Barcelona (ACN).- Més enllà de les proposicions, ratificacions o declaracions que s’aprovin o els debats que es produeixin, el ple d’aquest divendres a l’Ajuntament de Barcelona té un protagonista destacat: Jordi Hereu. L’exalcalde socialista s’acomiada de la Casa Gran amb el què serà el seu darrer ple com a regidor, després de 15 anys vinculat al consistori de la capital catalana. Hereu ja va anunciar el passat mes de febrer que deixava la presidència del grup municipal del PSC i que renunciaria a la seva acta de regidor a finals de març. Segons va argumentar, va decidir fer “un pas al costat” per deixar emergir “nous lideratges” que ajudessin a construir una nova alternativa socialista a la ciutat.
Jordi Hereu va iniciar la seva vinculació amb l’Ajuntament de Barcelona quan, l’any 1997, va ser nomenat gerent del districte de Les Corts. Després de les eleccions que van tenir lloc dos anys després, va passar a ser regidor d’aquest districte. El 2004 va ser designat regidor de Seguretat i Mobilitat del govern socialista, així com regidor de Sant Andreu. Hereu també va ser cinquè tinent d’alcalde i president del districte de Gràcia abans de ser designat l’any 2006 alcaldable del PSC, en substitució de Joan Clos. Quan aquest va ser nomenat ministre d’Industria, Turisme i Comerç, Hereu va assumir l’alcaldia, renovada després de les eleccions municipals de 2007.
El seu darrer mandat com a alcalde va estar marcat per fets com la implantació del servei del Bicing a la ciutat, l’anunci de la candidatura per organitzar els Jocs Olímpics d’Hivern del 2022 o el fracàs de la consulta de la Diagonal. A més, es van posar les pedres per la consecució de la capitalitat mundial del mòbil, els fruits de les quals va recollir el seu successor en el càrrec, Xavier Trias. En aquests anys, regidors de l’Ajuntament s’han vist esquitxats per casos de corrupció com el de l’hotel del Palau i Ciutat Vella.
Abans de les eleccions municipals de 2011, Hereu va haver d’enfrontar-se amb l’exconsellera Montserrat Tura en unes primàries per escollir l’alcaldable socialista, del qual va sortir guanyador. En els comicis del passat mes de maig, va aconseguir el pitjors resultats del PSC a la ciutat amb una reducció de 50.000 vots i 3 regidors respecte a les anteriors eleccions. Això va suposar un trencament en l’hegemonia socialista a la capital catalana, després de 32 anys d’alcaldes del PSC.
Tot i que, després de les eleccions, va anunciar la seva voluntat de mantenir-se com a cap del primer partit de l’oposició, el passat mes de febrer va decidir canviar de parer. Coincidint amb el congrés de la federació del PSC de Barcelona, va fer pública la seva renúncia presidir el grup municipal i a l’acta de regidor. No obstant això, sí que es va mantenir com a president d’aquesta federació.