultat, cosa que permet estalviar energia i reduir les emissions de les centrals elèctriques.

La legislació sobre eficiència energètica del 2018 s’està revisant per ajudar la Unió Europea a assolir els nous i ambiciosos objectius climàtics fixats al Pacte Verd Europeu del 2021. Les noves normes contribuiran a reduir la dependència d’Europa de les importacions de combustibles fòssils que provenen en gran part de Rússia.

En paral·lel, la UE prepara normes per fomentar el desenvolupament de les energies renovables.

Més informació sobre les mesures de la UE per reduir les emissions.

Nous objectius d’eficiència energètica
La millora de l’eficiència energètica podria reduir no només les emissions de CO2, sinó també la factura anual de 330.000 milions d’euros a importacions d’energia de la UE. Els legisladors de la UE estan treballant en una actualització de l’objectiu d’eficiència energètica del 32,5% per al 2030, que es va acordar a la directiva d’eficiència energètica del 2018.

El Parlament va donar suport al setembre del 2022 una retallada del consum d’energia final d’almenys un 40% per al 2030, i del 42,5% en el consum d’energia primària, en comparació del nivell del 2007. fa referència a l’energia utilitzada pels consumidors finals, com el consum d’electricitat a les llars, mentre que el consum d’energia primària representa la demanda total d’energia dins d’un país, com ara el combustible cremat per produir electricitat.

El Parlament té previst votar definitivament aquesta legislació al ple de desembre.

Reducció del consum energètic dels edificis
Una àrea important de millora és la calefacció i la refrigeració dels edificis, que representa el 40% de tota l’energia consumida a la UE. Al voltant del 75% dels edificis són energèticament ineficients.

L’abril del 2018 el Parlament va adoptar normes sobre l’eficiència energètica dels edificis que exigeixen als països de la UE preparar estratègies nacionals a llarg termini per donar suport a la renovació dels edificis residencials i no residencials. L’objectiu és que el 2050 els edificis de la UE amb prou feines consumeixin energia.

https://multimedia.europarl.europa.eu/es/video/x_N01_AFPS_220902_ENER

Una nova i ambiciosa proposta
El desembre del 2021, com a part del pla Objectiu 55 per revisar la legislació necessària per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de la UE, la Comissió va proposar una actualització de la directiva sobre eficiència energètica dels edificis. L’objectiu és tenir un parc d’edificis amb zero emissions per al 2050. Inclou estratègies de renovació i l’obligació que tots els edificis nous de la UE siguin d’emissions zero a partir del 2030, mentre que tots els edificis públics nous serien d’emissions zero a partir del 2027.

Les noves normes reduirien substancialment les emissions de gasos d’efecte hivernacle i el consum final d’energia al sector de la construcció per al 2030 i establirien una visió a llarg termini perquè el sector de la construcció de la UE sigui neutral des del punt de vista climàtic per al 2050. Garantiria que tots els edificis nous de la UE compleixin les ambicioses normes d'”edificis d’emissions zero”, i asseguraria que tots els edificis del futur (ja siguin nous o renovats) s’ajustin als requisits de neutralitat climàtica del 2050 .

Els edificis han de produir la seva pròpia energia solar
L’actualització també obligaria els països de la UE a garantir que els nous edificis tinguin panells solars. Des de finals del 2026 fins al final del 2029, s’aplicaria progressivament a: tots els nous edificis públics i comercials amb una planta útil de més de 250 metres quadrats, tots els edificis públics i comercials existents amb la mateixa dimensió i tots els nous edificis residencials.
S’espera que el Parlament voti les normes de construcció durant la sessió plenària del desembre.

Eficiència energètica dels electrodomèstics
El 2017 el Parlament va simplificar les etiquetes energètiques dels electrodomèstics, com ara llums, televisors i aspiradores, per facilitar al consumidor la comparació de la seva energia

Més informació
Estudi: Estalvi d’energia i reducció de la demanda (setembre de 2022) (en anglès)

Revisió de la Directiva sobre eficiència energètica: Paquet Objectiu 55 (setembre de 2022) (en anglès)

Revisió de la Directiva sobre l’eficiència energètica dels edificis: Paquet Objectiu 55 (febrer de 2020) (en anglès)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.