Dolors Sabater

Alcaldessa de Badalona

‘Lluitadora dels drets’

“He hagut d’esforçar-me perquè la responsabilitat no m’engolís”


“Les polítiques clàssiques han fracassat perquè el seu objectiu era afavorir oligarquies i elits determinades”

0
394

Ella és un somriure. Sota aquest somriure constant durant tota l’entrevista, Dolors Sabater mostrava la seva vessant més lluitadora, tant com a defensora dels drets humans, com dels socials. Envoltada sempre d’àmbits de compromís i implicació, la idea de combatre per transformar la realitat i fer un món més just amb una societat millor, va motivar-la a entrar a l’alcaldia. Ens va acompanyar al museu de Badalona, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, a la Rambla del costat de la platja, i al centre cultural de l’escorxador.

“No governem només pel poble i des del poble, sinó també amb el poble”

 

“L’energia transformadora no prové dels partits polítics clàssics, sinó del 15-M”

 

“Cal eradicar el sectarisme i el clientelisme polític”

 

“El meu objectiu principal és el bé comú pensant en un model de ciutat inclusiu, just, pròsper, d’habitabilitat i de transformació”

 

“Som una ciutat amb molt per oferir […] de drets i valors”

 

“Hem aconseguit revertir desigualtats, però tenim encara mols reptes pendents”

 

“Volem una economia que permeti que les persones puguin viure amb dignitat i no en la precarietat actual”

 

“Hem retornat l’autoestima a la majoria de la ciutadania”

 

“No governem des d’una mirada partidista, sinó de cooperació”

 

“Si no ens en sortim com a municipis, no ens en sortirem com a país”

 
Quin va ser el seu recorregut fins arribar a l’alcaldia?
Sempre he estat en diferents àmbits de compromís i implicació amb la idea de lluitar per transformar la realitat i fer una societat millor i més justa. 
El meu germà va néixer amb una greu discapacitat i la meva família sempre va estar implicada en la creació d’una associació per a la defensa dels drets de les persones amb diferents capacitats. 
També vaig col·laborar amb el món del lleure en un esplai; i amb el món del pacifisme, l’antimilitarisme i la lluita de l’objecció de consciència contra el servei militar obligatori i les inversions bèl·liques. 
Professionalment, m’he mogut en l’educació. He estudiat pedagogia, i m’he dedicat a l’educació en el lleure i en escoles d’educació especial, amb temes d’integració i inclusió… i això em va dur al camp de l’acollida a nivell de ciutat de persones migrades.
Sempre he participat en el món del catalanisme, la defensa de la llengua i la cultura i dels drets democràtics de la nació. I en el món veïnal. Tot plegat, això em va acabar portant al terreny polític.
 
Vostè va destacar per participar en plataformes cíviques sonades…
A Badalona, l’Albiol, abans de ser alcalde, va iniciar una campanya molt ferotge contra la convivència amb l’objectiu d’obtenir vots. Vam organitzar un moviment de resistència ciutadana anomenat ‘Badalona som totes i tots’, que coordinava les entitats mogudes pels drets socials i culturals. Jo ho feia des dels projectes de cohesió d’Òmnium Cultural. Això va coincidir amb la crisi, i les associacions vam fer molta pinya….
 
I com va viure la seva arribada a l’alcaldia? 
Amb molta il·lusió i respecte per la responsabilitat de dirigir aquest projecte de canvi, en el que hi havia dipositades les ganes de molta gent que volia donar-li una volta a una ciutat que ens fes sentir orgullosos, que posés les polítiques públiques al servei dels drets humans i que defensés aquests valors. En resum: amb molta il·lusió, molt respecte i molta força. 
 
Considera que hi ha similituds entre vostè i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau?
Som dones i això ens fa aportar una mirada diferent a la política. El que ens fa més semblants és que ambdues venim dels moviments socials i de la lluita fora de la institució, en moviments transversals i populars. 
Com a dones i com a motors de transformació del municipalisme som part del relleu que hi ha hagut en les institucions, on ha entrat una energia transformadora que no prové dels partits polítics clàssics, sinó del 15-M i del moviment sobiranista del poble català. 
 
Com definiria la seva manera de fer en política?
Es basa en eradicar el sectarisme i el clientelisme polític, que dissortadament han estat maneres de fer que han deixat una petjada a la nostra i altres ciutats.  El meu objectiu principal no és electoralista, és el bé comú pensant en un model de ciutat inclusiu, just, pròsper, d’habitabilitat i de transformació. Les polítiques clàssiques han fracassat perquè el seu objectiu era afavorir oligarquies i elits determinades.
 
