Girona (ACN).- El ple de l’Ajuntament de Girona ha aprovat amb 11 vots a favor, 5 abstencions i 9 vots en contra la moció presentada per la CUP-Rcat perquè la ciutat s’adhereixi a l’Associació de Municipis per la Independència. S’hi han mostrat a favor els 3 regidors de la CUP, els 2 d’ICV-EUiA i els 6 de CDC; s’han abstingut els 4 edils d’UDC i un del PSC (Àngel Quintana), i els 9 vots contraris han estat del PSC i dels 3 regidors del PP. Durant la discussió de la moció el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha titllat d'”antidemocràtic” el PP, una acusació que la portaveu popular, Concepció Veray, ha qualificat de “falta de respecte”, i fins ha amenaçat d’abandonar el ple, un extrem que al final no s’ha produït.
Girona s’ha convertit aquesta nit en la primera capital de demarcació que se suma a l’Associació, i s’afegeix així a les 116 poblacions ja adherides a la plataforma. La discussió de la moció, però, ha viscut moments de crispació pels retrets entre Navarro i Veray.
La portaveu popular ha lamentat que el de la CUP critiqués el govern del PP liderat per José M. Aznar, alertant que això “només atiava el foc”. Veray també ha demanat a Navarro que retirés les acusacions cap als populars d'”antidemocràtics”, una demanda que el portaveu de la CUP no ha volgut acatar. Per això que Veray ha dit a l’alcalde, Carles Puigdemont, que fes fora els regidors de la CUP, i que sinó marxarien ells. L’alcalde ha argumentat que no era la seva competència “expulsar regidors”, i ha animat els edils del PP a quedar-se perquè resultés així “més reforçada la seva raó”. Finalment Veray ha acceptat mantenir-se al ple, amb el compromís que el pròxim cop que un regidor pronunciï una “frase insultant” l’alcalde “li cridi l’atenció”.
Per la seva banda, la portaveu del PSC, Pia Bosch, ha justificat els vots contraris del seu grup argumentant que els socialistes no volen “dedicar temps del ple a temes que no són de la seva competència”. Tot i l’anunci del vot contrari del PSC, el regidor Àngel Quintana s’ha abstingut.
El regidor de CDC Carles Ribas ha justificat el vot favorable del seu grup a la moció argumentant que “la possibilitat de decidir sobre el que un sent és la base democràtica d’un poble”. Ha afegit que cal comptar amb l'”oportunitat de debatre, de tenir dret a decidir”.
En canvi, el regidor d’UDC Jordi Fàbrega ha manifestat que perquè no s’abstinguessin els del seu grup calia que la moció de la CUP-Rcat fos reformulada. Ha apuntat que no són “d’ideari independentista”, però que els agradaria “participar en aquest diàleg per caminar plegats, potser acabant amb una independència o en un estat confederal”.
Per això que el portaveu d’UDC ha demanat que s’introduís el matís que el dret a l’autodeterminació pot “manifestar-se de moltes maneres”, entre les quals, “la confederació de les nacions que integren l’estat”. També demanava que el text concretés que Catalunya, “com a nació, i en ús de la seva sobirania”, comparteixi la “voluntat de formar part del projecte comú europeu, i de tenir veu i vot en les institucions de la Unió”. Bonaventura no ha acceptat les propostes de Fàbrega, de manera que finalment UDC s’ha abstingut.
ERC i SI, sense representació al consistori, han emès comunicats de suport a la moció. Així mateix, una trentena de persones s’han concentrat a la porta de l’ajuntament abans que comencés el ple en suport al text, i durant la sessió s’han pogut veure pancartes entre els assistents també a favor de la moció.
L’Associació de Municipis per la Independència serà una realitat dimecres vinent a Vic, després de la reunió constituent impulsada per l’alcalde de la ciutat, Josep Maria Vila d’Abadal. Amb l’adhesió de Girona, l’Associació de Municipis per la Independència compta amb 117 poblacions catalanes adherides, algunes d’elles capitals de comarca, com ara Vic, Manresa, Olot, Berga, Ripoll i Banyoles.
