Consol Cantenys

Alcaldessa de Vilafant

Transformació constant

“He decidit tornar-me a presentar. Tenim un projecte amb moltes coses importants iniciades”


La recuperació de l’activitat econòmica és l’aposta de Consol Cantenys en la propera legislatura

0
398

El constant creixement de Vilafant no ha estat casual. Consol Cantenys i el seu equip porten des de l’any 2009 activant les potencialitats del municipi.

“El que més m’ha enriquit personalment és aquesta relació amb la gent i la confiança mútua que podem establir des de l’alcaldia”
 
“Teníem una subvenció de la Generalitat de Catalunya de 500 mil euros per fer front a un pavelló esportiu, i quan ja el teníem acabat, la Generalitat ens va dir que no ens donava la subvenció perquè estava en una situació financera complicada”
 
“Fem front a una necessitat real que tenim al nostre municipi que és l’accés a l’habitatge. A Vilafant no tenim en aquests moments habitatge de protecció oficial ni vivenda assequible”
 
“L’interessant de la política municipal és que si penses els efectes que pot tenir a mig termini un petit moviment enlloc de pensar de forma immediata, pot condicionar”
 
“No busco una persona a la meva llista perquè tingui clar unes sigles, sinó una que tingui ganes de treballar pel poble per defensar l’interès general i millorar la vida dels nostres veïns”
 
“El fet d’haver gent a la presó no ajuda a avançar en cap sentit, i per tant mentre aquesta situació sigui així és difícil veure quina és la solució”
 
“En els nostres dies és molt important que la gent s’impliqui en la gestió pública”
Alcaldessa des del 2009. Com valora la seva experiència estant al front de l’alcaldia?
Positiva. Ser alcaldessa d’un municipi és el millor si realment t’agraden les relacions humanes i vols millorar la vida de la gent. La proximitat és molt gratificant en un poble petit com Vilafant. El que més m’ha enriquit personalment és aquesta relació amb la gent i la confiança mútua que podem establir des de l’alcaldia.
 
Què li aporta personalment haver estat escollida tres legislatures consecutives?
Crec que com a persona puc millorar la vida dels meus veïns i veïnes. Soc una més del municipi, i per tant no tinc cap mena de privilegi ni d’estatus diferent que la resta de veïns. La meva manera de governar ha estat aquesta. És a dir, posar sobre la taula aquells projectes que em semblaven que ajudaven a avançar el nostre poble. Paral·lelament, estar molt atenta a totes les necessitats de tothom, i mirar de resoldre el màxim de conflictes i de problemes del dia a dia. Vilafant té unes potencialitats importants, per tant el projecte de municipi és importantíssim. 
 
Creu que és necessari tenir estudis superiors o fer ciències polítiques per ser alcaldessa?
L’educació és fonamental per formar-te com a persona, en qualsevol àmbit. Però és cert que en el càrrec d’alcaldessa o de regidora de l’ajuntament hi intervenen molts altres factors a banda dels coneixements, com l’empatia, la predisposició, i la capacitat d’aprendre cada dia.
 
Va ser presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. En què l’ha influït alhora d’encarar el seu dia a dia municipal? 
Com a experiència va ser molt gratificant i educativa. L’Alt Empordà té 68 municipis molt diferents tots ells, i a més de plantejar-te l’equilibri territorial, et dona una visió de territori que la pots extrapolar en altres àmbits. I realment et fa veure que les necessitats de la gent i dels municipis són les mateixes, però que les eines per resoldre-les han de ser molt diferents. I la política que tu has de tirar endavant s’ha d’adaptar a la realitat de cada lloc.
 
Parlem del municipi. Breument, quins són els factors clau que fan especial Vilafant?
Primer, la configuració geogràfica. Es troba en un eix de comunicacions importantíssim. És la porta d’entrada de la línia de tren d’alta velocitat, ja que tenim l’estació al nostre municipi.
Segon, el tipus de creixement que hem viscut. Aquestes infraestructures ens dibuixen un municipi amb tres nuclis de població totalment diferents sociològica i urbanísticament: el nucli antic, on hi ha la riquesa cultural i patrimonial del nostre municipi; Les Forques i el Camp dels Enginyers. I per últim, ens hem posat al mapa de municipis amb estació.
 
Per tant el casc antic és l’essència de Vilafant…
Exacte, la joia del nostre municipi. En els seus orígens molta gent de Vilafant treballava a la rajoleria i hi va haver una indústria molt important, iniciada en forns particulars. Aquí tenim una bòbila, que és la d’en Solé, que tenia una producció molt gran i que abastava de rajoles molta part del territori. Això configura una identitat del municipi que queda circumscrita en el casc antic, en el centre històric. Hi ha carrers molts emblemàtics i entranyables, on hi ha conviscut la construcció arquitectònica del moment amb noves construccions i que s’ha integrat molt bé.
 
