04.05.17 – BARCELONA • Barcelonès

Govern i món local elaboren un model de codi de conducta per als alts càrrecs dels ens locals

0
369

El codi, que cada ens haurà d’adaptar, inclou una trentena de principis ètics i de bon govern així com normes de conducta d’aplicació per als responsables de les administracions locals

Representants de la Generalitat i del món local en la presentació del codi. Foto: ACM.

El document i la guia per a la seva aplicació s’han presentat en el marc d’una jornada en què han participat més d’un centenar d’alts càrrecs 

El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, han presentat aquest matí al Palau de la Generalitat un model de codi de conducta per a alts càrrecs dels ens locals. La presentació, que ha comptat amb la presència del secretari general de l’ACM, Marc Pifarré, s’ha fet en el marc d’una jornada on s’han exposat també els instruments i mecanismes per a la seva aprovació, compliment, seguiment i avaluació, i on han assistit més d’un centenar de persones.
El nou model de Codi de conducta s’ha redactat en el marc de la Xarxa de Governs Transparents de Catalunya, constituïda amb l’objectiu de donar suport als ens locals en l’aplicació de la Llei 19/2014 de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Tant Romeva com Borràs han agraït en nom del Govern la tasca de tot l’equip de persones implicades en les tasques de disseny i redacció d’aquesta nova eina per al món local.
El codi recull una trentena de principis ètics i de bon govern, a més de diverses normes de conducta orientats a garantir una gestió exemplar, transparent, eficaç i de qualitat per part dels alts càrrecs de l’Administració local. És d’aplicació a alcaldes, regidors, el president i els consellers comarcals i els diputats provincials, a més dels titulars dels òrgans superiors i directius.
 
Model de Codi de conducta per als alts càrrecs del món local
L’objectiu fonamental d’aquest codi de conducta és establir els principis ètics i de bon govern que han de guiar l’actuació dels alts càrrecs dels ens locals, així com les normes de conducta que se’n deriven. Entre d’altres, el document detalla que els alts càrrecs han d’actuar d’acord amb els principis d’integritat i exemplaritat, amb imparcialitat, independència i neutralitat, així com amb responsabilitat i professionalitat. També s’estableixen els principis de bon govern, en què destaquen la satisfacció de l’interès públic general, la transparència de les actuacions, la rendició de comptes, l’agilitat, l’eficàcia i l’eficiència, entre d’altres.
Entre les normes de conducta, destaquen l’obligatorietat de presentar la declaració de béns i drets patrimonials, així com indicacions de com actuar en cas de conflicte d’interessos. En aquest sentit, el model incorpora indicacions com ara que no es poden acceptar donacions, ni regals, fora d’aquells obsequis de cortesia lliurats per raó del càrrec, que en cap cas podran ser per a ús personal de l’alt càrrec, i que han de fer-se públics, a través del portal de la transparència. Tampoc es podran acceptar invitacions per a àpats ni esdeveniments que no estiguin relacionats amb el paper institucional i, com en el cas dels regals, també han de ser publicats. Entre d’altres responsabilitats, el model de guia també apunta que s’hauran de publicar al portal de la transparència totes les entrevistes o reunions que mantinguin amb grups d’interès.
El document també preveu mecanismes de control intern per vetllar pel compliment del codi; un règim sancionador en cas d’incompliment de les normes; i un sistema d’aprovació, vigència i revisió del codi.

Una guia de suport 
La guia per a l’aplicació del model de codi de conducta dels alts càrrecs dels ens locals incorpora exemples d’aplicació del codi; així com uns models, en format Excel, per publicar la informació relativa als regals de cortesia, invitacions a àpats i esdeveniments, viatges, entrevistes i reunions. Els ens locals també tenen disponible una proposta d’acord d’aprovació del codi de conducta i de constitució de la comissió de seguiment del codi.
Aquest model, que es presenta com una eina dinàmica i oberta a les novetats, no té valor normatiu. En el cas dels ens locals, el codi de conducta s’ha d’aprovar per acord del Ple i se’ls recomana l’establiment d’algun mecanisme de control intern com ara una comissió de seguiment o bé adjudicar-ne les funcions al síndic municipal o a la institució equivalent. 
El codi dona compliment a la Llei 19/2014, que estableix que els ens locals han d’elaborar un codi de conducta dels alts càrrecs que concreti i desenvolupi els principis d’actuació establerts en aquesta llei, n’estableixi altres d’addicionals, si escau, i determini les conseqüències d’incomplir-los.
 
Xarxa de Governs Transparents de Catalunya
La Xarxa de Governs Transparents de Catalunya va ser constituïda, el 2 de juny de 2015, com a resposta al mandat parlamentari que instava el Govern a crear un marc estable de coordinació amb el món local per desplegar i aplicar la llei 19/2014, de transparència, en el seu àmbit competencial. És un espai de col·laboració estable en matèria de transparència, accés a la informació pública i bon govern entre la Generalitat de Catalunya, les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona; l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. El codi s’ha redactat amb la col·laboració de directa de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, del Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC), i de Localret.
 
Jornades explicatives per tot el territori
En els propers mesos és previst dur a terme diverses jornades per tot el territori català per explicar el codi de conducta i registre de grups d’interès i accions formatives més tècniques en  dret d’accés a la informació i la protecció de dades. En els propers dies es penjaran les dates de les accions formatives. 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.