Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

XIII Jornades de Preses

17 juny - 20 juny

  • Aquest esdeveniment se celebrarà al World Trade Center de Barcelona per abordar qüestions estratègiques com la seguretat d’aquestes infraestructures, el seu manteniment i la importància a l’hora de minimitzar l’impacte de riuades
  • Es duran a terme 135 comunicacions, 10 de les quals per part de l’Agència
  • ‘El Comité Nacional Español de Grandes Presas’ (SPANCOLD), la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua, juntament amb la col·laboració del Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE), contribueixen a l’organització de les jornades

L’ACA coorganitza les XIII Jornades Espanyoles de Preses que tindran lloc a Barcelona entre el 17 i el 20 de juny, juntament amb el Comité Nacional Español de Grandes Presas (SPANCOLD), la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i amb la col·laboració del Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE).

1. Paret de la presa de la Llosa del Cavall, a la comarca del Solsonès.
1. Paret de la presa de la Llosa del Cavall, a la comarca del Solsonès.

En aquesta edició està previst que assisteixin especialistes tècnics i científics entorn a la temàtica central (preses i embassaments), així com membres del Comitè d’Honor, presidit pel Rei Felip VI, com el secretari d’Estat de Medi Ambient —Hugo Morán—, la directora General de l’Aigua —Maria Dolores Pascual—, la secretària d’Acció Climàtica de la Generalitat —Anna Barnadas— i el director i la gerent de l’ACA —Samuel Reyes i Mar León— entre altres.

El congrés, tot i començar el dia 17 de juny, s’inaugurarà de manera oficial el dia 18 de juny, a partir de les 9 del matí, a l’auditori del World Trade Center de Barcelona.

Aquestes jornades se celebren des de l’any 1985 i ofereixen un espai d’intercanvi d’opinió i una oportunitat per a nous plantejaments de gestió de cara a futur entorn al món de la gestió de preses i embassaments, abordat des de diferents prismes.

El Comitè Científic de les Jornades, encarregat de plantejar els temes a tractar, en la present edició n’ha proposat els següents: «La seguretat de preses i embassaments» i «El paper de les preses davant el canvi climàtic i la transició energètica».

De les 135 comunicacions que hi tindran lloc, l’ACA intervindrà en prop de 10, totes emmarcades dins el primer bloc temàtic per, sobretot, abordar qüestions entorn a la seguretat i la gestió de preses i embassaments.

En aquesta edició, la secretaria tècnica de les jornades recau sobre el Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE), un consorci de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que aporta la seva experiència en l’organització i gestió de congressos altament especialitzats.

Gestió d’embassaments i planificació a Catalunya

La Generalitat de Catalunya, a través de l’ACA, ostenta competències en la gestió dels embassaments situats en les conques internes catalanes. Dels 19 embassaments situats en territori català, 9 s’ubiquen a conques internes, amb una capacitat de 694 hm3 (generats per preses). L’ACA gestiona 7 d’aquestes preses: Darnius, Boadella, Sau, Siurana, Foix, la Llosa del Cavall, Sant Ponç i la Baells. Les dues restants (Susqueda i Riudecanyes) no pertanyen a l’ACA però sí que es regeixen per les directrius que l’administració de conca estableix.

Les preses que hi ha als embassaments serveixen per a reduir i minimitzar possibles riscos d’inundació, a més d’esdevenir un reservori d’aigua per garantir les diferents demandes consumptives.

La sequera en què encara estem immersos ha situat l’aigua en el centre del debat polític i ha posat de manifest la importància de la gestió hidrològica en un país en què els episodis de sequeres i llevantades seran cada vegada més freqüents. El Pla de gestió de districte de conques internes, estableix, dins el seu Programa de mesures, actuacions per millorar aquestes infraestructures de regulació fonamentals, tant pel que fa a la gestió de les sequeres futures com per actuar davant riscos de possibles avingudes provocades pels successius temporals a què haurem de fer front.

En aquesta sequera hem vist que una bona gestió dels embassaments és molt important per aconseguir mantenir l’aigua amb més qualitat i, per tant, que aquesta sigui susceptible de ser utilitzada per a l’abastament de la població. Ho hem vist amb la gestió quirúrgica que s’ha fet de Sau (l’aigua del qual encara era de bona qualitat, tot i haver arribat a llindars de prop de l’1% de la capacitat), i també vàrem veure la gestió des de l’altra cara de la moneda: el temporal Glòria. Gràcies a la gestió dels embassaments durant el Glòria es van minimitzar riscos, ja que sense aquesta regulació els desastres haurien estat de major grau.

Hem de tenir en compte que els embassaments que gestionem des de l’ACA tenen un règim d’explotació anual. Si no plou (havent-hi més episodis de sequera) aquesta font de garantia que històricament ha esdevingut una de les principals, haurà de passar a ser una més, juntament amb la reutilització, la dessalinització, els recursos subterranis, entre d’altres. Per tant, si un embassament es pot omplir amb una bona llevantada i estant ple dona servei a 1-2 anys, caldrà pensar en models en què es redueixi aquesta dependència dels embassaments i poder així allargar en el temps les seves reserves.

Visita tècnica a l’embassament de la Baells

Per al dia 20 de juny, i dins de les activitats de les jornades, està prevista una visita tècnica a la presa de la Baells, per conèixer el seu funcionament i comprovar sobre el terreny les darreres actuacions dutes a terme per millorar la seva seguretat i l’adequació d’alguns òrgans de desguàs.

Mostra els detalls

Inici:
17 juny
Finalització:
20 juny
Lloc web:
https://spancold2024.cimne.com/

Recinte

World Trade Center
1ª planta Edif. Este, Moll de Barcelona, s/n
Barcelona, 08039 Espanya
+ Mapa de Google