Informe favorable al nou planejament supramunicipal de les Garrigues Altes

0
65

El nou Pla substituirà els actuals planejaments individuals de Bellaguarda, Bovera, el Cogul, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs i els Torms i permetrà dotar aquest sistema urbà d’una visió coherent de conjunt

  • L’avanç del Pla planteja un model en xarxa, amb la distribució del creixement residencial, d’equipament i serveis entre tots els municipis, així com la millora de les infraestructures i homogeneïtzar els usos permesos al sòl no urbanitzable
  • La redacció d’un nou planejament per a tots els municipis de les Garrigues Altes és un dels eixos d’actuació del Programa Arrelament per ajudar a revertir el despoblament en aquest sistema urbà

La Comissió territorial d’urbanisme de Lleida, presidida pel director general d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, Agustí Serra, ha emès avui informe favorable a l’avanç del nou planejament supramunicipal de les Garrigues Altes, que abasta Bellaguarda, Bovera, el Cogul, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs i Els Torms. Aquest Pla substituirà els actuals planejaments individuals de cada municipi, dotant aquest sistema urbà d’una visió coherent de conjunt i possibilitant un model de funcionament en xarxa. El seu impuls és un dels eixos d’actuació del Programa Arrelament que el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica té en marxa a les Garrigues Altes per ajudar a revertir el despoblament que pateix.

Així, es vol dotar aquests vuit municipis d’un nou instrument d’ordenació territorial i urbanística que substitueixi els planejaments individuals —alguns, de caràcter molt bàsic— per impulsar el funcionament en xarxa de totes les viles. Es tracta de municipis petits que tenen com a activitat econòmica principal l’agricultura i la ramaderia.

Tots comparteixen una elevada oferta potencial d’habitatge —566 habitatges buits i potencial per construir 97 nous al conjunt del sistema— que, no obstant, no dona resposta a les necessitats. Els habitatges buits tenen una tipologia que no respon a la demanda, que en molts casos no es volen vendre ni llogar, i els propietaris de solars sovint no hi volen construir.

El principal objectiu de l’avanç del planejament supramunicipal és millorar la qualitat de vida de la població i fomentar l’arrelament facilitant l’habitatge, l’accés als serveis, la millora de les comunicacions i impulsant l’activitat econòmica. Com a model territorial, s’aposta per la descentralització, distribuint els creixements pels vuit municipis i creant una trama de serveis i equipaments en xarxa.

En concret, les propostes de l’avanç que ha redactat la Direcció General d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura són:

  1. En els espais oberts: unificació de les diverses claus urbanístiques que afecten el sòl no urbanitzable, el que permetrà homogeneïtzar la regulació del seus usos, evitant normatives diferents. Creació de dues zones de valor noves (protecció local d’alt valor ecològic i protecció de fons de vall), definició de sòls agrícoles d’alt valor. Incorpora criteris per delimitar zones no aptes per acollir activitats d’alt impacte paisatgístics i identifica els elements d’interès per al paisatge.
  2. En els assentaments: estudia la realitat construïda de cada municipi per definir àrees de rehabilitació prioritària. Delimita petites àrees de desenvolupament —sense concretar encara el número de nous habitatges—, a continuació dels nuclis urbans i amb poc impacte paisatgístic. Analitza tots els creixements previstos pel planejament encara vigent a fi de proposar mantenir-los, modificar-los o desclassificar-los.
  3. En les infraestructures: proposa canvis de jerarquia i actuacions en diverses carreteres:
  4. Castelldans-el Cogul-Granyena de les Garrigues-Torrebesses (LV-7021). Eixamplar la secció, millores en el ferm, drenatge i senyalització.
  5. Carretera Albagés-els Torms-Bellaguarda, de la C-233 a l’L701 i la C-242, considerada l’eix de les Garrigues Altes. Eixamplar la secció, millores en ferm, drenatge i senyalització. Passa a formar part de l’eix nord-sud principal de les Garrigues Altes.
  6. Condicionament del tram de la C-233 que connecta la Granadella i el Soleràs com a carretera paisatgística i via local, millorant el ferm i la senyalització.
  7. Traçats alternatius per evitar que la C-242 travessi la Granadella.
  8. En els equipaments i serveis: es divideix l’àmbit en una part nord i una sud per repartir els equipaments en funció de la seva especialització, segons els que ja existeixen i les propostes sorgides de la participació ciutadana.

El Programa Arrelament a les Garrigues Altes

El sistema urbà de les Garrigues Altes (més el municipi del Cogul) suma una població de 2.453 habitants l’any 2022, això és un 23,5% menys que l’any 2000. Es tracta, de fet, del conjunt de municipis que més població perd sostingudament de Catalunya. És per això que el Departament el va escollir com el primer on posar en marxa una prova pilot amb actuacions en urbanisme, habitatge, paisatge i infraestructures adreçat a combatre el despoblament. Aquella prova pilot es va convertir en el Programa Arrelament, que també es troba en desplegament a la Terra Alta i que té la voluntat d’intervenir en sistemes urbans en regressió demogràfica.

En el cas de les Garrigues Altes, el Departament també impulsa, mitjançant l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) la rehabilitació d’antics edificis municipals com a allotjament públic de lloguer. El passat mes de juliol van començar les obres de rehabilitació i adequació d’edificis municipals de la Bovera, Granadella, Juncosa i el Soleràs per convertir-los en set allotjaments dotacionals, amb una inversió de 625.634 euros. Es preveu que els treballs quedin enllestits a finals d’any.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.