El Pont de Suert • Alta Ribagorça

Guia de recomanacions per minimitzar els impactes al medi en esdeveniments esportius comarcal

0
4008

L’àrea de medi ambient del Consell Comarcal ha elaborat una guia per minimitzar els impactes al medi en esdeveniments esportius a la comarca. Aquest document pretén establir unes pautes i conductes que han d’adoptar els organitzadors i agents implicats en l’esdeveniment esportiu de la comarca per la correcta gestió dels residus i d’altres impactes ambientals generats a causa de la competició.

Durant els darrers anys, els participants en curses de muntanya han augmentat de manera notable, assolint xifres de més del 30-40% des del 2010. També s’han promocionat nous esdeveniments esportius amb altres curses, caminades o marxes per entorns de muntanya de la comarca. Segons el president del Consell Comarcal, Albert Palacín, és innegable que aquests esdeveniments aporten beneficis al territori i als seus participants tant en l’àmbit social, econòmic i ambiental, però cal tenir en compte els possibles impactes negatius associats, especialment al medi natural. L’objectiu de la guia és facilitar les eines als organitzadors per minimitzar l’impacte en àmbits com la vegetació, el sòl, l’aigua i la fauna, entre altres.

El document recull prop de 40 mesures per minimitzar els impactes negatius associats a esdeveniments esportius al medi natural. Entre aquestes mesures hi ha la d’evitar la megafonia als controls situats fora de nuclis urbans o reduir-ne els decibels, utilitzar menjar i beguda a granel, evitar la senyalització permanent com ara pintura, esprais o altres productes de difícil retirada o evitar posar cintes de plàstic en llocs que puguin volar, entre moltes altres propostes.

Tanmateix, es suggereix als organitzadors adoptar una sèrie d’accions prèvies com ara la signatura d’un compromís de conducta, per part dels participants amb possibles penalitzacions en cas de no compliment de les normes o aplicar una taxa obligatòria o voluntària (1 o 2 €) durant la inscripció a l’esdeveniment.

L’elaboració de la guia respon a l’aposta clara del Consell Comarcal per la conservació del medi ambient i del ric patrimoni paisatgístic de la comarca amb l’objectiu d’aconseguir un veritable creixement sostenible i donar suport ambiental als seus municipis i nuclis. En aquesta línia de millora, l’augment de la taxa de residus previst per la propera anualitat servirà per seguir treballant en un millor reciclatge.

Per l’elaboració d’aquest document, s’han tingut en compte guies i codis de bones pràctiques, algunes d’elles elaborades per Europarc, la Fundació Món Rural, guies, articles i informes relacionats.

Font: Consell Comarcal Alta Ribagorça

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.