Salt votarà la moció dilluns vinent
Salt també votarà una moció en aquest sentit en el ple de dilluns vinent, 19 de desembre, proposada en aquest cas per Independents per Salt (IPS). Així mateix, aquesta formació ha anunciat que divendres que ve es presentarà l’assemblea local de l’Assemblea Nacional Catalana amb el nom de ‘Salt per la Independència’.
Acord per protegir la Devesa
L’Ajuntament ha decidit suspendre l’atorgament de llicències i autoritzacions d’obres a la Devesa en el termini de dos anys, en resposta a la moció de la CUP aprovada en el ple del novembre per unanimitat, i que volia impedir que es construís un pavelló al parc. La suspensió, però, no afectarà les obres “imprescindibles” per al TAV, així com aquelles que es derivin de la reurbanització del passeig de la Devesa i de la millora de l’enllumenat públic. En el mateix sentit, durant el ple també s’ha informat que es modificaria el PGOU per delimitar l’àmbit espaial d’un pla especial que incorpora els terrenys de la Devesa i els del seu entorn més immediat.
El ple també ha informat del suport de l’Ajuntament al consistori de Sant Julià de Ramis (Gironès) per a la restitució de la condició de municipi de Medinyà.
El PSC retira les seves dues mocions
D’altra banda, el PSC ha decidit retirar les dues mocions que havia presentat per a aquest ple “per donar un vot de confiança a l’equip de govern” i perquè han tingut l'”efecte desitjat”. Així, els socialistes han decidit retirar la moció de l’antic Cinema Modern -que ja es va debatre al setembre- i un text sobre l’ús de les tecnologies de la informació que havien presentat per ser aprovats en aquest ple ordinari de desembre. Després de rebre informació de l’equip de govern al respecte de les dues qüestions, segons ha explicat Bosch, han aconseguit el que volien, que era “moure l’equip de govern de CiU perquè avanci en el projecte de l’antic Cinema Modern i perquè incorpori el bon ús de les TIC al servei de la ciutadania”.
Així, després de tres mesos “sense tenir notícies” sobre l’antic Cinema Modern, el PSC va decidir presentar de nou la mateixa moció perquè l’equip de govern hi comencés a treballar i es finalitzés amb “la major celeritat” el projecte arquitectònic de l’edifici. Abans del ple, però, els socialistes han rebut informació relativa a aquest projecte que els ha facilitat l’equip de govern amb la voluntat expressada de debatre aquesta qüestió amb tots els grups municipals. És per això que el grup socialista ha decidit retirar finalment la moció.
La mateixa decisió també s’ha pres en el cas de la moció presentada pel PSC per incorporar les TIC en el “bon govern” de l’Ajuntament de Girona. En aquest cas, els socialistes també han retirat el text després de rebre el compromís de l’equip de govern de modificar el Reglament
Orgànic Municipal (ROM) per incloure les TIC i després de crear els perfils institucionals de l’Ajuntament a les xarxes socials.
El centre cívic a les Voltes dels Rosers, al març del 2013
En canvi, la CUP sí ha mantingut la moció que també ha presentat sobre el Cinema Modern, i en què demanava, a part que s’iniciessin els tràmits per a l’obertura d’un centre cívic al Barri Vell, que s’iniciés un diàleg per a la rehabilitació de l’edifici de l’antic cinema.
En la discussió de la moció, aprovada amb els vots de CiU i la CUP, Ribas ha remarcat que “en sis mesos” han fet el que no havia fet l’anterior equip de govern “des del 2001”, quan va adquirir l’edifici, que és presentar el projecte del que hi volen fer -una presentació que es va fer efectiva el 5 de desembre passat. Així mateix, ha subratllat que s’usarien els 800.000 euros ja previstos al pressupost del 2010 perquè no es degradi més l’edifici del Modern i per treballar “de cara al futur”. També ha assegurat que al març del 2013 obrirà el centre cívic previst a les Voltes dels Rosers.