Hem vist que estan en obres.
Estem en plena rehabilitació de part del centre històric perquè des de l’ajuntament s’ha fet un esforç important en el  darrer mandat per recuperar tot l’entorn de l’església. També es va fer una permuta i es va adquirir la rectoria que està al costat de l’església, i ja tenim la redacció del projecte per la rehabilitació. A més s’estan fent obres d’un espai a l’entorn de l’església que també es va comprar al Bisbat i que servirà per donar aire al nostre entorn, i així centrar tota l’activitat cultural i social en aquest punt. I s’ha rehabilitat també tota l’entrada del municipi. S’ha fet un esforç econòmic i de transformació important d’aquest entorn. 
 
Aprofitant que parlava de la indústria, quines són les principals línies de promoció econòmica?
Vilafant té un gran repte. Com que estem tan enganxats a Figueres, molta gent viu aquí però treballa fora. El nivell d’activitat econòmica local és molt baix. Aquest és un dels eixos que ja hem començat a treballar. En el cas dels comerços els costa molt tenir una certa estabilitat o créixer precisament per la proximitat amb Figueres, i hi ha poc teixit comercial.
 
I en quant al teixit industrial, en aquests moments estem en un moment bo perquè tenim indústries que estan en ple procés d’expansió, que són molt potents, i moltes d’elles ampliant-se.  El nostre objectiu és facilitar que tota la zona industrial es pugui desenvolupar, per això estem fent subsectors, perquè sigui més viable per tal d’atraure més activitat al nostre municipi. 
 
Aquest és un dels eixos de treball del pla general?
Sí. I que estem en ple procés d’aprovació. Vilafant ha d’apostar per aixecar l’activitat econòmica, sigui des de la zona industrial o comercial. 
 
Com es troba l’estat financer de l’ajuntament?
En aquests moments molt bé. Hem passat uns anys molt difícils perquè vam entrar en plena crisi, i per tant es va tallar totes les línies de finançament possibles. I no només això. La primera obra que vam tirar endavant va ser el pavelló d’esports municipal, que no en teníem i era una necessitat vital. Teníem una subvenció de la Generalitat de Catalunya de 500 mil euros per fer front aquest pavelló, i quan ja el teníem acabat, la Generalitat ens va dir que no ens donava la subvenció perquè estava en una situació financera complicada. 
 
I què va suposar això?
Això ens va comportar un terrabastall per un municipi com Vilafant, que té 5 milions de pressupost. Vam haver d’acudir a crèdit del fons de l’Estat, i això ens va condicionar molt durant el primer mandat i part del segon. Nosaltres no tenim ingressos extraordinaris així que ens vam haver d’endeutar bastant per fer front, i vam haver de renunciar a fer moltes obres. Gràcies a Déu vam fer un contenciós amb la Generalitat perquè evidentment era totalment il·lògic el que havien fet, i vam guanyar. I recentment hem cobrat aquests 500.000 euros. 
 
I ara com tenen el deute?
Tenim un endeutament que no arriba al 50%. Estem molt satisfets, i tenim una liquiditat en tresoreria i els comptes totalment sanejats.
 
Com resolen les mesures i serveis socials des de l’ajuntament i per a la creació de llocs de treball?
Depenem dels serveis socials del Consell Comarcal, però sí que és cert que el treball és molt conjunt i intens. Vilafant és un dels centres de distribució d’aquests serveis per municipis del voltant, com també ens passa amb el cap o l’institut. Tenim a l’ajuntament una oficina molt complerta amb tots els professionals que no només donen servei a Vilafant sinó també a la resta de l’entorn.
L’alcaldia i l’àrea de benestar treballen de forma molt estreta per poder fer front la realitat social que tenim en aquests moments. Vilafant va viure durant molts anys amb la construcció, i amb el boom tota la gent que hi treballava encara pateix les conseqüències molt directament, i per tant les necessitats socials han crescut. 
 
Ens enfoquem ara en l’alcaldia. Quin balanç en pot fer sobre la gestió política feta fins a dia d’avui?
Personalment n’estic molt satisfeta. Realment hem fet moltíssimes coses en un municipi que està en transformació constant de la seva realitat. A banda del pavelló esportiu, vam inaugurar l’estació del tren d’alta velocitat; vam treballar molt per tenir un institut; hem fet moltes obres de millora urbana per potenciar els aspectes positius de Vilafant; també hem fet moltes coses per poder avançar en temes d’equipaments… Però tenim un problema real de necessitat d’equipaments per les entitats. Els tenim triplicats als tres nuclis i això durant aquests mandats ho hem intentat canviar. 
 
