Girona (ACN).- El subdelegat del govern de l’Estat a Girona, Francesc Francisco-Busquets, dubta que es pugui eradicar la prostitució de les carreteres sense una llei estatal. El conseller d’Interior, Felip Puig, ha anunciat que traurà la prostitució de les carreteres catalanes emparant-se en la normativa de seguretat viària, considerant que són un perill per a la conducció. El subdelegat, que sosté que no hi ha solucions miraculoses contra la prostitució, creu que cal un canvi en la legislació si es vol eliminar la imatge de noies parant a peu de carretera. L’alcalde de Figueres, Santi Vila, opina que si no es pot resoldre el problema només amb les competències del Govern, caldrà una reforma legislativa al Congrés.
Eliminar la imatge de dones prostituint-se a peu de carretera és una reivindicació endèmica a les comarques gironines. Els alcaldes reclamen periòdicament que es busquin sistemes per eradicar la prostitució a les carreteres. Algunes poblacions han elaborat ordenances municipals que permeten multar les noies i també els clients amb l’objectiu d’acabar amb la compravenda de sexe al carrer, però molts alcaldes han admès que la mesura no ha resultat tan efectiva com preveien perquè no aconsegueixen cobrar les multes que interposen a les prostitutes i no elimina el problema, sinó que desplaça el punt on les noies treballen.
El conseller d’Interior, Felip Puig, va anunciar que el Govern està estudiant la manera de treure la prostitució de les carreteres. El conseller preveu utilitzar les competències que la Generalitat té en seguretat viària per prohibir aquesta pràctica a tot el país al·legant que són un perill per al trànsit perquè poden distreure els conductors i provocar imprudències.
El subdelegat de l’Estat a Girona, Francesc Francisco-Busquets, assegura que el de la prostitució al carrer és un tema que preocupa a polítics i ciutadans i que fa temps que s’ha d’abordar. El problema, comenta el subdelegat, és que hi ha dues posicions molt enfrontades: els partidaris de permetre la prostitució però regulant-la i els que defensen que cal abolir-la. "Uns pels altres i els altres pels uns, aquesta qüestió encara no es legisla, i mentre no es legisli les policies no podran actuar", critica Francisco-Busquets.
Tot i això, el subdelegat estatal aposta per obrir d’una vegada un debat obert i ampli que arribi a conclusions i que, després, es converteixin en llei. "S’ha de legislar", ha afirmat el subdelegat que dubta que sense aquest canvi en la legislació estatal es pugui eradicar la prostitució a les carreteres perquè només amb una llei que tracti sobre prostitució la policia tindrà eines per actuar.
"No és un tema que es pugui resoldre només des del Govern de Catalunya, l’Estat hi té alguna cosa a dir", ha afirmat l’alcalde de Figueres, Santi Vila. La població que governa és la capital d’una de les comarques on més prostitutes a les carreteres hi ha i, sovint, els alcaldes de la comarca han unit la veu per pressionar Govern i Estat perquè es posin mans a l’obra per fer una normativa superior. Tot i que Vila creu que Catalunya hi té "molt a dir" si vol "endreçar" d’alguna manera aquest problema, no veu cap impediment en apostar per una reforma legislativa estatal si el Govern "arriba al topall des del punt de vista competencial".
"És evident que és un sector que s’ha de sanejar, regular i ordenar amb ànim protector de les persones que l’exerceixen i consumeixen", afirma Vila que també recorda al conseller Felip Puig que existeix l’autonomia municipal i que els ajuntaments han de respondre "només en relació a determinades coses".