El ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, ha garantit que l’Estat no té intenció de prendre cap mesura de modificació de l’estat autonòmic sense tenir el consens de les comunitats i ha dit que aquest model “un dels grans avenços de la nostra generació”. En declaracions a RAC1, el ministre ha replicat així la proposta de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, que les autonomies tornin a competències a l’Estat. Pel que fa a les accions contra els violents, Gallardón creu que, més que un enduriment de penes, cal “encertar més en els instruments processals” perquè l’actuació policial i la posada a disposició judicial tinguin “efectivitat” i “exemplaritat”.
Després de les declaracions d’Aguirre, que va apostar perquè les autonomies tornessin a l’Estat les competències en sanitat, educació i justícia, Gallardón ha assegurat que “aquest és un moment en què no hem de discutir competències”, sinó “posar-nos d’acord en la gestió de la competència al marge de qui tingui la titularitat”. El ministre considera que “és moment de coordinació, de remar en la mateixa direcció i de superar la crisi”.
Gallardón ha garantit que el govern espanyol “no té cap intenció d’adoptar cap mesura amb les comunitats i amb les corporacions locals que no sigui en absolut consens amb elles” i ha dit que “no hi haurà escenari de confrontació”, sinó de “coincidència i d’acord”. “Si acordem conjuntament amb les comunitats i les corporacions locals una redistribució d’aquelles obligacions que tenim cadascú”, ha dit, “si acordem sistemes més eficients de gestió, qui9na forma més intel·ligent per contribuir a reduir el dèficit, farem un pas important”.
D’altra banda, i pel que fa a les mesures a prendre contra els violents que van provocar aldarulls com els del 29-M, Gallardón ha dit que “potser no cal tant un enduriment de penes” com “encertar més els instruments processals”. El ministre no ha descartat una modificació del codi penal, que ha dit que s’estudiarà, però s’ha mostrat partidari d’una modificació de les lleis d’enjudiciament “a efectes que l’actuació de la policia i la poada a disposició judicial tingui una efectivitat i una exemplaritat”.
“Potser no cal un enduriment de penes com sí establir una espècia de mecanismes que permetin que, quan una persona ha realitzat determinades conductes, i al marge de la sanció que estableixi el jutge, no puguin reiterar les conductes de forma immediata perquè no tingui possibilitat”, ha dit. Gallardón ha dit que els jutges estan “molt limitats” i que això provoca “malestar a l’opinió pública, que es pregunta de què serveix l’actuació de la policia si després les persones queden en llibertat i no són jutjades fins després de molts mesos”.