21.09.17 – LLEIDA • Segrià

Eugenia Doménech: “Les dades demostren que els plans locals de seguretat viària són una eina eficaç per a reduir la sinistralitat greu als municipis”

0
487

Els plans locals de seguretat viària han aconseguit reduir un 32% els accidents de trànsit amb persones mortes i ferides greus en alguns municipis


10 anys de plans locals de seguretat viària a Catalunya. foto: Premsagencat.
La directora del Servei Català de Trànsit ho ha remarcat en la Jornada “10 anys de plans locals de seguretat viària a Catalunya” que ha tingut lloc avui a Lleida 
Els plans locals de seguretat viària impulsats pel Servei Català de Trànsit a Lleida s’estenen a un total de 34 municipis, on viuen tres quartes parts de la població lleidatana
La directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, acompanyada del delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Albert Farré, i de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha inaugurat aquest matí la Jornada “10 anys dels plans locals de seguretat viària a Catalunya”. A la trobada, que ha tingut lloc a  Lleida, s’han posat en comú els resultats de l’aplicació dels plans locals de seguretat viària (PLSV) a Catalunya i les experiències a municipis  lleidatans.
Així mateix, s’ha presentat una anàlisi dels primers 77 plans locals de seguretat viària ja avaluats, amb l’objectiu de determinar l’aplicació d’aquests plans i la reducció de la sinistralitat viària. D’aquesta setantena de plans avaluats,13 són de municipis de la demarcació de  Lleida i la majoria corresponen als nuclis urbans més poblats.
En la inauguració de la jornada, Doménech ha remarcat que “a la demarcació de Lleida els municipis amb PLSV han reduït en un 32 % la sinistralitat amb víctimes mortals i ferides greus”. Per contra, ha posat de relleu que “els municipis lleidatans sense pla només han aconseguit una reducció del 12 %”. 
La directora de l’SCT també ha destacat que, en aquests deu anys de PLSV, “s’ha observat que cal centrar els esforços en analitzar i aportar  mesures correctores en les travesseres urbanes on s’ha incrementat el nombre de persones mortes i ferides greus i que també cal treballar en donar més suport a les zones periurbanes i fomentar encara més la pacificació del trànsit”.
Cal destacar que el Servei Català de Trànsit ofereix, des de fa 10 anys, assistència tècnica als municipis per elaborar els plans locals de seguretat viària (PLSV), amb l’objectiu de millorar la seguretat viària a les ciutats i pobles de Catalunya. Així, la directora del Servei Català de Trànsit ha recordat que els plans locals de seguretat viària es van engegar el 2006 i que la ciutat de Lleida va ser el primer municipi a tenir un PLSV a Catalunya i que aquell mateix any “a la demarcació de  Lleida, ja al mes de maig arrencava el PLSV a la Seu d’Urgell  i ben aviat el seguirien els plans específics a Alguaire i Benavent del Segrià”. 
Actualment, a Lleida, els plans locals de seguretat viària impulsats pel Servei Català de Trànsit s’estenen a un total de 34 municipis i arriben a cobrir el 71% de la població si bé només un 14% dels municipis de Lleida tenen pla local de seguretat viària. A Lleida, i concretament en les seves àrees urbanes, des de l’any 2010 fins ara s’ha produït un desplaçament de la sinistralitat mortal cap a la sinistralitat greu. 
Al Pla de seguretat viària 2017-2019, aprovat pel Govern el 27 de juny passat, s’han definit noves accions de suport als municipis com ara l’anàlisi i l’extensió de zones de vianants i zones 30; suport a la realització de treballs tècnics de zones periurbanes i travesseres i de pacificació del trànsit. En aquest sentit, s’aposta per “ciutats i pobles amb una mobilitat segura, sostenible i saludable”.
Avaluació dels Plans Locals de Seguretat Viària a Catalunya
La responsable de Gestió i Planificació de la Seguretat Viària del Servei Català de Trànsit, Anna Pintó, ha presentat els resultats de l’informe que s’ha realitzat per determinar el grau d’eficàcia dels PLSV i la incidència que  han tingut en la disminució de la sinistralitat viària urbana. L’informe es refereix als primers 77 municipis de Catalunya que van disposar d’un PLSV, i que representen el 60% de la població de Catalunya.
Pintó ha explicat que “després de deu anys, l’aplicació d’aquesta eina en la gestió de la seguretat viària de les zones urbanes ha representat un element distintiu en les tendències d’accidentalitat viària dels municipis”.
I és que l’informe en què s’analitzen els primers 77 PLSV constata que els municipis sense aplicació del Pla, o sense Pla redactat, augmenten la seva accidentalitat. En aquest sentit, els municipis que han aplicat totalment les mesures contingudes en el PLSV han reduït els accidents de trànsit amb víctimes un 13,8%, mentre que els que no han aplicat o han aplicat poques mesures contingudes en el PLSV han augmentat un 8,9% l’accidentalitat. D’altra banda, els que no disposaven d’un PLSV van augmentar els accidents de trànsit amb víctimes entre un 20 a un 50%.
D’altra banda, hi ha una relació entre el grau de treball del Pla i la disminució d’usuaris vulnerables víctimes de sinistre. Així, els municipis que han aplicat les mesures del PLSV han reduït un 12% el nombre de víctimes vulnerables per accidents de trànsit mentre que els que no tenen Pla han augmentat entre un 4 i un 41% el nombre de víctimes vulnerables.
Conclusions informe avaluació PLSV Lleida 
Dels 13 municipis de les terres  lleidatanes avaluats en aquest informe, un cop analitzades les tendències d’accidentalitat en el període previ i posterior a l’aplicació del PLSV, es constata que han tingut una reducció mitjana del 32% dels accidents amb morts i ferits greus mentre que la resta de municipis que no disposaven de PLSV han reduït de mitjana un 12% els accidents amb morts i ferits greus.  
Durant la Jornada s’han posat sobre la taula les experiències concretes del desenvolupament dels PLSV als municipis de Lleida i Tàrrega. A la jornada també han intervingut, Montserrat Meseguer, alcaldessa de Palau d’Anglesola i Directora dels Serveis Territorials d’Interior a Lleida, Josep J. Solsona, alcalde de Puigverd de Lleida, Antoni Villas, alcalde de Juneda i Bernat Solé, alcalde d’Agramunt que han explicat les experiències dels PLSV als seus municipis. 
Cal tenir en compte que un dels objectius del Pla estratègic de seguretat viària 2014-2020 és el d’impulsar un espai continu de seguretat viària (zones urbanes i interurbanes). Per aquest motiu, i amb l’objectiu de reduir les víctimes i assolir la Visió zero, s’estan desenvolupant iniciatives, a través d’aquests convenis, orientades a mantenir les condicions de seguretat a tota la xarxa viària de Catalunya, més enllà de la tipologia de via i zona (urbana i interurbana) amb la conseqüent coordinació del món local amb l’SCT. En aquest sentit i de cara al 2017, hi ha la previsió de la redacció de plans per a un total de 16 municipis nous.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.