Granollers

0
298

Capital i ciutat més poblada de la comarca del Vallès Oriental, Granollers té 60.000 habitants escampats en 15 km2. Els vestigis més antics que s’han trobat de la població tenen una antiguitat de 4.000 anys, tot i que no és fins l’any del Senyor del 944 en què apareix la primera referència toponímica, amb el nom de Granularios Subteriore. Vivint del comerç i la indústria, conserva encara zones agrícoles, i d’entre el seu patrimoni, el més destacat és la Porxada, l’edifici renaixentista construït a finals del segle XVI que servia per guardar el gra, i que s’ha acabat convertint en un dels símbols de la ciutat.

Les restes més antigues que s’han trobat a Granollers tenen una antiguitat de més de 4.000 anys i les restes arquitectòniques més important son d’època romana: la necrópolis de Can Trullàs. La ciutat ja tenia certa importancia a l’epoca romana sota el nom de Granularia.

L’estabilitat del segle XVI dónen a Granollers un nou tarannà: la ciutat augmenta demogràficament i el mercat prospera notablement, també es construyesen importants edificis. 

Si alguna cosa ha caracteritzat a aquesta ciutat ha estat la presència del tren i la carretera que han acompanyat i provocat el desenvolupament i el creixement de la ciutat.
Les infraestructures i vies de comunicació han sigut essencials a la història de Granollers. Al 1848 es va inaugurar un nou traçat de la carretera de Barcelona a Vic i uns anys més tard van arribar dues linies de tren. Aquests fets, van provocar que l’activitat econòmica de la ciutat anès evolucionant gradualment d’una ciutat més bé agrícola a una més industrial i comercial. Entre 1956 i 1975 hi ha un creixement demogràfic molt destacat que va provocar un important augment dels habitatges i de la xarxa urbana. La crisis tèxtil de meitat dels anys 60 del segle pasat va donar pas a una indústria més diversificada. 

Les xifres mostren la importancia del comerç a Granollers. El mercat setmanal dels dijous és un mercat multisectorial que té lloc a les places i carrers del centre de la ciutat. Ja a l’Edat Mitjana el seu mercat va absorvir tots els productes agrícoles del Vallès i de les comarques veïnes. A l’any 1040 s’esmenta a diversos textos històrics el mercat granollerí. El mercat consta d’unes 450 parades que representen una ocupació d’uns 2.200 metres lineals. Actualment Granollers compta amb 1.569 establiments de comerç al detall que ocupen un total de 191.561 metres quadrats i amb 406 activitats comercials majoristes (segons l’Anuari Econòmic d’Espanya del 2004).

La porxada és l’edifici més emblemàtic de la capital del Vallès Oriental. Fou construida l’any 1587 i era l’antiga llotja de blat.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.