El ministeri descarta incompatibilitats entre la Llei catalana i l’espanyola però insta a recórrer al TC en cas que n’hi hagi
La Llei de Règim Local que prepara l’executiu espanyol respectarà les peculiaritats de tutela financera contemplades als estatuts d’autonomia de tercera generació i el repartiment de competències. Així ho ha dit textualment el secretari d’estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta, després de la reunió de la Comissió Nacional de l’Administració Local que s’ha portat a terme aquest dimarts al ministeri d’Hisenda. Per tant, en el cas de Catalunya prevaldrà la normativa autonòmica en matèria d’administració local per sobre de la nova Llei de Règim Local que prepara el govern espanyol.
Així ho han confirmat també fonts del ministeri, que han volgut matisar que tot allò que quedi fora de l’Estatut en matèria d’administracions locals quedarà regulat per la nova normativa espanyola. És per això que les mateixes fonts consideren que no hi haurà incompatibilitats entre totes dues normes però que en cas que n’hi hagi es podran recórrer davant el Tribunal Constitucional.
En aquest sentit Antonio Beteta ha explicat que la nova Llei de Règim Local atendrà millor les especificitats del País Basc, de la Comunitat Foral de Navarra, de les ciutats autònomes de Ceuta i de Melilla i també que s’ha regulat les especificitats de les dues ciutats amb carta especial, és a dir, Madrid i Barcelona. A banda, Beteta ha dit que la norma també contempla les especificitats dels arxipèlags i d’algunes normes de règim local de diferents comunitats.
"Cap intenció" d’abaixar els sous als treballadors
En un altre ordre de coses, Beteta ha assegurat que la Llei de Règim Local "no té cap intenció" d’abaixar el sous als treballadors de l’administració local i que només pretén establir forquilles salarials i topalls de cara a "l’evolució futura dels sous". Uns barems que, segons el secretari d’estat d’Administracions Públiques, quedaran definits en la pròxima Llei de Pressupostos de l’Estat.
Durant la seva compareixença, Beteta també s’ha referit a la intervenció dels ajuntaments de més de 5.000 habitants. El secretari d’estat ha explicat que s’ha tret de la llei aquesta referència específica per afegir que els ajuntaments de menys de 5.000 habitants també quedaran sotmesos a la llei d’Estabilitat Pressupostària, que en últim cas contempla la intervenció.
Respecte al cost estàndard que ha de permetre una major racionalitat en els serveis, Beteta s’ha mostrat partidari d’estudiar i avaluar cadascun dels municipis espanyols i del resultat d’aquest estudi ha assegurat que en sortirà el cost estàndard dels serveis que han de prestar els ajuntaments.
Conflicte amb la llei que prepara la Generalitat
Des de l’Associació Catalana de Municipis no comparteixen les tesis esgrimides pel ministeri d’Hisenda en matèria de règim local ja que, per l’alcalde de Tortosa i membre de l’Associació Catalana, Ferran Bel, "el nou text ha millorat alguns aspectes però encara entraria en conflicte amb la llei de governs locals que prepara la Generalitat". Segons Bel, el nou text és "insuficient" i "té una vocació recentralitzadora" i, és per això que, ha apuntat que cal "garantir que no s’aplicarà en la seva integritat" perquè des de la perspectiva catalana "preocupa moltíssim".
L’alcalde de Tortosa ha reconegut que el nou text de la Llei de Règim Local atorga un tractament "prou correcte" a la comunitat Foral de Navarra i al País Basc però "insuficient" per a Catalunya. Segons Bel, tot i que la nova norma digui que respectarà les competències de les comunitats i els seus estatuts tindrà "caràcter bàsic". És per això que considera que "entrarà en conflicte amb la llei que està preparant el govern de la Generalitat".