Una altra manera de fer política és al revés: posant els drets de la majoria per davant dels drets de les elits i les grans fortunes. Apostant pels veïns i veïnes que han de lluitar cada dia per tirar endavant.
 
Com gestiona la conciliació laboral i familiar?
Sempre he estat una persona que ha dedicat molt temps a comprometre’m i involucrar-me en tasques socials i de voluntariat. 
Ara és evident que la conciliació és més difícil. A més, més que tenir cura dels fills, em dedico a la cura del meu germà que té una discapacitat, i també vaig haver-me de bolcar amb el meu pare i la seva malaltia abans que morís. He hagut d’esforçar-me perquè la responsabilitat no m’engolís i em robés temps imprescindible per a la família. 
 
Creu que és necessari tenir estudis superiors per exercir d’alcaldessa?
El que es necessita per ser alcalde és tenir molt sentit comú, formació –que no té per què ser acadèmica- i habilitats com l’escolta, el diàleg, el consens, la serenitat, la capacitat de treball, la visió de ciutat, l’altruisme… i això no s’adquireix amb uns estudis acadèmics, sinó amb la pràctica.
 
Què li diria a un foraster perquè vingués a viure a Badalona ?
Que trenqués prejudicis, perquè fins ara s’ha projectat la ciutat en negatiu, tal i com va fer l’ex-alcalde. En veritat som una ciutat amb molt per oferir,amb molts racons amagats, una població diversa –fet que suposa una riquesa-, feta de molta lluita obrera, de persones senzilles, treballadores i emprenedores. És una ciutat de drets i de valors. 
 
Què representen pel municipi el Museu, el Centre Cultural de l’Escorxador i la Rambla?
El museu representa el respecte a la història i la importància de saber d’on venim, que inclou el compromís d’aquest govern per la memòria històrica. Això vol dir recordar les lluites dels barris de la ciutat i desfer els greuges que el franquisme encara manté, ja que encara no hi ha hagut recuperació ni reparació per les víctimes de la guerra. 
La Rambla representa la història de la Badalona marítima i dels pescadors. És també el passeig paral·lel a la via del tren que va unir Barcelona i Mataró, que va fer créixer industrialment la ciutat. 
El Centre Cultural de l’Escorxador representa la transformació industrial i la capacitat de reconvertir espais destinats a la indústria en equipaments socials i culturals. 
 
 
Com es redueixen les desigualtats socials en el municipi?
Fent molta política social, ampliant la inversió en serveis socials –la qual hem augmentat un 300%- i en polítiques de promoció del treball i la dignitat en el treball per revertir les retallades. Hem donat passos molt importants en la lluita contra l’atur, la dignificació dels plans d’ocupació, amb polítiques especials pels col·lectius més vulnerables. Tenim encara mols reptes pendents. 
 
Com es potencien les principals activitats econòmiques del municipi?
A nivell comercial donem suport i promovem el comerç de proximitat davant les grans superfícies. 
El que ens plantegem és recuperar espais per a l’activitat econòmica. Badalona té molta superfície dedicada a l’economia i la indústria dins la ciutat i fem l’aposta de modernitzar-la per adaptar-la als nous usos econòmics que necessita la societat actual i realitzar grans inversions en els polígons per a fer-los més adequats a les noves formes d’economia.
També hem apostat per l’economia social i solidària i la promoció del cooperativisme. Hem donat microcrèdits a l’emprenedoria juvenil i estem enfocant la reactivació econòmica des d’una mirada de prosperitat i sostenibilitat pensant en el món més just i sostenible que volem. 
 
Quin és l’estat econòmic de l’ajuntament?
Som un ajuntament sanejat, amb un nivell de deute que ens permet tornar-nos a endeutar amb baixos interessos. La lluita es troba en que els ajuntaments compromesos amb la justícia social hem de denunciar les lleis Montoro, que no ens permeten aprofitar prou els recursos en pro de les polítiques per a les persones, ni reinvertir lliurement el superàvit. Per sort nosaltres hem pogut recuperar part d’aquest superàvit.
 
