19.10.17 – TREMP • Pallars Jussà

Eugenia Doménech: “Els Plans Locals de Seguretat Viària són una eina molt valuosa per endreçar i pacificar el trànsit i millorar la seguretat viària als municipis”

0
396

La directora del Servei Català de Trànsit ho ha remarcat en la Jornada “10 anys de Plans Locals de Seguretat Viària a Catalunya” que ha tingut lloc avui a Tremp i que s’ha centrat en l’àrea territorial de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran

Els PLSV impulsats pel Servei Català de Trànsit a l’Alt Pirineu i Aran s’estenen a un total de 10 municipis, on viu un 55,97% de la població d’aquest territori

Els PLSV han aconseguit reduir un 32% els accidents de trànsit amb morts i ferits greus en alguns municipis

L’SCT també ha signat aquesta tarda un Conveni marc i un PLSV amb l’Ajuntament de la Pobla de Segur
 
La directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Eugenia Doménech, acompanyada de la delegada del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Maria Rosa Amorós, i del Vicepresident Segon del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Martí Cardona, ha inaugurat aquest matí la Jornada “10 anys dels Plans Locals de Seguretat Viària a Catalunya”. A la trobada, que ha tingut lloc a Tremp, s’han posat en comú els resultats de l’aplicació dels plans locals de seguretat viària (PLSV) a Catalunya i les experiències a municipis de l’Alt Pirineu i Aran.
 
Així mateix, s’ha presentat una anàlisi dels primers 77 plans locals de seguretat viària ja avaluats, amb l’objectiu de determinar l’aplicació d’aquests plans i la reducció de la sinistralitat viària. D’aquesta setantena de plans avaluats, 3 són de municipis de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran.
 
En la inauguració de la jornada, Doménech ha remarcat que “Els plans locals de seguretat viària són una eina molt valuosa per endreçar i pacificar el trànsit i millorar la seguretat viària als municipis i, per tant, la vida de les persones”. La directora de l’SCT també ha explicat que “en l’àmbit municipal és clau la col·laboració i la complicitat per a reduir els accidents de trànsit en zona urbana”.
               
En aquest sentit, cal destacar que el Servei Català de Trànsit ofereix, des de fa 10 anys, assistència tècnica als municipis per elaborar els PLSV, amb l’objectiu de millorar la seguretat viària a les ciutats i pobles de Catalunya. Així, la directora del Servei Català de Trànsit ha recordat que els plans locals de seguretat viària es van engegar el 2006.
 
La Seu d’Urgell va ser un dels primers municipis a tenir un PLSV a Catalunya quan al mes de maig del 2006 arrencava el seu PLSV; seguit al 2009 pels plans específics a Puigcerdà i Vielha e Mijaran i al 2010 pels de Pont de Suert, Tremp, Sort i la Vall de Boí. La directora de l’SCT ha destacat que “ara hem d’arribar als municipis més petits” i ha animat als responsables municipals a comptar amb el suport del Servei Català de Trànsit per elaborar el seu PLSV.
 
Actualment, a l’Alt Pirineu i Aran, els plans locals de seguretat viària impulsats pel Servei Català de Trànsit s’estenen a un total de 10 municipis i, com ha remarcat la Responsable de Gestió i Planificació de la Seguretat Viària, Anna Pintó “el primer PLSV a l’Alt Pirineu i Aran va ser el de La Seu d’Urgell i els últims a Oliana i Montellà i Martinet” i ha continuat “aquests 10 plans locals de seguretat viària cobreixen el 56% de la població”.
  
Avaluació dels Plans Locals de Seguretat Viària a Catalunya
 
La responsable de Gestió i Planificació de la Seguretat Viària del Servei Català de Trànsit, Anna Pintó, ha presentat els resultats de l’informe que s’ha realitzat per determinar el grau d’eficàcia dels PLSV i la incidència que  han tingut en la disminució de la sinistralitat viària urbana. L’informe es refereix als primers 77 municipis de Catalunya que van disposar d’un PLSV, i que representen el 60% de la població de Catalunya.
 
Pintó ha explicat que “després de deu anys, l’aplicació d’aquesta eina en la gestió de la seguretat viària de les zones urbanes ha representat un element distintiu en les tendències d’accidentalitat viària dels municipis”.
 
