26.10.18 – GIRONA • Gironès

Formació sobre les alternatives a l’ús del glisofat als espais verds públics dels municipis gironins

0
388

Aquesta iniciativa respon al compromís que van establir tots els grups polítics al Ple del 18 de setembre de treballar per eliminar el glifosat dels municipis gironins i, alhora, informar, sensibilitzar i educar la ciutadania sobre els avantatges de la lluita biològica respectuosa amb la salut i l’entorn.


Imatge del curs. Foto: Dip.Girona.
La Diputació de Girona ha acabat avui un curs adreçat als ajuntaments sobre les alternatives a l’ús del glisofat, amb l’objectiu d’eradicar els herbicides que en contenen dels espais verds públics. Aquesta iniciativa respon al compromís que van establir tots els grups polítics al Ple del 18 de setembre de treballar per eliminar el glifosat dels municipis gironins i, alhora, informar, sensibilitzar i educar la ciutadania sobre els avantatges de la lluita biològica respectuosa amb la salut i l’entorn. Arran de l’èxit d’inscripcions, se’n preveu una segona edició abans que acabi l’any.
Dinou tècnics i caps de brigada d’ajuntaments de les comarques gironines s’han inscrit en aquesta primera edició del curs “Alternatives a l’ús del glisofat”, que dimarts passat va començar a la Casa de Cultura de Girona. La formació, de vuit hores de durada, planteja sistemes no tòxics per combatre les males herbes. El curs ha estat a càrrec de l’enginyer tècnic agrícola i assessor en gestió integrada de plagues Josep Jovani, de l’empresa Tirogaverd de Corçà. S’hi ha tractat les característiques, usos i situació del glisofat; els efectes nocius sobre el medi natural i la salut humana; un nou concepte del verd urbà; criteris i tècniques d’actuació, i alternatives a aquesta substància.
La segona i última sessió del curs ha tingut lloc aquest matí i ha estat pràctica. Els participants s’han desplaçat a Malgrat de Mar (Maresme), que és un municipi pioner en l’ús de tècniques alternatives als productes químics per a la gestió diària de les àrees verdes. El cap de la Brigada de Jardineria, Carles Garcia, els ha mostrat diferents sistemes per gestionar les males herbes, com ara sembrar llavors als escocells dels arbres; utilitzar cobertes vegetals o encoixinats (mulching); instal·lar malles antigerminants, i plantar plantes aromàtiques que atreguin insectes pol·linitzadors.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que el glisofat és potencialment cancerigen per a les persones, basant-se en estudis científics que el vinculen a afeccions i malalties. Segons els investigadors, l’acció tòxica del glisofat es reforça amb d’altres substàncies que s’acostumen combinar en els preparats comercials. Com a precaució, s’aconsella no utilitzar-lo en zones habitades o pròximes a persones vulnerables, com ara infants, embarassades o persones amb malalties respiratòries.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.