Més de 9.000 entrades venudes per al festival i concert reivindicatiu organitzat pel diari ‘El Punt Avui’
Catalunya, viure, llibertat, dignitat, Girona, parc de la Devesa, El Punt Avui, festival reivindicatiu, 2014
Girona (ACN).- Girona alça aquest dissabte un clam reclamant que Catalunya pugui viure en llibertat i amb dignitat. El festival i el concert reivindicatiu organitzat pel diari ‘El Punt Avui’, que té com a centre neuràlgic la Devesa, ha aplegat centenars de persones des de primera hora de la tarda. Les activitats infantils han deixat pas a un dels moments centrals de la festa: un gran mural amb el número 2014, fet amb els colors de la senyera, per reclamar que aquest sigui l’any de la consulta. El programa és extens, des de la cercavila que l’ha obert fins al concert que el clourà, i on hi prenen part grups com Lax’n Busto o Glaucs. El ritme de venda d’entrades -se’n duen ja més de 9.000- avala la resposta ciutadana.
Les estelades han tornat a omplir aquest dissabte el parc de la Devesa de Girona. Des de primera hora de la tarda, centenars de persones han anat entrant al recinte on, fins ben entrada la matinada, tots els actes i el concert reivindicatiu que s’han programat volen alçar un clam comú: reivindicar el dret de Catalunya a decidir el seu futur.
L’estela dels actes que ha programat ‘El Punt Avui’ es remunta 21 anys enrere. Aleshores, el mateix diari va organitzar un concert en suport dels independentistes detinguts pel jutge Garzón poc abans dels Jocs Olímpics del 92. L’any passat, davant el context nacional que vivia Catalunya, l’acte es va repetir, i va aplegar més de 10.000 persones al recinte de la Devesa.
Avui, amb aquest tercer festival, la ciutat torna a alçar un clam a favor de la llibertat i la dignitat de país. El programa és extens, i la resposta ciutadana massiva. Ho demostra el ritme de venda d’entrades. A hores d’ara, entre les anticipades i les venudes a guixeta, ja se’n porten més de 9.000. I el ritme no afluixa, en espera del concert que començarà a quarts d’onze i s’allargarà fins entrada la matinada.
Una cercavila amb una estelada gegant s’ha encarregat d’obrir els actes d’aquest festival. Sardanes, un mercat de productes 100% catalanistes, una ballada de gegants o les actuacions infantils de Jordi Tonietti i Macedònia han servit per fer avançar la tarda, i deixar palès el sentiment de petits i grans.
"No demanem res més que no sigui poder decidir sobre el nostre destí; es tracta d’un dret bàsic i radicalment democràtic que defensarem sempre", ha subratllat l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que s’ha encarregat d’hissar l’estelada gegant que presideix el recinte. La festa compta amb el suport de fins a vint institucions i entitats, entre les quals es troben Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).
"Compartim plenament l’eslògan perquè Catalunya pugui viure en llibertat i amb dignitat", ha destacat la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell. "El que demanem no és fàcil, però ara és el moment de fer-nos escoltar; i amb cites com la d’avui i la de l’Onze de Setembre, ho aconseguirem", hi ha afegit la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals.
Desig de ser una nació
D’ençà que s’han obert les portes del recinte, centenars i centenars de persones van i vénen. Famílies, joves i gent gran, molts d’ells lluint la samarreta groga de la Via Catalana o bé estelades. La intenció, com expliquen és la de fer palès un sentiment i un desig: que Catalunya sigui una nació lliure.
"Volem una Catalunya lliure i hem vingut amb els nostres fills perquè ells són el futur, tant el nostre com el de país", explica la Joana, una mare de família. "Val la pena fer ambient perquè la gent en parla; he vingut per donar el meu suport a la independència", diu l’Isidre Carbonell, que també es trobava al recinte.
"Espanya ens escanya i no hi podem seguir; això nostre és com un matrimoni que s’ha trencat, i hem de poder aconseguir la independència", subratlla en Xavier, un altre dels assistents. "D’ençà de la guerra visc a França, però això no ha impedit que sempre em senti català; i festivals com aquest són els que m’empenyen a venir a reivindicar-ho", diu l’Antoni Marín, que també és a la Devesa.
Escalfar motors per a la Diada
La festa reivindicativa d’aquest dissabte també ha servit per escalfar motors per a la propera Diada. De fet, un dels moments culminants ha estat, precisament, quan faltava un minut per a un quart de nou del vespre. Aprofitant la coincidència horària, s’ha aixecat un gran mosaic simbòlic amb el número ‘2014’, que combinava colors grocs i vermells. Mesurava 24 metres d’amplada i 16 de llarg, i ha ocupat tot el recinte central del festival.
El mosaic, on hi han pres part més de 1.500 persones, ha volgut commemorar el tricentenari de la derrota del 1714, però també tornar a fer palesa la voluntat de Catalunya perquè aquest sigui l’any en què el país pugui decidir el seu futur.
El festival i el concert reivindicatiu s’allargaran fins entrada la matinada. Grups i cantants com ‘Acció’, ‘La porta dels somnis’, ‘Glaucs’, ‘Lax’n busto’ o ‘Deskarats’ seran alguns dels que passaran per l’escenari de la Devesa.