Un miler de persones, la majoria vingudes del municipi, s’han concentrat davant les oficines de l’empresa a Barcelona
La seu central d’Ercros a Barcelona durant la manifestació a favor dels treballadors a Flix.
Més de 800 persones vingudes de Flix en autobusos i cotxes particulars, acompanyats per dos centenars més de persones de Barcelona, han protestat aquest dilluns a la capital catalana contra l’Expedient de Regulació de l’Ocupació (ERO) que l’empresa Ercros ha anunciat per la seva factoria de la Ribera d’Ebre. Els manifestants s’han concentrat davant les oficines d’Ercros a l’Avinguda Diagonal, on han mostrat el seu rebuig a l’acomiadament "del 75% de la plantilla" i a l’impacte de la mesura a una vintena d’empreses de la zona. La concentració ha bloquejat l’entrada a l’edifici, on han dipositat "terra contaminada" que, asseguren, l’empresa deixa a 30 hectàrees de sol de Flix.
Els treballadors d’Ercros a la factoria de Flix, secundats per les seves famílies i bona part dels veïns del poble, exigeixen a l’empresa "responsabilitat històrica" després de 116 anys instal·lada a la localitat. Responsabilitat, diuen, en dos àmbits: l’econòmic i el mediambiental.
En el primer cas, la plantilla clama contra un ERO que podria afectar, asseguren, fins a un 75% de la plantilla, si es confirma el tancament "de la major part de la factoria" de Flix. Més d’un centenar de ciutadans de Flix treballen a la factoria d’Ercros, i per tant l’impacte econòmic de l’ERO seria molt significatiu en una població de 4.000 habitants. A més, els manifestants han recordat que el possible tancament o reducció de l’activitat de la factoria també afectaria una vintena d’empreses auxiliars, que es veurien abocades "a la misèria".
L’altre objecte de protesta és l’afectació mediambiental de l’activitat d’Ercros a la zona -la fàbrica es dedica principalment a la fabricació de sosa i clor-. "Ens deixen de regal 30 hectàrees de sòls contaminats i una muntanya de residus tòxics al riu Ebre", resava un dels pamflets que s’han repartit en la concentració d’aquest matí.
L’alcalde de Flix, Marc Mur, ha participat en la concentració d’aquest matí, com tants altres veïns del municipi. En declaracions a l’ACN, Mur ha justificat la mobilització del poble davant la possibilitat que "250 famílies es quedin a l’atur d’aquí a un mes". El batlle ha qualificat d’injust l’ERO i ha assegurat que estan carregats d’arguments mentre "l’empresa està sola". Per això ha demanat, d’una banda, als directius de l’empresa "que recapacitin perquè estan matant un poble i una comarca sencera", i de l’altra, a la Generalitat que faci veure a l’empresa "que s’està equivocant".
Mur ha anunciat "més pressió" a partir d’ara per fer saber els motius de la protesta. A més, ha lamentat que s’apliqui un ERO quan "els productes de Flix tenen tots sortida". Quant a les crítiques sobre l’impacte ecològic de l’activitat d’Ercros a la zona, l’alcalde ha criticat que l’empresa marxi deixant "700.000 mil tones de material contaminat al riu i 20 hectàrees de superfície contaminada al terra".
Al seu torn, l’ex president del comitè d’empresa d’Ercros a la factoria de Flix, i avui també ex treballador des de fa 4 mesos, Jaume Porrera Vidal, ha remarcat l’impacte econòmic que l’ERO tindria al poble, i ha subratllat que ni al municipi ni a la comarca hi ha "alternatives" laborals per aquells que siguin acomiadats. Porrera Vidal s’ha mostrat pessimista sobre una possible rectificació de l’empresa ja que, segons ha exposat, el problema és que Ercros "no ha fet una reestructuració industrial" per fer rentable la seva activitat.
La concentració ha tingut el suport de les formacions polítiques catalanes ERC, ICV-EUiA i el PSC, així com dels sindicats CC.OO i UGT. Mentre es produïa la protesta ha transcendit que aquest migdia l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias i el conseller d’Empresa i Ocupació, es reuniren amb el comitè d’empresa a Barcelona per abordar el conflicte amb l’empresa.