Els partits sobiranistes es presentaran per separat i el PPC busca pactar amb C’s i PSC
Palau de la Generalitat. Foto: gencat.
Diverses són les novetats en les llistes que presentaran els partits polítics catalans per a les eleccions autonòmiques del 21 de desembre
Una de les principals novetats ha estat que les forces sobiranistes concorreran als comicis amb llistes separades, diluint així el ja obsolet JuntspelSí
PPC, PSC i C’s valoren punts en comú i possibles acords abans i/o després de les eleccions
El PDeCAT elaborarà ‘la llista del president’, anomenada Junts per Catalunya i encapçalada per Carles Puigdemont, president suspès de la Generalitat i comptarà també amb membres de la societat civil, en una llista que el mateix partit vol que sigui “transversal”. També cal destacar que no s’hi inclourà Marta Pascal, presidenta dels liberals catalans.
ERC ha aprovat ja la seva llista, buscant, tal com afirmen els republicans, un grup “que representi el país de la millor manera possible”. Aquesta inclourà també membres de la societat civil i presos polítics com el vicepresident Oriol Junqueras; la diputada Marta Rovira i els consellers Raül romeva, Carles Mundó, Toni Comín, Meritxell Serret i Dolors Bassa.
La CUP també es presentarà amb la seva llista pròpia. No estava clar si el partit comunista concorreria a les eleccions, les quals consideren il·legítimes, però al final ho farà, i amb l’objectiu de “materialitzar” la República catalana amb una llista que el mateix partit ha titllat de “rupturista i d’esquerres”.
Pel que fa a Catalunya en Comú, Xavier Domènech, líder del partit, encapçalarà la llista, seguit per Elisenda Alamany, portaveu del mateix i Jessica Albiach, membre de Podem. Dissabte, 13 de novembre, es va realitzar l’assemblea dels comuns, en la que es va aprovar la llista, així com la confluència amb Podemos, pel que la candidatura s’anomenarà Catalunya en Comú-Podem.
El PSC, liderat per Miquel Iceta, va constatar la seva candidatura, en la que inclourà membres de diferents ideologies, com són Ramon Espadaler (Units per Avançar, antiga UDC) i Carlos Jiménez Villarejo, exmembre de Podemos.
L’acord entre els socialistes i Units per Avançar va generar reaccions adverses dins el partit, com la de Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, qui va afirmar que tal acord demostra la “deriva ideològica” del partit. Així mateix, l’alcalde, davant la possibilitat que PSC pacti amb C’s i el PP, va advertir que “fer un front unionista després del 21-D seria el suïcidi polític del PSC”.
El PPC es presentarà a les eleccions amb una llista encapçalada per Xavier García Albiol, líder del partit. Dins la mateixa llista hi haurà també Andrea Levy, vicesecretaria d’Estudis i Programes del PP; Dolors Montserrat, ministra de Sanitat; i Alicia Sánchez Camacho, ex-líder del partit. Destaca també la incorporació de Dante Pérez, alcalde de Gimenells, qui ha deixat el PSC per col·laborar amb els populars.
C’s concorrerà a les eleccions amb Inés Arrimadas, líder del partit a Catalunya, encapçalant la llista. Carlos Carrizosa, portaveu dels taronges, va afirmar que la llista està formada per “professionals que volen treballar al servei de tots els catalans” en comptes de “processats per corrupció o sedició”.