Aquest dijous 22 de març ha tingut lloc la presentació de les conclusions de la Taula de Reactivació Econòmica i Reindustrialització que s’han materialitzat en el document "Estratègia per a la reactivació econòmica i la reindustrialització metropolitana de Barcelona".
Imatge de la jornada. Foto: AMB.
Aquesta Taula de Reactivació Econòmica i Reindustrialització, formada per un total de 400 participants (entre càrrecs electes, tècnics municipals, experts i professionals, agents socials i econòmics del territori, representants d’universitats i centres tecnològics i de recerca,…), ha fixat com a estratègies millorar els Polígons d’Activitat Econòmica, promoure la innovació, la transferència de tecnologia i el coneixement, enfortir els sectors amb més potencial industrial i valor afegit, potenciar el capital humà, disposar d’infraestructures adients i d’una logística avançada, definir nous instruments urbanístics i millorar la sostenibilitat, tot lluitant contra el canvi climàtic.
Millora dels Polígons d’activitat econòmica
Des del 2014, l’AMB ha aportat 30 M € en subvencions per promoure la competitivitat i dinamització dels polígons industrials metropolitans que cobreixen fins a un 70% dels projectes atorgats. En acabar l’execució del programa, a finals del 2018, es calcula que en total s’invertiran més de 40 milions d’euros, en un centenar de projectes, que generaran uns 1000 llocs de treball directes.
S’han tingut en compte projectes que millorin l’eficiència energètica, la urbanització i les infraestructures de serveis, així com la mobilitat i l’accessibilitat, tant exterior com interior, dels polígons.
També s’està treballant en la creació d’una web dels polígons de l’àrea metropolitana que pretén ser una fotografia al màxim detall de tot el què hi succeeix (activitat, infraestructura, planejament…). Aquesta plataforma web tindrà la voluntat de servei i atenció a les empreses i emprenedors que estan instal·lats a la metròpolis BCN o que voldrien ubicar-s’hi i busquen informació.
Xarxa de Centres d’Innovació Metropolitana
Aquesta xarxa pretén crear espais d’innovació o "Fablabs" a escala metropolitana, aprofundint en temes de suport tecnològic als municipis i posant en marxa la figura d’una assessoria tecnològica en aquesta matèria des de l’AMB per ajudar a negociar, planificar i executar la millora de les infraestructures TIC’S.
Actualment es dóna suport a diversos projectes d’innovació tecnològica i/o social com ESAbic (projecte Europeu d’aplicació tecnològica espacial), Citilab (laboratori col·laboratiu, agents d’innovació, tallers de creativitat…) o l’ Innobaix, que és l’agència per la innovació i el coneixement del Baix Llobregat, amb projectes com l’Innobus o l’Innolab.
Precisament, les PIME’s són les empreses que més es poden beneficiar d’aquesta col·laboració públic-privada, ja que moltes vegades no disposen d’un departament propi d’I+D, amb la qual cosa es queden estancades. En aquest sentit, l’AMB ha posat en marxa una xarxa de projectes innovadors en l’àmbit metropolità, com per exemple, emprenedories relacionades amb la reducció de l’ús de l’aigua per part de les empreses. Aquests projectes, a banda de millorar el medi ambient, també suposen un estalvi econòmic important.
Formació Professional com a clau per potenciar el capital humà
Es treballa per millorar el capital humà, donant suport als equips locals en temes d’orientació i inserció, gran repte per la gent més exclosa, i també, i en concertació amb els agents socials i econòmics, donant impuls als temes de certificació professional, clau per l’empresa avui, i al suport a la FP tal com ja s’ha començat a fer. En aquest sentit, es desplegarà una línia de treball activa de cooperació directa amb tots els ajuntaments, Barcelona Activa, el SOC, la Fundació FP Barcelona i la Diputació.
Economia circular i indústria 4.0: dos conceptes presents als projectes de reactivació
Gràcies a la innovació i la denominada indústria 4.0, ara ja és possible que les empreses tinguin unes dinàmiques de producció sostenibles, tant econòmicament com ambientalment. Així, l’economia circular aprofita els residus que genera la pròpia activitat industrial i els converteix en recursos que donen valor al propi circuit productiu. Per això cal ajudar les empreses, per exemple, a integrar els sistemes informàtics en els seus processos, i formar-ne el personal en l’ús d’aquestes tecnologies. Properament es pretén disposar d’una web que expliqui els agents que treballen en el tema a l’àrea metropolitana, i detalli els inventaris de possibles recursos circulars existents en els diferents municipis metropolitans.
Cal fer èmfasi al concepte d’indústria, que va més enllà del clàssic ‘sector secundari’, ja que inclou tota la infraestructura empresarial que hi ha al seu voltant en forma de serveis relacionats. El sector terciari, ja sigui en forma de logística, packaging, comercialització i publicitat, també pren part d’aquest terme. Totes aquestes activitats es poden beneficiar dels plans de reindustrialització metropolitans, perquè en aquesta definició inclusiva d’indústria és on es troba la clau per crear ocupació i potenciar l’activitat econòmica.
Jaume Collboni, Vicepresident de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB explica que "la indústria és la gran força econòmica que tenim: la que genera llocs de treball de més qualitat i més estables".
Tret de sortida a l’Agència metropolitana de desenvolupament econòmic
L’Agència implica disposar d’un nou instrument de treball metropolità, com agent coordinador, amb vocació, òptica i mirada municipalista, buscant acords d’acció amb altres organismes que realitzen tasques de desenvolupament econòmic en territoris comuns. Aquest nou ens veu imprescindible comptar i col·laborar amb el sector privat i altres agents socioeconòmics.
Les principals funcions de l’Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic, responent a les demandes municipals i dels agents socials expressades en el marc dels debats preparatoris de la Taula de Reactivació Econòmica i Reindustrialització, s’estructuren en tres àmbits:
- internacionalització i promoció d’inversions
- Innovació i reindustrialització
- de suport als serveis locals i impuls mercat treball
Collboni afirma que "l’agència és la suma d’esforç d’ajuntaments, d’empreses, de sindicats i d’universitats per projectar internacionalment l’àrea metropolitana com una zona on poden venir inversions que creïn ocupació de qualitat. "Es tracta d’una rèplica del què ja existeix a grans ciutats com Londres, Lió o Amsterdam que coordinen polítiques d’ocupació i promoció econòmica: des del jove que està buscant ocupació fins la gran promoció que busca grans inversions".
Afegeix que es tracta d’una fita històrica perquè és la primera vegada, des que es va constituir l’AMB, que hi ha una estratègia compartida des d’un punt de vista econòmic: "no hi haurà excusa perquè dos municipis veïns no coordinin les seves polítiques d’ocupació o de promoció econòmica".