2.7.18 – BARCELONA • Barcelonès

Gran pacte de ciutat per la ciència a Barcelona

0
351

Es posa en marxa el Pla Barcelona Ciència, una iniciativa conjunta entre la comunitat acadèmica, empresarial, científica, l’Administració pública i la ciutadania per potenciar l’ecosistema innovador i de recerca de la ciutat, fer-lo visible internacionalment i trobar solucions equitatives i transversals en reptes de mobilitat, medi ambient o educació.


Imatge de la jornada. Foto: Aj. Barcelona.
El Pla Barcelona Ciència s’articularà d’acord amb tres eixos fonamentals: el suport municipal a la recerca i la innovació, la consolidació de la capitalitat científica de Barcelona i l’impuls d’un laboratori urbà d’innovació.
Suport municipal a la recerca
El Pla Barcelona Ciència incrementarà fins als 2,4 milions d’euros la inversió municipal destinada a projectes gestats a la ciutat i l’àrea metropolitana, un 85% més del que s’hi destina actualment.
D’altra banda, es potenciarà l’acollida de la comunitat recercadora amb l’oferta d’habitatges públics a preus accessibles per a investigadors i investigadores, principalment al barri de la Marina, a Sants-Montjuïc.
Així mateix, també s’impulsaran projectes urbans que promoguin les activitats relacionades amb la recerca i la innovació, i que converteixin el nou parc de la Ciutadella en “la Ciutadella del coneixement”.
Capital europea de la ciència
Amb l’objectiu de donar visibilitat i guardonar la ciència, neix el Premi Europeu de Ciència Hipàtia, que s’atorgarà anualment a investigacions relacionades amb la ciència, la tecnologia, les ciències de la salut, les humanitats i les ciències socials.
També es constitueix el Consell Científic Assessor, que estarà presidit per Lluís Ferrer, exrector de la UAB, amb l’objectiu d’implicar el talent recercador en el desplegament del Pla Barcelona Ciència.
Així mateix, una aliança amb el CERN, el Laboratori Europeu de Física de Partícules, ajudarà a promoure les arts i la ciència amb la residència artística combinada en una fàbrica de creació.
El Pla Barcelona Ciència també preveu potenciar espais de reflexió i divulgació consolidats, com el Festival de la Ciència, i crear noves iniciatives com la Biennal del Pensament, que començaran a funcionar, previsiblement, el mes de febrer del 2019.
Finalment, es potenciaran els programes STEAM per despertar vocacions científiques i tecnològiques a les escoles, especialment entre les noies.
Laboratori urbà d’innovació 
A través de la Fundació BIT Habitat es posarà en marxa el laboratori i.Lab, un centre d’innovació urbana que reforçarà el programa Decidim amb l’objectiu d’articular la col·laboració oberta entre la ciutadania, les universitats i els centres de recerca, el teixit productiu i emprenedor i l’Administració.
De manera complementària, també es treballarà per intensificar la connexió entre aquests equipaments i les fires i els congressos de la ciutat.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.