Es prohibeix la circulació de vehicles a tot el passeig del cementiri però es facilitarà l’accés fins a l’entrada a les persones amb mobilitat reduïda
La Guàrdia Urbana de Figueres i els Mossos d’Esquadra han planejat un dispositiu de seguretat i mobilitat al cementiri de Figueres pel pròxim 1 de novembre, dia de Tots Sants. El dispositiu impedeix que cap vehicle pugui circular pel passeig del cementiri, a excepció de les persones amb mobilitat reduïda. La mesura s’ha pres coincidint amb el primer aniversari del tiroteig que hi va haver en el transcurs d’una baralla entre dues famílies d’ètnia gitana, una procedent de França i una altra de la capital de l’Alt Empordà. La disputa va acabar a l’exterior del recinte on hi va haver un intercanvi de trets que van causar la mort d’un home de 30 anys de França. L’autor va ingressar a presó sense fiança.
En els últims anys, la policia local ja havia aplicat mesures per millorar la mobilitat entorn del cementiri. Aquest any, però, coincidint amb el primer aniversari del tiroteig mortal s’ha decidit ampliar la prohibició de circulació per a vehicles a tot el Passeig del Cementiri per reforçar la seguretat.
Es recomana als ciutadans que es desplacin al cementiri per Tot Sants que estacionin els respectius vehicles a l’aparcament de davant de Fisersa, al costat del Centre de Formació Ferran Sunyer i Balaguer. No obstant això, la Guàrdia Urbana facilitarà l’arribad amb vehicles fins a la porta del cementiri a les persones amb mobilitat reduïda.
El tiroteig de fa un any
Els fets van passar el dia 1 de novembre de l’any passt pels volts de les dotze del migdia, quan membres dels dos clans van visitar el cementiri de Figueres durant la celebració de Tots Sants. Els dispars van tenir lloc en el transcurs d’una baralla entre dues famílies d’ètnia gitana, una procedent de França i l’altra de la mateixa capital de l’Alt Empordà. La disputa va començar a dins del cementiri però els trets es van fer a l’exterior, provocant la mort de la víctima, d’origen francès.
A l’interior del cementiri se celebrava un acte institucional en record als caiguts i represaliats durant la Guerra Civil amb l’assistència del conseller de Territori, Santi Vila, el cap dels serveis territorials d’Interior a Girona, Albert Ballesta, i l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, entre d’altres autoritats, que van presenciar la tensió que es va viure.
L’autor dels trets va ser detingut pocs minuts després dels fets, en el mateix lloc per agents del cos de la Guàrdia Urbana de Figueres. Posteriorment, també es van detenir dues persones més, familiars de l’homicida. Concetament, van detenir un home per conducció temerària i una dona per un delicte de tinença il·lícita d’arma de foc. Tots dos van comparèixer davant del jutjat d’instrucció número 1 de Figueres i van quedar en llibertat amb càrrecs. L’autor dels fets, Juan Fernández Cortés, tenia antecedents i va ingressar a presó sense fiança per ordre del jutge.
Per tal de garantir la seguretat a Figueres i molt especialment al barri gitano de Sant Joan, es van reforçar els efectius policials a les entrades i sortides de la ciutat durant unes setmanes. El Departament d’Interior va decidir ampliar uns dies el dispositiu de vigilància i incloure de feorma paral·lela el municipi de Roses. I és que les dues famílies enfrontades tenen parada al mercat que es fa els diumenges.
La hipòtesi que va prendre més força és la d’una disputa entre els dos clans d’ètnia gitana per un afer sentimental. Segons fonts properes a la família Cortés, la dona del germà de l’homicida va iniciar una relació amb el germà de la víctima. Aquí van començar els recels entre els dos clans i semblaria que el detonant final de la disputa hauria estat la custòdia del fill. Després del tiroteig mortal, es van produir un seguit d’actes de revenja, com ara la mort de cavalls i destrosses a domicilis.