- 6 de cada 10 espanyols creuen que el seu municipi és amable per a la bicicleta i un 84 % valora positivament els sistemes de bici compartida
- Més d’un terç dels espanyols associa la bicicleta a la mobilitat quotidiana, una xifra que segueix creixent
- L’electrificació ha contribuït a un major ús de la bici en la mobilitat quotidiana
- Es redueixen les víctimes d’accident i de robatori, respecte del baròmetre anterior, del 2022
El Baròmetre de la Bicicleta 2024, l’estudi més important en l’àmbit estatal sobre l’ús d’aquest mitjà sostenible, liderat per la Red de Ciudades y Territorios por la Bicicleta (RedBici), conclou que gairebé una quarta part de la població utilitza la bicicleta setmanalment (22,8 %) i quasi la meitat de la població (48,2 %) la fa servir en alguna ocasió. A més, des de la creació del baròmetre, el 2008, el percentatge de ciclistes habituals s’ha incrementat en 10 punts, passant del 12,7 % el 2008 al 22,8 % el 2024. La RedBici (anteriorment, Red de Ciudades por la Bicicleta) aglutina més de 150 administracions de tot Espanya i està liderada i presidida per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), referent en polítiques de mobilitat sostenible en l’àmbit estatal i internacional.
El president de la RedBici, Antoni Poveda, i el secretari general de Mobilitat Sostenible del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, Álvaro Fernández Heredia, han presentat aquesta radiografia avui, 5 de desembre, en el marc del Congrés Nacional del Medi Ambient (CONAMA) a IFEMA (Madrid). A l’acte també hi ha participat Àngels Pont, directora del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), l’empresa que ha fet l’estudi.
“Les ciutats han esdevingut més amables amb aquest vehicle i han crescut en infraestructures (carrils bici, zones de velocitat de 20 km/h i de 30 km/h, aparcaments…). Els sistemes de bicicleta compartida han esdevingut molt populars en les ciutats mitjanes i grans i ja formen part, encara que amb diferències, de la seva personalitat”, ha explicat Poveda. “La gran majoria valora positivament aquests serveis. Una ciutat on s’utilitza la bicicleta transmet una manera de ser: compromís, responsabilitat, modernitat, futur. I la ciutadania defensa que es promogui i es faciliti l’ús de la bicicleta, perquè afavoreix la salut, és sostenible, facilita la mobilitat quotidiana i és econòmic”, ha afegit el president de RedBici.
L’estudi determina que 6 de cada 10 espanyols creuen que el seu municipi és amable per a la bicicleta, i un 84 % valora positivament els sistemes de bicicleta compartida.
A més, la gent que associa l’ús de la bicicleta amb la mobilitat quotidiana s’ha duplicat en 15 anys i segueix creixent. El 2008 era un 18,2 %; en el baròmetre anterior, del 2022, un 32,6 %, i el 2024 ha arribat al 33,8 %. Per tant, més d’un terç dels espanyols associa la bicicleta amb la mobilitat quotidiana, una xifra que segueix creixent.
Anàlisi 2024 vs. baròmetre postcovid 2022
L’enquesta, que en aquesta edició ha ampliat la mostra amb 800 entrevistes més, fins a arribar a les 4.000 entrevistes, també revela que els usuaris de la bicicleta han disminuït en relació amb el baròmetre postpandèmic del 2022, retornant als valors anteriors a la covid-19. El retrocés ha afectat de manera similar els diferents segments de població, també entre els més joves. Precisament, entre els més joves creix el nombre dels que no utilitzen la bicicleta perquè prefereixen altres mitjans de transport. També la bretxa de gènere ha augmentat respecte de l’edició anterior.
Segons l’estudi, els principals frens per a l’ús de la bicicleta estan relacionats amb el trànsit motoritzat i el risc que comporta.La meitat de la població (52 %) apunta al perill pel trànsit, la convivència amb els vehicles de motor i la manca de facilitats com a inconvenients d’anar en bicicleta.