14 milions d’euros dels pressupostos d’aquest 2017 els han decidit els ciutadans. Com es fomenta la participació ciutadana des del consistori?
No governem només pel poble i des del poble, sinó també amb el poble. Això vol dir que la participació política no ha de ser només cada quatre anys. Cal que tothom tingui un empoderament propi per ser vigilant, opinant i participant en la política. 
Sovint de la participació se’n fa bandera, però a l’hora de la veritat requereix una valentia política molt gran. Significa que les grans decisions no es prenen des dels despatxos, sinó conjuntament amb la ciutadania. Això representa més feina, més debat i que els resultats polítics a vegades siguin diferents als previstos. 
 
Quins són els reptes principals d’aquesta legislatura?
Revertir les desigualtats i posar les persones en el centre; fomentar la participació i l’empoderament ciutadà perquè no hi hagi clientelisme. Hem retornat l’autoestima a la majoria de la ciutadania. També treballem en un model de ciutat que es pugui posicionar a nivell de país, perquè se’ns tingui en compte com a oportunitat i s’hi facin inversions. 
Volem un ajuntament més eficaç, que treballi d’acord amb el codi ètic. La gran aportació que fem les persones que venim del món associatiu és la mirada de cooperació. El món de l’administració pública i el partidisme polític és molt competitiu, molt jerarquitzat i l’aportació que fem nosaltres és transformar aquesta administració amb el que sigui possible, amb maneres de treballar transversals i modernes. 
 
Quants anys hauria de durar cada legislatura, i hi hauria d’haver limitació de mandats?
La limitació és bona, perquè a vegades hi ha càrrecs que es perpetuen excessivament i no faciliten el relleu. També és cert que mandats massa curts poden ser poc profitosos. 
Des d’aquest punt de vista, les organitzacions que hem nascut amb aquest objectiu transformador hem estat molt clars en els codis ètics i aspectes com la limitació dels mandats. 
 
Quina valoració fa de la relació política actual entre Catalunya i Espanya?
La Constitució vigentha arribat al seu topall. Podríem haver trencat les cadenes del franquisme per avançar cap a una democràcia més lliure, amb una república en comptes d’una monarquia. Per desgràcia, hem avançat cap a una pèrdua de llibertats, una recentralització de l’Estat i cap a la pèrdua de qualitat democràtica. 
Ara la població ha pres el pols de la política. El 15M va ser la resposta a com les institucions van aprofitar la crisi per carregar-se tots els drets que s’havien aconseguit amb tant esforç i lluita havien conquerit les classes populars.
Els abusos de poder com la corrupció han provocat que la societat surti al carrer per dir: això no ho volem. Aquesta no és la política que ens representa. 
Pel que fa als drets nacionals, han estat tant trepitjats per l’Estat espanyol, que el poble català, quan ha vist que havia estat atacat, ha ocupat els carrers per demanar la independència. 
Sento admiració pel moment polític que vivim, perquè representa un exercici de radicalitat democràtica popular; però tristesa per com l’Estat espanyol ha reaccionat, negant-se a negociar i escoltar la veu del poble. 
 
Què li diria al president Puigdemont?
Que si no ens en sortim com a municipis, no ens en sortirem com a país.

Notícia relacionada:



Alcaldessa des de l’any 2015 (Guanyem Badalona en Comú), Dolors Sabater és llicenciada en Ciències de l’Educació (pedagoga) especialitzada en terapèutica (educació especial). Fins el seu nomenament ha estat dins el camp educatiu, com a professora i cap de Departament de Ciències Socials a l’institut Júlia Minguell de Llefià. També va treballar a l’escola NOLVA, i sempre ha estat molt vinculada al camp de l’activisme social i cultural, i el voluntariat. Opina que per a exercir d’alcaldessa és necessari tenir sentit comú, uns valors ètics, compromís, ser altruista, i tenir molta capacitat d’escoltar i de resoldre conflictes. El seu objectiu és, tal com afirma, posar les persones al centre de la política i que totes les polítiques donin resposta a fer una ciutat més justa i inclusiva, més humana, més educadora, més pròspera i sostenible, més democràtica, i més transformadora. És l’alcaldessa del canvi.

QÜESTIONARI IMPERTINENT:

  • Un llibre: els que parlen sobre Lluís Maria Xirinacs i el seu llegat. 
  • Una pel·lícula: ‘L’estiu de 1993’. És molt commovedora. 
  • Una cançó: Diguem no, de Raimon.
  • Un plat: una bona amanida.
  • Una beguda: llimonada natural.
  • País: Catalunya.
  • Un viatge: Islàndia.
  • Un esport: Bicicleta.
  • El que més valora d’una persona: La seva integritat i coherència amb els seus valors.

