21.05.13 – FIGUERES • Alt Empordà

Figueres triplica l’índex de recollida selectiva respecte el 2004 i se situa en el 24%

0
349

La ciutat obre un procés participatiu per "repensar" el model de gestió dels residus amb un nou pla que entrarà en vigor el 2017


Figueres ha triplicat l’índex de recollida selectiva des de 2004.
La capital de l’Alt Empordà ha triplicat l’índex de recollida selectiva en els últims nou anys, passant d’un 8% el 2004 a un 24% el 2012. És una de les dades positives de l’actual Pla de gestió de residus que la ciutat va començar a aplicar l’any 2004 i que ara cal substituir per un altre més ajustat a la realitat actual. És per això, que l’Ajuntament de Figueres ha anunciat l’obertura d’un procés participatiu per "repensar" aquest nou model de gestió amb l’ajuda dels ciutadans i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, que s’encarregarà de la seva redacció. Aquest nou pla entrarà en vigor el 2017 i té entre les assignatures pendents implantar la recollida de la matèria orgànica als domicilis.
L’actual Pla de gestió de residus de Figueres va entrar en vigor l’any 2004 i restarà vigent fins a l’octubre del 2016, moment en què finalitzarà la concessió de l’empresa Ecoserveis que s’encarrega de la recollida. Durant els tres anys que queden, l’Ajuntament de Figueres s’ha proposat obrir un procés de redacció i participació ciutadana per establir les noves línies de gestió que han de permetre respondre a les necessitats actuals.
Entre els aspectes positius assolits des del 2004 hi ha per exemple el fet que s’ha triplicat la recollida selectiva a la ciutat, passant del 8% al 24% o l’augment de l’ús de la deixalleria municipal, un indret que ha passat de tenir 9.400 visites el 2004 a 16.000, l’any 2012. Destaca també el fet que s’hagin creta 25 deixalleries mòbils a tota la ciutat, amb la previsió d’instal·lar-ne de noves. 
Aquestes són algunes de les dades que s’han donat a conèixer aquest dimarts, a través del regidor de Serveis Urbans, Joaquim Felip, que també ha apuntat algunes assignatures pendents. Així per exemple, cal implantar de forma generalitzada la recollida selectiva dels comerços, oficines i restaurants de la ciutat i així com la posada en marxa de la recollida de la fracció orgànica. Aquesta última es podrà fer en el moment en què obri la planta de compostatge de Pedret i Marçà i que actualment està en procés. L’adjudicació del projecte ja s’ha fet i s’ha creat una comissió al consell comarcal per seguir de prop tot el procés. 
Així mateix, també es volen incorporar les noves tecnologies i criteris ambientals més sostenibles, com ara l’ús de nous combustibles per als vehicles que fan la recollida de la brossa. La redacció del pla anirà a càrrec de tècnics del Departament de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, un ens que ja ha elaborat 62 plans de gestió a la comarca. Fins que no estigui redactat el pla, no es tindrà la xifra de la inversió necessària per posar-lo en marxa.
Tres xerrades informatives als ciutadans
L’Ajuntament ja ha fixat el calendari dels tallers participatius perquè els ciutadans hi puguin dir la seva. Així, el primer serà el 29 de maig, a dos quarts de vuit del vespre, a la casaEmpordà, seguit d’un segon el dia 3 de juny al centre cívic de la creu de la mà, i un tercer, el 10 de juny al centre cívic de la Marca de l’Ham. "Se centraran en dos aspectes: problemes i mancances i solucions", ha assenyalat el regidor de Serveis Urbans, qui ha afegit que seran "les bases" del nou model de gestió. 
Les xifres de la recollida a Figueres en els últims anys
Les dades del Consell Comarcal de l’Alt Empordà indiquen que l’índex de recollida selectiva ha augmentat un 63% des de 2005 -les dades del 2004 que apareixen al web no inclouen el desglossat de cada mes-. Si fa set anys es van recollir gairebé 1.000 tones de residus (999.275 quilos), a raó de 14 quilos per habitant, l’any passat se’n van recollir 2.749.153 quilos. L’increment més notable és el de la recollida d’envasos, que ha augmentat gairebé el 80% des del 2005. 
Pel que fa als tipus de recollida, l’any 2012 es van recollir 521.898 quilos d’envasos; 1.498.275 quilos de paper i 728.980 quilos de vidre. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.