I és que l’informe en què s’analitzen els primers 77 PLSV constata que els municipis sense aplicació del Pla, o sense Pla redactat, augmenten la seva accidentalitat. En aquest sentit, els municipis que han aplicat totalment les mesures contingudes en el PLSV han reduït els accidents de trànsit amb víctimes un 13,8%, mentre que els que no han aplicat o han aplicat poques mesures contingudes en el PLSV han augmentat un 8,9% l’accidentalitat. D’altra banda, els que no disposaven d’un PLSV van augmentar els accidents de trànsit amb víctimes entre un 20 i un 50%.
 
D’altra banda, hi ha una relació entre el grau de treball del Pla i la disminució d’usuaris vulnerables víctimes de sinistre. Així, els municipis que han aplicat les mesures del PLSV han reduït un 12% el nombre de víctimes vulnerables per accidents de trànsit mentre que els que no tenen Pla han augmentat entre un 4 i un 41% el nombre de víctimes vulnerables.
 
Conclusions PLSV a Alt Pirineu i Aran
 
Dels 10 municipis de les terres de l’Alt Pirineu i Aran que tenen PLSV, un cop analitzades les tendències d’accidentalitat en el període previ i posterior a l’aplicació del PLSV, es constata que han tingut una reducció mitjana del 17% dels accidents amb morts i ferits greus mentre que la resta de municipis que no disposaven de PLSV han augmentat de mitjana un 11% els accidents amb morts i ferits greus. 
 
Durant la Jornada, s’ha posat sobre la taula l’experiència concreta del desenvolupament dels PLSV al municipi de La Seu d’Urgell, presentada per Josep Martínez, Cap de la Policia Local de La Seu d’Urgell, que ha explicat les experiències del seu PLSV, en una taula moderada per la Cap dels Serveis Territorials de Lleida, Maria Trilla.
 
A la jornada també han intervingut, Montserrat Messeguer, Directora dels Serveis Territorials d’Interior a Lleida, Alt Pirineu i Aran, Juan A. Serrano, alcalde de Vielha e Mijaran, Joan Ubach, alcalde de Tremp i Miquel Sala, alcalde d’Oliana.
 
Cal tenir en compte que un dels objectius del Pla estratègic de seguretat viària 2014-2020 és el d’impulsar un espai continu de seguretat viària (zones urbanes i interurbanes). Per aquest motiu, i amb l’objectiu de reduir les víctimes i assolir la Visió Zero, s’estan desenvolupant iniciatives, a través d’aquests convenis, orientades a mantenir les condicions de seguretat a tota la xarxa viària de Catalunya, més enllà de la tipologia de via i zona (urbana i interurbana) amb la conseqüent coordinació del món local amb l’SCT. En aquest sentit i de cara al 2017, hi ha la previsió de la redacció de plans per a un total de 23 municipis nous.
 
Conveni marc i Pla local de seguretat viària per a la Pobla de Segur
 
Coincidint amb la celebració avui de la Jornada “10 anys de plans locals de seguretat viària a Catalunya” a Tremp, Eugenia Doménech, juntament amb l’alcalde de l’Ajuntament de la Pobla de Segur, Lluís Bellera, ha participat aquesta tarda a la signatura d’un Conveni marc de col·laboració en matèria de seguretat viària i també de l’Annex per a la redacció d’un Pla local de seguretat viària per a aquest municipi del Pallars Jussà, de gairebé 3.000 habitants. D’aquesta manera, l’SCT engega una col·laboració amb el consistori en matèria de convenis de seguretat viària. A la signatura ha estat present  l’equip de govern municipal, la delegada del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Maria Rosa Amorós i el subdirector de Seguretat Viària, Rafael Olmos. 
 
A través d’aquest Conveni marc s’establirà una col·laboració continuada entre l’SCT i l’Ajuntament de la Pobla de Segur, amb la finalitat de desenvolupar accions concretes en matèria de trànsit per augmentar la seguretat viària al municipi, desenvolupar polítiques per a una mobilitat més segura i reduir les víctimes d’accidents de trànsit a les vies i carrers de la població.
 
D’altra banda, amb la signatura de l’Annex per a la redacció d’un Pla local de seguretat viària per a aquest municipi, l’SCT oferirà assistència tècnica a l’ens municipal per millorar-ne la seguretat viària a través d’un diagnòstic de la sinistralitat a l’àrea local.
 
D’aquesta manera, ja seran 11 els municipis amb PLSV a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran.
 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.