Badalona



Badalona es manté com una de les principals ciutats de Catalunya, en nombre d’habitants (prop de 217.000). Tot i perdre una posició en relació a Terrassa (prop de 218.000), la quarta ciutat del país segueix oferint una gran tradició industrial, combinada amb un important desenvolupament científic, qualitat de vida, un centre veïnal orientat als serveis i molt d’esport i preocupació pel paisatge.

Amb més de 2.000 anys d’història (encara que amb restes que es remunten molt més enllà, al Neolític), Badalona va ser declarada ciutat al 1897, no va ser, però, fins ben entrats als vuitantes del segle passat, quan, amb tot un seguit de reformes urbanístiques i la seva obertura al mar, va començar a assolir els reptes de la modernitat. Badalona té una llarga tradició industrial, un gran potencial, i també el comerç i el sector serveis són, unes de les bases de l’activitat econòmica badalonina.

De la ciutat que vivia d’esquenes al mar i era coneguda per l’Anis del Mono, a la vila cosmopolita dels drets i la convivència, el Joventut i el caràcter treballador d’una comunitat que vol créixer. La ciutat segueix tenint grans reptes al capdavant. El primer, potser, el de la difícil entesa entre les forces polítiques representades a l’ajuntament. Segur que tots volen el mateix benestar per la comunitat, però, de vegades, sembla que no s’entenguin prou bé. El municipi té una àmplia tradició de pacte i treball, un gran potencial i un gran futur.

Recomanat per Alcaldes.eu

5a CAMINADA 2019. HUELLA SOLIDARIA.


LLOCS D’INTERÈS (destacats)

  • MUSEU DE BADALONA: El Museu de Badalona és una institució pública, sense finalitat de lucre, creada l’any 1955 per l’Ajuntament de la ciutat i regida per un Consell Rector.
La tasca del Museu consisteix a recollir, conservar, investigar i difondre els objectes relacionats amb el municipi que siguin representatius de diferents períodes i aspectes de la seva història i del seu art. El Museu exerceix també les tasques de vigília i protecció del Patrimoni històric de Badalona, que comprèn els immobles i objectes mobles d’interès artístic, històric i paleontològic, arqueològic, etnogràfic, científic o tècnic, patrimoni documental i bibliogràfic, i els jaciments i zones arqueològiques. Així mateix porta a terme les excavacions arqueològiques a la ciutat i el seu territori, i conserva els fons que en procedeixen, la majoria d’època romana, pertanyents a la ciutat de Baetulo (l’actual Badalona), declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya l’any 1995. D’altra banda, el Museu gestiona també l’Arxiu Històric de la Ciutat de Badalona (AHBDN) i l’Hemeroteca Local.

Actualment al subsòl de l’edifici del Museu, es poden visitar les restes de les Termes i del Decumanus maximus, un dels conjunts arqueològics d’època romana més importants de Catalunya. També s’hi pot veure l’exposició permanent, que mostra sobretot peces de la Baetulo romana, entre les quals destaquen la Venus de Badalona, les pollegueres de la porta de la muralla de la ciutat o la tabula hospitalis. A part de l’edifici principal, el Museu compta amb diferents subseus. Situats molt a prop, es poden visitar els espais romans museïtzats de la Casa dels Dofins i el Jardí de Quint Licini. Una altra subseu és la masia de Can Miravitges, situada a Pomar, una masia i casa senyorial on es presenta una exposició permanent que explica l’habitatge i les transformacions agrícoles del segle XVIII i on també hi ha algunes sales dedicades a l’obra del pintor Antoni Ros i Güell (1877-1954), últim propietari del mas. El Museu gestiona també el Turó d’en Boscà, situat fora del centre de Badalona, on es conserven les restes d’un poblat ibèric emmurallat, que constitueix el primer assentament urbà dins el terme de Badalona.

El Museu de Badalona forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona des que es va crear el 1990 i de la Xarxa de Museus d’Arqueologia de Catalunya, també des del moment de la seva creació, el 2010.

Més informació aquí

  • PONT DEL PETROLI: Al llarg del front marítim trobem el pont, una estructura de ferro de 250 m que s’endinsa a l’ interior del mar- i que compleix una doble finalitat.  Per una part, és una estació oceanogràfica d’us científic, i per una  altra és un mirador privilegiat de tota la façana marítima. Coneixerem els canvis urbanístics produïts pel creixement industrial del litoral.
  • CJ BADALONA: Es va fundar el 1930. Conegut pels seus aficionats com "la Penya" és l'únic club al costat del CB Estudiants i el Reial Madrid que ha participat sempre en la màxima categoria del bàsquet espanyol.
El Joventut està considerat com un dels clubs de bàsquet més prestigiosos d'Europa. Entre els trofeus conquerits destaquen una Copa d'Europa, dues Copes Kora? i quatre Lligues, dues d'elles aconseguides en l'actual etapa ACB.

