28.3.19 – BARCELONA • Barcelonès

FOCUS D’INNOVACIÓ LOCAL: El nou municipalisme: dret a la ciutat i comuns urbans

0
581

Aquest article ofereix una perspectiva general sobre l’actual era urbana, entesa com un nou temps global on les ciutats juguen un paper central, com a espais que produeixen i reflecteixen les grans dinàmiques vertebradores de les primeres dècades del segle XXI. Això permet situar un segon element de discussió: el comú i la proximitat com a possibles respostes on generar projectes col•lectius de protecció i reconeixement 

En aquest sentit, l’article planteja els reptes clau d’empoderament de les ciutats com a xarxes horitzontals de governança; una de les estratègies per articular-les passa per interseccionar dret a la ciutat amb democràcia del comú com a forma de produir-lo. Amb aquesta articulació les polítiques urbanes promouen ciutadania activa i empoderament; els serveis públics es reconfiguren com a béns comuns d’apropiació col•lectiva; i les pràctiques socials creen justícia de base i autogovern comunitari.

Aquí hi hauria la pedra angular del municipalisme del comú: situar l’esfera local com a marc del procés instituent del canvi d’època. El municipalisme del comú genera una esfera pública compartida: amb presència institucional i comunitària, amb aliances i processos de coproducció. Un camp d’interseccions on l’agenda urbana adquireix pulsió comunitària activadora de ciutadana; on les pràctiques socials adquireixen força universalista constructora de drets; on tot això queda entrellaçat.
 
No es tracta únicament de formular noves polítiques orientades al dret a la ciutat; a fer efectiva la dimensió urbana de la justícia social, econòmica i ambiental. Es tracta també de materialitzar el dret a la ciutat per mitjà de nous processos que forgin implicacions quotidianes i xarxes de fraternitat, allunyats per tant de lògiques jeràrquiques i del monopoli burocràtic.
 
Per construir aquesta ciutat del comú cal actuar en 5 eixos: territorialitzacIó de la governança, coproducció de polítiques urbanes, impuls de l’acció comunitària, obertura de la gestió a la ciutadania, i suport a la innovació social. I cal crear marcs d’equilibri entre la delegació, la denúncia i la creació; és a dir, entre la lògica clàssica de la incidència institucional sobre la presa de decisions, la lògica de resistència dels moviments socials urbans (la PAH com a exemple d’espai de resistència davant els desnonaments), i la lògica emergent de dissidència, d’autonomia creativa dels comuns urbans.
 
Més informació faci click aquí

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.