El regidor Carles Ribas assegura que "no hi ha cap excusa" per deixar la ciutat "prostituïda" i insta Foment a començar els treballs immediatament
Proposta que fa l’Ajuntament de Girona per a l’antiga plaça Europa.
L’Ajuntament de Girona calcula que recuperar les zones afectades per les obres del Tren d’Alta Velocitat (TAV) costaran uns 14 MEUR i exigeix que sigui Adif qui n’assumeixi el cost. El consistori ja té les propostes per recuperar les zones del Parc Central -on s’ha construït l’estació provisional- i de l’antiga plaça Europa. El regidor del projecte ferroviari Carles Ribas, assegura que "no hi ha excusa" per endarrerir les obres. Per això, insta a "pressionar i exigir" que les reposicions comencin immediatament perquè estiguin enllestides màxim a principis de l’any vinent. Segons Ribas, Girona no pot permetre que deixin la ciutat "empantanegada i prostituïda" per culpa de deixar el projecte ferroviari.
Els serveis tècnics de l’Ajuntament de Girona ja han elaborat les propostes per recuperar les zones afectades per les obres del TAV. La proposta municipal no és estrictament per a la zona que els operaris han ocupat durant els treballs, sinó que entenen que Foment i Adif han de "saldar un deute" amb la ciutat i reurbanitzar també els carrers de l’entorn. Així, la proposta de reposició que fa l’Ajuntament de Girona és per al Parc Central i per a l’antiga plaça Europa, però també per als carrers Bisbe Sivilla, Oviedo o la plaça Montserrat.
"El projecte ferroviari l’han deixat a mitges", ha criticat Carles Ribas que creu que és un greuge que Girona arrossegarà i que cal compensar d’alguna manera. Per això, creu que ha de ser Adif qui assumeixi íntegrament el cost de recuperar la zona afectada per les obres que, segons càlculs municipals, és d’uns 14 MEUR (milions d’euros).
L’ajuntament ja havia presentat la proposta per al Parc Central, que passa per recuperar la superfície de l’estació del TGV principalment amb zona verda. La proposta de l’ajuntament no inclou el ‘finger’ que actualment uneix en superfície l’estació convencional amb la de l’alta velocitat. Ribas assegura que l’equip de govern no vol planificar la Girona del futur amb aquesta estructura i insta l’Estat a escoltar la petició de l’ajuntament i construir un pas soterrat per comunicar les dues estacions.
"Adif es va comprometre a estudiar si era viable fer el pas soterrat i ens ha respost que sí", ha explicat Ribas que assenyala que segons l’adminsitrador d’infraestructures el cost seria aproximadament d’uns 6,5 MEUR. L’Ajuntament de Girona "exigeix" a Foment que executi aquest projecte.
Aquest dijous l’equip de govern ha presentat també la seva proposta per a l’antiga plaça Europa. Tal com estava previst deixarà d’haver-hi rotonda i serà un encreuament entre carrers. La intenció, a més, és complir amb la petició dels veïns i que l’escultura d’Andreu Alfaro torni al barri damunt un mirall d’aigua.
Carles Ribas ha explicat que el projecte per a aquesta zona inclou un pati de jocs infantils i també un talús de vegetació que servirà per minimitzar els sorolls i reduir les emissions de gasos contaminants que provocarà la sortida subterrània d’autobusos.
Després d’aquests espais, també faltarà la reurbanització de Mas Gri -on hi havia el pou d’atac de la tuneladora Gerunda- i de la sortida d’emergència de la Devesa que "encara té segrestada alguns plàtans".
Ribas ha recordat que el projecte inicial per fer passar el TGV soterrat pel bell mig de la ciutat incloïa una segona i tercera fase que consistia en soterrar també les vies del tren convencional i enderrocar el viaducte. Com que la previsió és que no hi hagi ni fase 2 ni fase 3, Ribas creu que Girona ha de "pressionar" i "forçar" que hi hagi compensació d’alguna manera.
Segons l’ajuntament, ara ni Adif ni Foment "tenen cap excusa" per no començar els treballs de reposició de manera immediata. "No poden dir que no hi ha projecte per a tot perquè ja el tenim", ha afirmat Ribas que ha criticat que l’anterior govern municipal no hagués fet una planificació prèvia de les reposicions. Ribas ha assegurat que han hagut de "córrer molt" per poder-ho enllestir tan ràpid però que "no volien que tinguessin cap excusa" per deixar "la ciutat empantanegada".
L’equip de govern presentarà la proposta als veïns aquesta tarda i, després, tindran 10 dies per presentar propostes als projectes. Segons Ribas, tant Adif com Foment ja tenen la proposta sobre la taula i, per això, espera que hi destinin "tots els recursos necessaris" perquè sigui una realitat al desembre d’aquest any o, com a molt tard, a principis de l’any vinent.