23.05.12 -NAVÈS • Solsonès

Inicien les obres d’urbanització del complex turístic de luxe de Navès, que suposa una inversió de 60 MEUR

0
377

Els promotors calculen que es crearan una cinquantena de llocs de treball directes i "molts més d’indirectes"


Vista aèria dels terrenys on es construeix el complex turístic ‘Llac de Linya’.

Navès (ACN).- Setze anys després de començar a dissenyar el projecte, la societat promotora del projecte ‘Llac de Linya’, que vol construir un complex turístic al petit municipi de Navès (Solsonès), ha començat a urbanitzar els terrenys. Es tracta d’un projecte que suposa una inversió de 60 milions d’euros i preveu construir, entre d’altres, un hotel de cinc estrelles, un spa, cases unifamiliars i un restaurant. Frank VandeWeyer, promotor del projecte, ha explicat a l’ACN que de moment ja han venut 15 parcel·les, "deu a compradors estrangers i cinc a catalans". Segons VandeWeyer, esperen que els principals clients siguin del nord d’Europa "perquè allà no hi ha tanta crisi i valoren molt el clima d’aquí".

El complex ‘Llac de Linya’ s’ubica a una finca de 60 hectàrees que pertany a Sant Andreu de Linya, un nucli del municipi de Navès, que té poc més de 300 habitants. Tot i això, el pla parcial del projecte ocupa 20 hectàrees i la resta és bosc. El projecte, que suposa una inversió de 60 MEUR, preveu la construcció d’un hotel de luxe amb 25 places, 60 apartaments, 80 parcel·les per construir cases unifamiliars, un spa, una zona esportiva i un restaurant.

Inicialment el projecte havia previst que l’hotel tingués fins a 80 habitacions, però, segons ha destacat VandeWeyer "degut a la crisi hem hagut de reestructurar el complex i hem passat a projectar un hotel de 25 habitacions". A més, "també hem hagut de reduir la dimensió de l’spa", ha assegurat el promotor del complex. Tanmateix, VandeWeyer ha ressaltat que "aquest és un exemple que, malgrat la crisi, hi ha un futur per projectes com aquest si estan ben preparats" i ha assegurat que "també hi ha clients perquè al nord d’Europa no hi ha tanta crisi com aquí".

Fa unes setmanes, les màquines han començat a treballar als terrenys del complex ‘Llac de Linya’ per urbanitzar-lo. El gerent de la constructora Adec – l’encarregada de les obres- , Fernando Hernández, ha explicat que la prioritat és "urbanitzar els carrers i dotar-los de serveis". A més, Hernández ha dit que també intentaran començar a construir, al més aviat possible, "l’hotel i l’spa", ja que "es tracta dels reclams principals per atraure les inversions". Tanmateix, Hernández ha dit que preveuen tardar uns tres anys per enllestir aquesta primera fase, que té un cost d’uns 6 MEUR.

Pel que fa al preu de venda de les parcel·les i els apartaments, Frank VandeWeyer ha explicat que els preus poden anar "des dels 250.000 euros fins als 3 milions d’euros". Referent a la creació de llocs de treball, el promotor calcula que un cop tot el complex estigui en funcionament, hi treballaran entre 50 i 60 persones. Tot i això, el promotor del projecte ha ressaltat que indirectament el complex donarà feina a molta més gent.

Energies sostenibles i materials naturals

El gerent de la constructora Adec ha explicat que un dels trets més rellevants del projecte és que tota la urbanització "estarà feta amb materials reciclats i sostenibles". A més, Hernández ha explicat que col·locaran la il·luminació amb leds "que suposarà un estalvi d’energia important".

Un altre dels aspectes relacionats amb l’energia sostenible, ha ressaltat el gerent de la constructora, és que el projecte preveu la construcció d’una planta de biomassa "per poder escalfar tota l’aigua que es necessiti al complex turístic".

Un llarg procés

Per poder arribar fins aquí, el projecte ha hagut de superar tot un seguit de dificultats. VandeWeyer recorda que el complex es va dissenyar "fa molt de temps", concretament uns setze anys. Durant tot aquest temps han hagut de fer tots els passos necessaris, com aprovar els plans parcials, i el promotor explica que l’any 1998 van estar a punt de perdre-ho tot degut al gran foc que va afectar la Catalunya Central, que va quedar-se a només 50 metres de la finca.

A més, l’any 2005, quan l’empresa ja tenia tots els permisos urbanístics en regla, amb el pla d’urbanització aprovat i la llicència de reparcel·lació, va coincidir amb un estiu de secada. Per això, el llavors alcalde del municipi, Josep Clotet, va demanar als promotors que busquessin la manera d’abastir-se d’aigua que no fos provinent de l’embassament de Sant Ponç per no perjudicar el subministrament dels veïns del municipi. Els promotors van localitzar cinc pous amb una capacitat suficient per subministrar aigua a tota la finca.

A tot aquest procés se li ha sumat la crisi econòmica i també les limitacions dels crèdits bancaris als projectes immobiliaris. Per aquest motiu, ha ressaltat VandeWeyer, "hem hagut de finançar-ho tot a traves d’inversos privats".

Por i incredulitat al territori

L’alcalde de Navès, Josep Maria Casafont, ha explicat a l’ACN que actualment el municipi "no s’acaba de creure que el projecte tiri endavant", ja que "les obres ja s’han reiniciat diverses vegades i hi hem perdut la confiança". Fa anys, l’Ajuntament de Navès va convocar un referèndum entre els veïns per saber si hi estaven a favor o en contra. Un 85% dels veïns hi va votar a favor, però Casafont ha assegurat que si ara es tornés a repetir el referèndum "hi hauria moltes sorpreses per la incredulitat que s’ha generat entorn el projecte".

"Ja li hem perdut la confiança després d’iniciar-se tres cops el projecte", ha assegurat el batlle. "El 2009 també semblava que s’haguessin d’iniciar les obres definitivament i al cap de mig any ho van parar tot". A més, Casafont ha ressaltat que si el projecte acaba tirant endavant "s’ha de fer de la millora manera i que no quedi tot empantanegat".

Tot i això, l’alcalde també ha manifestat que si el projecte acaba tirant endavant pot ser "molt positiu" perquè "crearia molts llocs de treball al municipi i també a la comarca". "No només crearia els llocs de treball un cop el projecte estigués enllestit, sinó també durant tot el procés de construcció", ha matisat l’alcalde.

D’altra banda, Casafont ha recordat que la majoria d’habitants de Navès són pagesos i "viuen del camp i de les granges" i "no em cansaré de dir que això ha de seguir així". Per aquest motiu, l’alcalde ha mostrat la seva por per si "la gent que vingui a l’hotel o compri la seva segona residència aquí es queixi del soroll dels animals o de la pudor dels purins".

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.