Eurecat coordina un projecte europeu dotat amb 14,8 milions d’euros per accelerar la resposta del continent al canvi climàtic

0
1236

El projecte IMPETUS compta també amb la participació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, la UdG, la URV, i l’empresa Lobelia Earth SL, amb seu a Barcelona

El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte IMPETUS, que compta amb un pressupost de 14,8 milions d’euros amb l’objectiu d’accelerar la resposta d’Europa al canvi climàtic i definir accions concretes mitjançant mesures innovadores, amb la finalitat de contribuir a l’adaptació climàtica i avançar per aspirar a ser el primer continent climàticament neutre per al 2050.

En aquesta línia, el projecte, en el qual a Catalunya hi participen també el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de Girona i l’empresa Lobelia Earth, estudiarà sinergies entre les accions d’adaptació i mitigació del canvi climàtic, el suport al creixement i l’estabilitat socioeconòmica en l’àmbit regional, així com la transició de les comunitats cap a la sostenibilitat i resiliència ecològica.

“El 93 per cent dels europeus considera que el canvi climàtic és un problema greu. Per respondre de manera eficaç, hem d’adaptar les nostres accions i estratègies polítiques a les noves situacions climàtiques. Necessitem comprendre millor quan i com actuar en una transició cap a una economia verda”, subratlla el coordinador tècnic del projecte IMPETUS i investigador de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Aitor Corchero.

D’acord amb el director de la Unitat d’Aigua, Aire i Sòls d’Eurecat, Xavier Martínez Lladó, “en el context actual d’emergència climàtica, és imprescindible elaborar estratègies d’adaptació i mitigació a llarg termini, que contribueixin a transformar el model econòmic i a potenciar la qualitat ambiental, així com involucrar els ciutadans en aquest procés”.

El projecte IMPETUS “permetrà establir espais de dades virtuals a diferents regions europees per involucrar totes les parts interessades en el traçat d’estratègies i accions contra el canvi climàtic. En aquest sentit, la digitalització i la intel·ligència artificial seran habilitadores per compartir coneixement, informació i experiències entre les diferents regions”, afirma el director de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Xavier Domingo.

El consorci també estudiarà solucions tècniques innovadores, basades en la natura, de governança, finançament i participació pública, entre les quals destaca la creació d’un espai de dades com una xarxa interconnectada per ajudar en el desenvolupament d’estratègies d’adaptació i mitigació al canvi climàtic.

També introduirà accions rendibles i sostenibles des del punt de vista mediambiental, econòmic i social, destinades a protegir sistemes comunitaris clau com l’aigua, l’agricultura, la pesca, la infraestructura i la salut mitjançant solucions escalables, dissenyades i creades amb els responsables de la formulació de polítiques, les empreses i les comunitats per ajudar a garantir-ne la implementació.

Cadascuna de les set regions bioclimàtiques d’Europa, Àrtica, Atlàntica, Boreal, Costera, Continental, Mediterrània i Muntanyosa, albergarà una prova pilot en l’àmbit regional on es posaran a prova i ampliaran solucions innovadores. Hi participaran equips multidisciplinaris de recerca, polítiques mediambientals, indústria i societat civil, que abordaran els desafiaments d’aquestes regions.

El projecte està finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea, dins de la convocatòria del Pacte Verd (Green Deal), i compta amb un consorci format per 32 socis de 9 països europeus.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.