El dilluns 26 d’abril es va dur a terme la sessió participativa de presentació dels consells de districte de Figueres. Va ser una sessió oberta a tots els veïns i veïnes de Figueres i en la qual van participar més de cinquanta persones presencialment i més de vint la van seguir en directe pel canal de YouTube de l’Ajuntament de Figueres. L’acte es pot veure en aquest mateix canal. Entre les assistents hi havia representants de l’associacionisme figuerenc i de partits polítics, així com ciutadans a títol personal. La trobada va ser conduïda per l’alcaldessa, Agnès Lladó, i el tècnic de la consultoria sociopolítica Neòpolis que assessora l’Ajuntament de Figueres en tot el procés de definició i implementació dels consells de districte a la ciutat. El regidor de Foment de la Participació, José Castellón, va excusar la seva presència per motius de salut.
En la seva intervenció, l’alcaldessa, Agnès Lladó, va ressaltar la importància de crear una eina de participació com aquesta a la ciutat, ja que es tracta d’una estructura permanent, que va més enllà de partits i de governs concrets. Va explicar que el procés va començar el 2017 amb el regidor Francesc Cruanyes al capdavant, i que llavors ja va comptar amb la participació dels diferents grups municipals, entitats veïnals i representants de la societat civil. El govern actual ha recollit la proposta de reglament que se’n va obtenir i ha reactivat el procés per a convertir-lo en una realitat. La proposta actual inclou l’aprovació del reglament que reguli l’organització i funcionament dels consells territorials municipals i els districtes de participació ciutadana, així com la realització d’una prova pilot a dos d’aquests. La divisió en vuit districtes s’ha fet partint de l’agrupació de diverses seccions censals, en base a criteris demogràfics i territorials, i tenint en compte els equipaments municipals i les infraestructures existents. Es proposa que els centres educatius públics puguin ser les seus d’aquests consells. Per remarcar que el govern va de debò, Lladó va anunciar les dues dates que donaran inici a la prova pilot, que es durà a terme en dos dels vuit districtes. El tret de sortida serà el dilluns 17 de maig, a les 19 hores, a l’escola pública ubicada al Districte 5 (carrer Riumors / Rocabertí, Correus, Creu de la Mà, Rally Sud). I el seguirà el dilluns 31 de maig, a les 19 hores, al Districte 2 (Horta Capallera, Port Lligat, Barceloneta / Caputxins, Cendrassos / Costa Brava, Eixample), a l’escola pública d’aquest.
Per la seva banda, el tècnic de Neòpolis, Carles Adamuz, va fer una intervenció tècnica en la qual va explicar amb detall l’estructura orgànica dels consells de districte, els agents participants i el reglament com a eina fonamental per al bon funcionament d’aquests òrgans de participació.
Els consells territorials són espais de construcció col·lectiva d’utilitat per intervenir en la presa de decisions, amb l’ampliació de la informació i els punts de vista de què disposa l’equip de govern. Els consells permetran informar, donar resposta i consultar les opinions i demandes ciutadanes que es formulin relacionades amb el territori i amb projectes que s’estiguin duent a terme, decidir actuacions conjuntes i prendre decisions de manera consensuada, tractar temes pròxims amb l’objectiu de construir ciutat i reduir la distància existent entre ajuntament i ciutadania i viceversa. Els consells estaran oberts a la participació de tota la ciutadania. Així, es pretén que reuneixin els diferents sectors socials de cada districte (societat civil organitzada i no organitzada) per ser el màxim de representatius possible.
A la web de l’Ajuntament de Figueres (www.figueres.cat) es pot trobar diversa informació relacionada amb aquest procés, com ara la proposta del reglament que s’utilitzarà per gestionar els consells territorials i el plànol dels vuit districtes a través dels quals s’organitzarà la participació ciutadana a la ciutat de Figueres.
El procés deliberatiu per a la definició exhaustiva i implementació inicial d’una estructura de consells de districte a Figueres està subvencionat per la Diputació de Girona en el marc de les subvencions per a polítiques de foment de la participació ciutadana (convocatòria 2020).