Darrere d’aquest retrocés probablement hi ha els canvis que han afectat la mobilitat de les persones en els darrers temps: l’extensió del teletreball, el canvi de les tarifes del transport públic o l’ús del patinet. De fet, un 15,2 % afirma que té algun patinet elèctric a casa, i l’ús encara és més freqüent en el cas dels més joves.
Tot i aquestes dades, la majoria de la població creu que cal fomentar l’ús de la bicicleta. La ciutadania segueix valorant positivament l’ampliació i millora de la infraestructura i dels serveis públics de bicicleta dels darrers anys, com els carrils bici, els aparcaments i els sistemes de bici pública compartida, i demana que es continuïn desenvolupant polítiques públiques a favor de la bicicleta. La salut i l’esport són els aspectes que més s’associen a la bicicleta, encara que segueix creixent el nombre de persones que l’associen a la mobilitat, especialment en les àrees urbanes.
La bici elèctrica, clau per a la mobilitat quotidiana
L’estudi també revela que l’electrificació ha contribuït a utilitzar més la bici en la mobilitat quotidiana. Mentre que només un 10,8 % dels entrevistats associa la bicicleta mecànica al transport, un 28,9 % estableix la relació entre bicicleta elèctrica i transport. “L’electrificació ha democratitzat l’accés a aquest mitjà de transport i ha ajudat a diversificar més els perfils d’usuaris de la bicicleta, ja que la bicicleta elèctrica salva alguns inconvenients com el cansament, l’orografia o fins i tot la mandra”, ha explicat Poveda.
Reducció de les víctimes d’accidents i robatoris
L’estudi també revela que s’han reduït les víctimes d’accident (12,3 % el 2024) i de robatori (14,1 %), tant respecte del baròmetre anterior, del 2022, com respecte del de l’any 2008, quan es va començar a fer aquest estudi, fa 15 anys.
“És important seguir avançant en la reducció dels robatoris, ja que moltes persones que pateixen un robatori acaben deixant d’anar en bicicleta. Quant a la perillositat i l’estrès que es produeix circulant al costat d’altres vehicles, són frens que hem de combatre amb més infraestructures i senyalització, però també amb més educació viària per a tota la població”, ha comentat Poveda.
Ampliació de la mostra i estudi de les principals ciutats
Els resultats també posen de manifest que a Sevilla, València i Múrcia és on hi ha més del 25 % de residents que utilitzen setmanalment o diàriament la bicicleta.
De fet, quan es pregunta sobre el fet de si les vies preparades per circular en bicicleta són adequades (amplada, estat de la calçada, separació amb la resta dels vehicles, etc.), de nou hi ha diferències significatives entre les ciutats. A Sevilla, Saragossa, València, Barcelona o Múrcia més de la meitat de la ciutadania se’n mostra satisfeta, mentre que a la resta de les poblacions enquestades, menys de la meitat de la població s’hi mostra conforme.
D’altra banda, Barcelona és la ciutat que més associa la bicicleta a mobilitat i medi ambient. A més, la capital catalana, juntament amb València i Sevilla, és la ciutat amb més ciclistes d’ús diari o gairebé diari.
En aquesta edició també s’ha ampliat la mostra de les ciutats de més de 450.000 habitants.
RedBici i Baròmetre de la Bicicleta
El Baròmetre de la Bicicletaés l’estudi més important a escala estatal sobre l’ús d’aquest mitjà de transport sostenible i actiu. Així, s’ha convertit en una peça de referència, també per les dades històriques que proporciona, ja que és un estudi que la Red de Ciudades por la Bicicleta va començar a fer cada dos anys des del 2008. D’aquesta manera, el Baròmetre de la Bicicleta es configura com la principal radiografia tant de l’ús com de la percepció de la bicicleta en el conjunt del territori espanyol.
Més de 150 administracions públiques de tot Espanya ja formen part de la Red de Ciudades y Territorios por la Bicicleta (RedBici), una associació de referència nacional de la mobilitat en bicicleta. Presidida actualment per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la RedBici és present en les principals meses de presa de decisió sobre mobilitat sostenible del país.
Font: AMB