Com?
Per exemple, la zona esportiva l’estem concentrant a l’entorn del pavelló, i per tant tenim un projecte de traslladar el camp de futbol que és l’únic que queda en el casc antic en aquella zona. 
Quant als equipaments escolars també els concentrarem al costat del pavelló perquè pugui fer ús dels equipaments esportius. I la rectoria servirà per donar vida a l’associacionisme i perquè tinguin un espai polivalent i hi puguin desenvolupar les seves activitats. I en aquesta permuta que comentava també fem front a una necessitat real que tenim al nostre municipi que és l’accés a l’habitatge. 
 
Expliqui’ns.
A Vilafant no tenim en aquests moments habitatge de protecció oficial ni vivenda assequible. Les vivendes en general són grans de superfície i per tant el preu d’adquisició és molt elevat. La gent jove que voldria establir-se a Vilafant té dificultat per accedir-hi i se n’ha d’anar fora. Aquest és un repte que tenim i que hem d’anar trampejant.
També vam cedir uns terrenys a una fundació del Bisbat perquè fossin destinats a fer vivenda social. I ara ja han presentat el projecte constructiu i construiran les primeres divuit. L’interessant de la política municipal és que si penses els efectes que pot tenir a mig termini un petit moviment enlloc de pensar de forma immediata, pot condicionar.
 
Per tant diria que han aconseguit una línia de treball satisfactòria…
Exacte. Hem tingut majories molt estables amb les que hem pogut treballar perfectament. I s’ha de dir que els grups de l’oposició han tingut molt bona predisposició alhora de col·laborar amb el govern, i per tant no podria estar més contenta d’aquests anys. A més tinc un equip de gent que em segueixen des del primer dia, cada any hi ha incorporació de gent nova, i hem sabut mantenir un equip de treball de gent molt transversal. Nosaltres anem amb les sigles del partit socialista perquè jo me’n sento part, però a la meva llista la majoria de la gent sempre ha estat independent. No busco una persona a la meva llista perquè senti unes sigles, sinó una persona que tingui ganes de treballar pel poble per defensar l’interès general i millorar la vida dels nostres veïns. 
 
Es presentarà a les properes eleccions?
Sí, m’hi torno a presentar. M’ho vaig pensar perquè soc de les que crec que els projectes no són personals sinó col·lectius, i per tant la gent no s’ha d’eternitzar en els mandats. Però després d’haver-ho meditat i haver parlat amb els companys, entenem que tenim un projecte on hi ha moltes coses començades importants i que realment requereixen d’un últim mandat per deixar-les ben fixades, i una d’elles és el pla general. Això ha de condicionar i ha de marcar les línies d’evolució del nostre poble. Això és importantíssim.
 
El pla general serà doncs el repte prioritari per a la propera legislatura.
Sí, perquè tot i que teníem un pla general que no era molt vell comparat amb altres municipis, sí que és veritat que quan es va fer no hi havia l’estació del tren d’alta velocitat, i per tant les infraestructures condicionen evidentment el tipus de creixement que tindrà Vilafant. Però també ens posen davant moltes oportunitats per poder relligar un municipi important. Hem de poder fer front a totes les necessitats que són reals ara i que no ho eren 15 anys enrere, quan encara no s’havia redacta el pla. 
 
Quines són aquestes necessitats reals?
A més a més de les infraestructures, problemes d’accés a l’habitatge, el medi ambient, la mobilitat… Nosaltres hem apostat aquest mandat de forma decidida pel tema del carril bici. Tenim una xarxa de carril bici que pràcticament està completada, que uneix els tres nuclis i amb Figueres. 
 
Parlem més d’actualitat. Quina és la seva valoració sobre la situació política actual entre Catalunya i Espanya?
És un moment molt difícil al qual no se li veu massa sortida de forma immediata. Crec que el posicionament tant del govern espanyol com d’un cert sector del català és molt radical.  Evidentment el fet d’haver gent a la presó no ajuda a avançar en cap sentit, i per tant mentre aquesta situació segueixi així és difícil veure quina és la solució. Aquesta situació s’haurà de resoldre de la millor manera possible, i haurem d’entrar en una segona fase.
 
