30 de juny de 2021
9:30 hores
WEBINAR (Plataforma Livestorm)
Accés directe des d’enllaç
Persones de contacte: Sílvia Sànchez / Bernat Gisbert
ssanchez@alcaldes.eu / bgisbert@presston.com
Tel: 93 339 08 12
Ponents confirmats
Sr. Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya
Il·lm. Sr. Nil López, alcalde de Matadepera i president del Consorci per a la gestió de Residus del Vallès Occidental
Sra. Imma Mayol, Directora de l’Àrea d’Ecologia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona
En els darrers mesos, la COVID ha causat un terrabastall en la salut, l’economia i els hàbits de vida d’arreu del món. Milions de persones han vist, per primera vegada, que la natura pot imposar la seva voluntat al capitalisme de manera global i contundent. Ara més que mai caldria generar una major consciència de respecte al medi ambient i d’eficiència en la gestió dels nostres recursos.
Paradoxalment, la quantitat de residus mundials (i a casa nostra) ha seguit augmentant en aquests mesos. Potser perquè milers de persones confinades compren en línia, massivament, articles que reben amb embalatges cada cop més sofisticats. O, tal vegada, perquè milions de persones més ben protegides amb guants i mascaretes també han generat, sense voler-ho, una “pandèmia de plàstics” que acabaran acumulant-se en rieres i litorals i que acabaran per causar una nova catàstrofe.
Ens trobem, malgrat tots els avisos naturals i de les Nacions unides, a les portes d’una situació mediambiental de conseqüències molt incertes. I la causa n’és l’activitat humana. Però, afortunadament, l’activitat humana, el talent i la col·laboració, també poden ser-ne la principal resposta i solució.
Un dels remeis, si no el principal, per conjugar el desenvolupament humà amb el respecte al medi és l’eficiència. Aprendre a gestionar, distribuir, consumir i recuperar els recursos de manera eficient és un dels grans reptes que tenim com a societat i com a espècie. En aquest sentit, el paper de les administracions, el dels municipis, i el de la ciutadania en general és igual d’important i protagonista. També ho és el de la tecnologia, com a factor transversal.
Però, estan les nostres administracions prou ben preparades -organitzativament, financera i tecnològica- per gestionar el problema amb eficiència? Entenen els municipis el rol que han de jugar en la preservació del medi ambient? Es respecten els objectius de reciclatge i de gestió de residus i emissions? Es fa servir la tecnologia de manera prou intel·ligent? Hi ha prou recursos disponibles? Quins obstacles i quins factors impulsors té la ciutadania en aquesta qüestió?
Seguint el camí marcat per anteriors debats d’alcaldes.eu sobre residus i emissions volem actualitzar l’estat de les coses després d’un any i mig de pandèmia mundial. Volem conèixer si les nostres administracions, municipis, ciutadans i proveïdors de tecnologia se senten capaços d’aportar el talent i les eines que ens calen per evitar la propera gran crisi climatològica.
Objectiu
El col·loqui proposarà un debat entre municipis, administracions supramunicipals i experts en quant als reptes de la gestió de residus i reciclatge al país. Buscarà promoure la complicitat de les administracions i la ciutadania a través de la visió dels participants.