Més d’una vintena d’electes municipals, experts educatius i joves van participar dilluns en la segona trobada del grup de treball encarregat d’elaborar un document d’estratègies municipals de noves oportunitats educatives, en el marc de la lluita contra l’abandonament escolar prematur.
Imatge de la trobada. Foto: DIBA.
La trobada va comptar amb l’assistència del diputat d’Educació, Rafael Homet, i de representants municipals de Badia del Vallès, l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Caldes de Montbui, Igualada, Sant Celoni, Sant Adrià del Besos i del Consell Comarcal d’Osona.
També van assistir-hi el director de l’Asociación Española de Escuelas de Segunda Oportunidad (E2O), Guillaume Thureau, el sociòleg de la Universitat de Vic, Jordi Collet, la directora de la Fundació El Llindar, Begonya Gasch, i el professor de la Universitat de València, Fernando Marhuenda, juntament amb un grup de joves que participen dels recursos de noves oportunitats educatives.
Segons les dades de l’EPA (Enquesta de la Població Activa) corresponents al 2017, l’abandonament escolar prematur a Catalunya se situa en el 17%, mentre que en el conjunt d’Espanya, i amb dades de la Comissió Europea, va ser del 18,3%. Tant les dades catalanes com les espanyoles se situen per sobre de la mitjana europea, i lluny dels objectius del 10% acordats per al 2020 per a Europa.
Un dels principals objectius en educació de la Diputació de Barcelona en l’actual mandat és el d’ampliar les garanties de permanència i retorn dels joves al sistema educatiu, per afavorir les transicions i facilitar trajectòries vitals. A aquest objectiu s’hi dediquen recursos tècnics i econòmics adreçats als ens locals a través de projectes com el de fires i jornades d’orientació, la maleta de les famílies, el full de ruta, i el de transicions educatives, així com la Xarxa d’Escoles Municipals de Persones Adultes.