………………………………………………………………
23 de novembre de 2023
9:30 hores
Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local de Barcelona
Per assistir al col·loqui és necessari inscriure’s prèviament
Confirmacions per estricte ordre d’arribada
Persona de contacte: Silvia Niñerola / Sílvia Sánchez
esmorzars@alcaldes.eu
Tel: 93 339 08 12 / 667 665 866
Ponents
(Pendent de confirmació)
La Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local (LRBRL), estableix que els secretaris, interventors i tresorers són els òrgans de control intern dels ajuntaments, i que han d’actuar de manera independent de l’alcaldia i restants cossos de govern. Entre d’altres funcions, tenen la de vetllar per la legalitat, la regularitat i la rendibilitat de la gestió econòmica i financera, emetre informes sobre comptes, pressupostos i operacions econòmiques; determinar la validesa de les propostes de contractació i concessió i, també, pronunciar-se de manera independent sobre disposicions que afectin els béns i drets de l’ajuntament.
Secretaries, intervencions i tresoreries són, per tant, garants de la higiene normativa i del bon fer en la gestió dels recursos públics. Són figures socialment desitjables. I, no obstant, la seva convivència amb les alcaldies no està exempta de friccions.
La primera té a veure amb l’eficàcia i la burocràcia. D’ençà de la darrera gran crisi financera, els controls i limitacions sobre l’actuació dels nostres electes municipals ha crescut. Fa vint anys, molts projectes podien posar-se en marxa a discreció de l’alcalde de torn. Ara han de passar molts més controls i procediments. Els temps burocràtics i administratius són tan llargs, de vegades, que els mateixos projectes perden vigència i oportunitat. Anem cap a un model massa burocràtic? Com es veu constreta per les regulacions l’autonomia política d’alcaldes i alcaldesses?
Derivada de l’anterior, la segona gran fricció. En els milers d’entrevistes realitzades per alcaldes.eu els nostres electes han manifestat la importància de la relació personal amb secretaris i interventors. Tant és així que, quan aquesta és positiva, tots els projectes semblen fluir millor que quan la relació és d’oposició. De quina manera influeix la relació personal i el bon veïnatge entre alcaldes i secretaris? La bona relació personal està renyida amb la necessària independència?
I encara un tercer motiu de conflicte: l’escassedat. La preparació que necessiten les persones que han de fer de secretàries, interventores i tresoreres és llarga. Els requisits són elevats. I la mobilitat entre ajuntaments, també. Alguns municipis es troben sense persones que ocupin la plaça i d’altres fan ofertes temptadores a aquests professionals tan buscats. A més, la societat no és capaç de produir la quantitat de professionals que necessita. De quina manera afecta l’escassedat a l’eficàcia del sistema? Què s’hi pot fer?
La burocràcia està constrenyent la iniciativa política?
En cas positiu, quines alternatives legals, ètiques i transparents es podrien dissenyar per reduir-la? Com d’important és la relació personal entre alcaldesses, secretàries i interventores municipals? De quina manera aquesta relació pot fer més eficaç o ineficaç una gestió municipal? Com es pot mantenir la independència professional quan la relació és bona o dolenta entre uns i altres? Hi ha escassedat de secretaris, interventors i tresorers? Quins problemes tenim, socialment, a l’hora de proveir-nos dels perfils professionals necessaris?
Objectiu
El col·loqui plantejarà diverses perspectives de la relació entre alcaldies, secretaries, intervencions i tresoreries, identificant els reptes i les oportunitats del futur.
Alcaldes.euAlcaldes.eu és una plataforma transmèdia dedicada a promoure el debat sobre l’àmbit municipal i a oferir entrevistes i perfils als seus gestors. Un aparador informatiu que permet compartir experiències i idees entre alcaldes i estar en contacte amb les inquietuds i necessitats del ciutadà. El lector té una participació activa, ja que pot opinar, enviar les seves cartes i proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir municipis i escenaris polítics d’acord amb les necessitats del ciutadà.