Quina és?
La d’asseure’ns tots a una taula. Hem de veure com encaixem les voluntats de tothom, com el poble de Catalunya pot decidir el seu futur, quina relació vol tenir amb la resta d’Espanya i dels pobles que l’envolten, com s’ha de sentir còmode en aquest marc… Estem en un moment molt estancat i en una situació que dificulta qualsevol taula de negociació. 
 
Veiem al web municipal que la participació ciutadana juga un paper important, i que s’ha consolidat la plataforma «Línia Verda».
És una eina que vam pensar que ens podia ajudar però vam quedar sorpresos de la seva efectivitat. Per l’extensió del territori tenim comparativament una estructura municipal limitada, per tant necessitàvem una eina de contacte directa i ràpida per poder resoldre totes aquelles incidències que la gent es va trobant a la via pública. Això, amb dos objectius, el de resoldre la incidència, i que sigui una finalitat pedagògica en el sentit que l’espai públic és de tothom. Hem d’utilitzar mètodes més innovadors. Crec que és més pedagògic que un ciutadà vegi que la incidència que ha comunicat s’ha resolt a través d’aquesta eina, que no pas amb moltes sessions informatives de les que fem. En els nostres dies és molt important que la gent s’impliqui en la gestió pública, perquè l’ajuntament sol no pot.

 

Nascuda a Figueres l’any 1962, Consol Cantenys és diplomada en gestió i administració pública per la Universitat de Girona. Tot i que mai s’havia plantejat entrar a la política, uns companys seus de l’Alt Empordà van proposar-li, mentre treballava com a funcionària de Justícia, presentar-se a la llista del partit socialista a les municipals, ja que en aquell moment el partit estava quasi desaparegut. Començar un projecte nou i comprometre’s més amb la vila va motivar-li a donar el pas. 
 
Del 2003 al 2009 va ser regidora de l’Ajuntament de Vilafant pel PSC, fins que després de cinc legislatures governant Convergència i Unió es produeix un salt l’any 2009 cap al socialisme amb l’entrada de Cantenys. Alhora va ser nomenada diputada provincial pel partit judicial de Figueres. 
 
Entre el 2009 i el 2011 va ser consellera comarcal i presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà. Des de l’any 2011 és diputada provincial a la Diputació de Girona. I des del 2012 exerceix com a consellera nacional del PSC.
 
QÜESTIONARI IMPERTINENT
  • Llibre de capçalera: ‘La dona que no podia plorar’, d’en Gaspar Hernández
  • Una pel·lícula: L’última que vaig veure va ser la de ‘Bohemian Rhapsody’. Em va sorprendre gratament. També m’agraden les pel·lícules franceses.
  • Una cançó: Moltes. Qualsevol del Serrat o en Sabina. Per exemple , ‘Cien días y quinientas noches’
  • Un plat de cuina: M’agrada senzilla, que no vol dir que no sigui elaborada. Jo gaudeixo molt amb un bon peix o un tall de carn bona amb poca sala i condiment.
  • Una beguda: La cervesa
  • Un país: Catalunya
  • Un viatge: La Mediterrània. Totes les illes mediterrànies m’agraden moltíssim. M’agrada molt més qualsevol illa que les ciutats, però també crec que qualsevol ciutat europea està bé. Si hagués de triar seria Itàlia.
  • Un esport: El bàsquet
  • El que més valora d’una persona: La sinceritat

Vilafant

Amb una població de 5.624 habitants repartits en una extensió de 8.36km2, el municipi de Vilafant es troba quasi en el centre geogràfic de la comarca de l'Alt Empordà. Vilafant és un poble amb història. Cal remuntar-nos fins l'any 1017, en una butlla del Papa Benet VIII, per a trobar la primera menció d'aquesta Vila. No és fins l'any 1119 que s'anomena l'existència de l'església parroquial de Sant Cebrià. L'església fou el punt d'origen, ja en l'Edat Mitjana, de la construcció de la vila medieval de Vilafant, actualment el seu nucli antic. Annexionat a Vilafant trobem el nucli de Palol Sabaldòria. L'any 1995 l'Ajuntament va aprovar un Pla Especial de Protecció d'aquest conjunt arqueològic format per una església pre-romànica, un castell medieval i un mas, a més de restes ibèriques i romanes.
Vilafant és un poble en continu creixement. Des de l'any 1991 fins l'any 2002 ha experimentat un increment de població de més d'un 55%.
La seva població viu distribuïda en el territori formant tres nuclis de població diferenciats: El Nucli antic, Les Forques, i el Camp dels Enginyers, Les Closes d'en Clarà i Les Arengades. Aquestes urbanitzacions situades al nord-est i també properes a Figueres, van iniciar la seva construcció a principis dels anys 60.
Recomanat per alcaldes.eu

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.