Els seus jugadors vesteixen un uniforme que consisteix en una samarreta verda i uns pantalons negres. Es dóna la circumstància que els colors que vesteix l'equip es deu al fet que era l'única indumentària que quedava a la botiga d'esports quan es va fundar el club a principis del segle XX.

La pista de joc i, a més, seu oficial del club, és el Pavelló Olímpic de Badalona, ??recinte inaugurat amb motiu dels Jocs de Barcelona 1992, i amb capacitat per a 12.500 espectadors.

El seu actual president és l'exjugador Juanan Morales.

  • JARDÍ DE QUINT LICCINI: Estany situat en el pati o peristil de la casa (domus) d’una família benestant construïda sobre l’antiga muralla de la ciutat, que ja estava enderrocada. Aquesta piscina és de forma rectangular, té dues execres semicirculars als extrems i cinc graons a l’angle sud per accedir a l’ interior. Actualment només podem veure una tercera part de la piscina perquè la construcció de l’ immoble sobre la qual es va construir va impedir que se’n conservés la totalitat. La troballa de la tabula hospitalis en una de les habitacions fa pensar que aquesta casa podria haver estat propietat de Quint Licini Silvà Granià, un important ciutadà de finals del segle I d. C.
  • CASA DELS DOFINS: La casa està organitzada al voltant d’un pati central o atri amb un impluvium per recollir l’aigua de la pluja, pavimentat amb mosaic. Les habitacions principals de la casa s’obren a l’atri; una d’elles, el tablinum, situada a l’est, era la sala on es rebien les visites. En un costat de l’atri hi ha el triclinium o menjador, amb un paviment d’opus sectile, format per plaques de marbre. Per una porta s’accedia al cubiculum o dormitori, pavimentat amb mosaic. Al sud de l’atri hi ha quatre habitacions que donen a un peristil o jardí. La més gran és un oecus o menjador d’estiu que tenia al davant un petit estany. Al fons de la casa hi ha un pati amb tres dipòsits i restes de forns destinats a la producció i l’envasament de vi. Al pati s’accedia des del cardo maximus (via en sentit muntanya-mar).
  • MONESTIR DE SANT JERONI DE LA MURTRA: Fundat al segle XV, la visita a aquest monestir de l’orde jerònima ens aproparà a la vida monàstica i a la societat feudal així com a l’estil gòtic, tot a través d’un recorregut pels espais més significatius de l’edifici: el sistema defensiu, el refetor, la cuina, l’església i el claustre, on trobarem els retrats dels reis Joan II, els Reis Catòlics, Carles I i Colom, personalitats que van visitar l’edifici. La importància artística va fer que, l’any 1975, el claustre fos declarat Monument Historicoartístic d’Interès Nacional.
Platges


MÉS TURISME AQUÍ


ITINERARIS

FIRES I FESTES

Hi ha una gran quantitat d’actes que s’hi celebren, entre els quals destaquen la popular Cremada del Dimoni, la nit del 10 de maig, vigília de Sant Anastasi, acte declarat d’interès turístic de Catalunya.

En el marc de les Festes de Maig també se celebren actes com el tradicional Ball del Micaco, la Festa del Badiu, la Fira de l’ Arrop, la Festa de les Migas, la Sardinada de Baix a Mar, etc.

Els remodelats teatres Blas Infante, Principal, i Zorrilla acullen, al llarg de tot l’any, una àmplia oferta d’interès cultural internacional. Destaquen, a títol d’ exemple, el festival internacional de curtmetratges Filmets, el festival de música Blues i Ritmes, el memorial Li Chang, etc, així com una àmplia i actualitzada oferta d’actuacions musicals i teatrals.

El 15 d’agost és la festa major de Badalona, amb actes com l’aplec de sardanes, correfocs, balls de gegants, etc.

Més informació aquí

ON DORMIR (destacats)
  • H*** HOTEL MIRAMAR
  • Apart-Hotel Miramar
  • H**** RAFAEL HOTELES
  • Hostal Badaloní
  • Alessia Beach Port Apartment

ON MENJAR (hi ha un ampli llistat de restaurants)







FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.