14.03.14 – GIRONA • Gironès

Inauguren el nou vial d’accés al polígon industrial de Cal Gat de Sant Joan de les Abadesses

0
321

LEl nou vial ha comportat una inversió de 291.524,22 euros, dels quals la Diputació n’ha aportat 120.000; l’Ajuntament, 17.152,42, i les empreses beneficiades, 154.371,80, per mitjà de contribucions especials. 


Moment de la visita.
El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut; l’alcalde de Sant Joan de les Abadesses, Ramon Roqué; el president del Consell del Ripollès, Miquel Rovira; l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, i directius i propietaris de diverses empreses han inaugurat avui divendres el nou vial d’accés al polígon industrial de Cal Gat, a Sant Joan de les Abadesses. El nou vial, que millora l’actual accessibilitat al polígon, especialment per als vehicles pesats, ha comportat una inversió de 291.524,22 euros, dels quals la Diputació n’ha aportat 120.000; l’Ajuntament, 17.152,42, i les empreses beneficiades, 154.371,80, per mitjà de contribucions especials.

Després de la inauguració, les autoritats han visitat tres empreses del polígon: Mecanitzats Ter SL, Pinsos Nutribo i Fibran. També han visitat l’escorxador comarcal del Ripollès, on es preveu  canviar el sistema d’atordiment dels porcins de cares a millorar encara més la qualitat de la carn.
La inauguració del nou vial, després de quasi un any d’obres, s’ha fet a les deu del matí. L’actuació ha consistit a ampliar el pont situat sobre la riera de la Pudor i a crear un nou traçat i una secció del vial que uneix el pont de la riera de la Pudor amb el pont que hi ha sobre el riu Ter. L’actuació viària era molt necessària per millorar l’accessibilitat al polígon de Cal Gat, especialment per als camions de gran capacitat, ja que alguns, en fer la maniobra de gir per entrar-hi o sortir-ne, acabaven sortint del vial. "És una obra de millora essencial per al funcionament de les empreses", va explicar Giraut, que confia que ajudi com a "revulsiu econòmic". Roqué  va destacar l’actuació, que encara que petita, "millora la mobilitat i la seguretat", a part d’ajudar a "la dinamització del poble i la comarca". 
Abans de fer la millora de l’actual accés, es va plantejar fer-ne un de bell nou, però l’alt cost de la inversió i les condicions que imposava l’Agència Catalana de l’Aigua en el tram del costat del riu Ter van aconsellar descartar aquesta opció. La millora de l’accés existent ha comportat una actuació més senzilla i econòmica.
Empreses
Després de la inauguració del nou accés, les autoritats i els empresaris han visitat les empreses del polígon Mecanitzats Ter SL, Pinsos Nutribo i Fibran.
Mecanitzats Ter SL porta 17 anys dedicant-se a la tecnologia de Motors de ventilación. Pinsos Nutribo, que ocupa una nau de Cal Gat des de l’any 1993, es dedica a la fabricació de pinsos destinats a bestiar boví i porcí.
Fibran, creada l’any 1953, es dedica a la producció de tripes de col·lagen. Actualment, l’empresa és una referència mundial. Fibran dedica un gran esforç a la formació i al desenvolupament de tecnologia pròpia. Va començar per substituir la tripa natural que es feia servir a l’Estat espanyol per elaborar embotits i altres productes d’origen carni, com ara els embotits curats. Posteriorment, es va començar a implantar a Europa, especialment amb embotits cuits. Ara, també elabora la tripa de tecnologia easy peel, que ofereix un pelat fàcil del producte. Avui dia, Fibran exporta el 80 % de la seva producció a seixanta països de tot el món, i dóna feina a més de tres-centes persones, moltes d’elles de la mateixa comarca.
Escorxador comarcal
Les autoritats també han visitat l’escorxador comarcal, que va néixer de la necessitat de disposar d’un equipament que dónes servei als carnissers i ramaders del Ripollès i, al mateix temps, que garantís una bona qualitat de les carns de la comarca. El president va ser informat del nou projecte que es vol tirar endavant i que consisteix en canviar el sistema d’atordiment dels porcins, passant de l’elèctric al de gasos (CO2). El nou sistema, segons responsables de l’equipament, permetrà incrementar la qualitat de la carn. L’escorxador va ser construït per la Mancomunitat Comarcal del Ripollès a la dècada dels anys vuitanta, i els ens que el componen han variat amb el temps. Actualment, en formen part els ajuntaments de Campdevànol, les Llosses, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Vallfogona del Ripollès i Vidrà. La gestió de l’equipament es fa per mitjà de l’empresa ERSA, creada l’any 1986, i el compte d’explotació dels darrers anys es mou en un volum de 240.000 euros anuals. Cada any passen per l’escorxador uns 1.000 vedells, uns 1.000 xais i cabrits, uns 4.500 porcs i uns 40 poltres.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.