El Parc Natural de l’Alt Pirineu, escenari d’un fructífer intercanvi amb una delegació francesa per reforçar la cooperació transfronterera en relació a la gestió de les pastures
S’hi ha tractat l’organització de la ramaderia extensiva i el programa de reagrupament de ramats a la nostra banda dels Pirineus en relació a la prevenció de danys provocats per l’ós bru
Continuen els contactes per posar en marxa projectes conjunts, també amb Andorra, i crear la marca “Parc Pirinenc de les Tres Nacions”
El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha rebut una delegació francesa, integrada pel Parc Natural Regional dels Pirineus de l’Ariège, la Federació Pastoral de l’Ariège, i la Direcció Regional de Medi Ambient DREAL, del Ministeri d’Ecologia, per reforçar la cooperació transfronterera en relació a la gestió dels prats.
L’intercanvi amb aquesta delegació l’ha promogut l’entitat Acciónatura, gràcies a un ajut de Fondation Ensemble, en associació amb l’entitat francesa Innovanature. L’objectiu de la trobada ha estat avançar en la cooperació transfronterera i realitzar un intercanvi d’experiències en ambdós vessants del Pirineu.
El programa de compatibilització de la ramaderia amb l’ós bru
La Generalitat de Catalunya està desenvolupant des de l’any 2007 un programa de compatibilització de la ramaderia amb l’ós bru als Pirineus, amb uns resultats molt satisfactoris. Consisteix a contractar un o més pastors o pastores que agrupen els ramats d’ovelles d’entre 5 i 8 propietaris de la zona durant 4 mesos a l’estiu a l’alta muntanya, protegint-los davant la possible presència de l’ós a la zona, amb ajut de gossos mastins i de pastors elèctrics. Amb el programa Piroslife, es pretén augmentar aquesta acció i aplicar-la a d’altres ramaderies El programa compta amb la col·laboració de les entitats locals, i de l’entitat de custòdia del territori Acciónatura, que porta cinc anys donant suport al programa.
Visita a les accions del programa
Durant l’intercanvi, s’ha mostrat a la delegació francesa la Casa de l’Ós dels Pirineus, a la localitat d’Isil, i s’ha viscut sobre el terreny l’experiència de l’agrupació de ramats, totalment operativa durant aquests mesos d’estiu.
En aquest sentit, destaca la visita a la cabana de pastor d’Estanilles, a la muntanya de Boldís, recentment construïda amb criteris bioclimàtics i de reducció de la petjada ecològica, per a la prevenció de danys de l’ós bru. La cabana ha estat promoguda per Acciónatura, amb el suport del Parc Natural de l’Alt Pirineu i de l’Obra Social “la Caixa”.
La delegació francesa ha tingut la oportunitat de parlar amb dos dels pastors que treballen en el programa Piroslife d’agrupament de ramats, també amb dos dels ramaders que participen en el programa a Tavascan i Boldís, i amb els tècnics del parc natural i els equips de Seguiment i Conservació d’Ós, que tenen la relació directa amb ramaders i pastors. Prova de la bona sintonia, ja s’ha estès una invitació als actors catalans per visitar la vessant francesa del Pirineu durant el darrer trimestre de l’any.
Base per a la futura creació del Parc de les Tres Nacions
Aquesta cooperació transfronterera també s’emmarca en el futur manifest que es vol signar entre ambdues parts i Andorra per posar en marxa projectes conjunts entre els parcs naturals i crear la marca “Parc Pirinenc de les Tres Nacions”.