09.02.11 – BARCELONA • Barcelonès

Hereu diu que si l’Estat cedeix per l’endeutament de Madrid exigirà ‘el mateix tracte pels 8.000 ajuntaments’

0
325

L’alcalde de Barcleona, Jordi Hereu, s’ha plantat per respondre al seu homòleg a Madrid, Alberto Ruíz-Gallardón, que reclama poder ampliar l’endeutament del seu ajuntament després que el govern espanyol hagi autoritzat el de la Generalitat. Hereu ha advertit que si l’Estat cedeix davant de Madrid, mobilitzarà la resta d’ajuntaments per reclamar el mateix dret. ‘Jo m’encarregaré de que demanin el mateix tracte’, ha avisat. I és que Hereu considera que ‘l’excepció a Madrid’ és inacceptable perquè ‘cadascú ha de ser responsable dels seus actes’, i per això no veu ‘equitatiu’ que a ajuntaments que no han impulsat polítiques ‘adequades’ i ara estan massa endeutats ara no poden rebre tractes de favor.

El permís del govern espanyol perquè la Generalitat de Catalunya s’endeuti més ha despertat el malestar, entre altres, de l’alcalde de Madrid, que ha assegurat no entendre com se li permet al Govern català i en canvi al seu ajuntament no se li va concedir fa uns mesos quan ho va reclamar. Davant aquesta reacció, Hereu ho té molt clar i no pensa permetre que l’Estat posi en pràctica ‘l’excepció amb Madrid’ per les limitacions de deute municipal. ‘Si l’Estat fa una excepció amb Madrid, ja m’encarregaré jo de que els 8.000 ajuntaments vinguin a demanar el mateix tracte. És el que jo sempre he defensat davant els responsables d’economia i del president del govern espanyol’, ha dit contundent Hereu en una roda de premsa a l’ACN, on a més, ha recordat que ell sempre ha ‘defensat que si l’Estat ha de prendre decisions sobre ajuntaments, les prengui generals, sobre els 8.000 ajuntaments’, perquè segons ell no es pot permetre donar tracte de favor a la capital espanyola. ‘No em semblaria equitatiu’, valora l’alcalde de Barcelona.

En aquest sentit, Hereu ha recordat que al maig va defensar un alleugeriment de la norma que prohibia l’endeutament dels municipis per permetre que ho poguessin fer aquells que havien ‘fet els deures’. I amb aquesta mateixa argumentació ara vol impedir que Madrid pugui aixecar la veu reclamant un tracte diferenciat. ‘Acceptar l’excepció Madrid semblaria un missatge de dir que l’hem de tractar diferent perquè té tant d’endeutament’, ha explicat l’alcalde de Barcelona, que a més ha volgut reclamar ‘responsabilitat’ als ajuntaments. ‘Els ciutadans han de saber què escullen i per què. Que cadascú assumeixi els seus actes sobirans’, ha sentenciat. Per últim, ha retret que premiar Madrid amb aquest permís per endeutar-se seria elogiar ‘una certa manera d’entendre la gestió pública a la que jo sóc molt contrari’.

D’altra banda, i ja centrat en l’endeutament concedit a la Generalitat de Catalunya, Hereu ha volgut felicitar-se perquè els governs català i espanyol puguin tenir tractes i acords bilaterals en matèria econòmica ‘a mig, curt i llarg termini’. Però no s’hi ha estat de criticar determinades declaracions que considera alarmistes i que poden crear la imatge de que la Generalitat està pitjor del que realment està. ‘Si un carrega les tintes i les coses s’exageren, els coses es giren en contra’, ha advertit, mentre explicava que ‘com que s’haurà d’anar als mercats internacionals a buscar recursos, s’ha de generar confiança’. En aquest sentit, ha carregat contra la ‘inflació declarativa’ que ha atribuït al Govern, perquè dona ‘missatges que preocupen’, i ha alertat del perill que suposa que l’Executiu català ‘sota l’excusa de la crisi ens comenci a ubicar en tesis molt ideològiques’. ‘Alerto d’excessos de liberalisme en allò econòmic, de desregulacions que em preocuparien si afecten a peces de l’estat del benestar’.

De la mateixa manera, ha defensat que es posin en marxa ‘equipaments que l’Ajuntament ha construït’ i que ara dubta si la Generalitat dotarà o no per a que puguin començar a funcionar. ‘Els exigiré que es posin en marxa. Estic en contra de que no es faci. No els hi penso admetre’, ha advertit. Alhora, ha insistit en que aturar obres ‘estratègiques’ com la de la línia 9 del metro és contraproduent i, a més de no beneficiar econòmicament, ataca directament a la moral dels ciutadans pel missatge pessimista que dona.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.