L’objectiu és facilitar i fer més àgil l’elaboració, tramitació i registre dels plans d’emergències dels municipis (per risc de nevades, incendi, inundacions, etc.) beneficiant centenars de municipis sense detriment per a la seva seguretat.
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha anunciat avui que el Departament d’Interior simplificarà els tràmits administratius de la planificació en protecció civil, facilitant i fent més àgil l’elaboració, tramitació i registre dels plans d’emergències dels municipis (per risc de nevades, incendi, inundacions, etc.) beneficiant centenars de municipis, especialment els municipis amb pocs habitants i/o recursos i que no disposen d’una gran infraestructura tècnica i humana, sense detriment per a la seva seguretat. A tal efecte, des del Departament d’Interior es treballa en la modificació del Decret 210/1999 sobre planificació de protecció civil municipal.
Espadaler ha destacat que “és un instrument útil i pràctic perquè els municipis sàpiguen que han de fer quan hi ha una emergència i es pugui actuar amb agilitat”. “Hem canviat les regles del joc per fer-ho més fàcil”, ha afegit.
Igualment, el conseller Espadaler, durant la seva reunió amb els alcaldes del Pallars Sobirà, els ha anunciat que es modificarà també el Decret 82/2010, simplificant en temps i costos la tramitació i registre dels plans d’autoprotecció (PAU) que han de presentar els organitzadors d’activitats (carnestoltes, curses populars, cavalcades de Reis, entre d’altres ) i els titulars d’instal·lacions com gimnasos, sales de concerts, llars d’infants. Els PAU són els plans que preveuen totes les mesures d’autoprotecció de primers auxilis, lluita contra incendis, evacuació, etcètera, d’un edifici, instal·lació o activitat.
Per la seva banda, el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, ha explicat que“hem creat una plantilla única multirisc per fer més còmode la feina des ajuntaments en matèria de Protecció Civil”.
Fins ara, la tramitació i registre dels PAU s’havia de fer a través de la plataforma telemàtica Hermes. Per connectar-s’hi calia una certificació digital especial i el procés es feia costós en diners i temps. A partir d’ara, aquesta tramitació es podrà fer a través d’EACAT, l’extranet de les administracions de Catalunya i mitjà habitual de relació telemàtica entre els municipis i la Generalitat. Aquesta simplificació beneficiarà milers de titulars d’instal·lacions i organitzadors d’activitats que han de disposar dels plans d’autoprotecció.
Pel que fa a la planificació d’emergències dels municipis, fins el 2013 els Ajuntaments, independentment de la seva població (tinguin 50 habitants o 600.000) tenien la obligació de redactar un Pla d’Actuació Municipal per cada un d’aquells riscos que els afectessin (INUNCAT, ALLACAUT, NEUCAT, INFOCAT, etc). Ara farà un any, el Departament va crear una plantilla multirisc, senzilla i molt pràctica, amb la qual amb un sol document i una única tramitació davant la Generalitat, qualsevol municipi podia estar al dia de la planificació en protecció civil.
A tall d’exemple, al Pallars Sobirà, que compta amb 15 municipis i 6.000 habitants, esta obligat a tenir una seixantena de plans específics d’emergències municipals. Amb la modificació que gestiona Interior n’hi haurà prou amb 15 plans multirisc, un per cada municipi. Així es facilita la feina als Ajuntaments i es permet que es posin al dia en la previsió dels riscos
En la mateixa línia d’apropar i fer més fàcil la tasca en protecció civil als municipis, Interior va signar el mes passat un conveni amb la Diputació de Lleida per tal d ‘establir un marc de col·laboració que permetrà, a través de l’ISPC, oferir formació especialitzada a tot el personal vinculat d’alguna manera a les tasques de protecció civil dels municipis. Aquest és el primer conveni d’una sèrie de quatre que el Departament vol signar amb cada una de les Diputacions per tal d’acostar la formació en protecció civil al territori.
Després de la reunió amb tots els alcaldes, Espadaler ha anat fins a l’Ajuntament de Sort on s’ha reunit amb l’alcalde i els membres del consistori.
Aquesta tarda, el conseller es reunirà amb el Consell Comarcal del Pallars Jussà, i assistirà a la Junta Local de Seguretat de Tremp. Abans de la reunió, el conseller d’Interior i l’alcalde de Tremp, Víctor Orrit, signaran convenis de col·laboració per a l’adhesió del municipi a la Xarxa RESCAT i al programari SIPCAT.
La xarxa RESCAT és la xarxa de radiocomunicacions dels cossos operatius del Departament d’Interior i d’altres agents públics relacionats amb la gestió de les emergències de Catalunya. El SIPCAT és un sistema de gestió integral per a les policies locals de Catalunya, que permet interconnectar amb els sistemes d’informació del cos de Mossos d’Esquadra i amb el Centre d’Atenció de Trucades CAT 112 (telèfon d’emergències).
D’altra banda, demà al matí el titular d’Interior completarà la seva visita al Pirineu de Lleida amb la visita a l’Ajuntament de Vielha on signarà el llibre d’honor. Posteriorment es desplaçarà fins al Conselh Genarau d’Aran on es reunirà amb el Síndic d’Aran, Carles Barrera, i signaran un conveni en matèria de Protecció Civil i la renovació del conveni de col·laboració amb el Conselh Generau en matèria d’extinció d’incendis i salvaments.
Pel que fa al conveni signat en matèria de Protecció Civil, aquest regula la col·laboració en matèria de planificació, i de detecció i avisos de Protecció Civil en situació d’emergència o de normalitat en els casos que afectin a la Val d’Aran.
En matèria d’extinció d’incendis i salvaments, la Llei 16/1990 de 13 de juliol, va determinar que la Generalitat de Catalunya havia de cedir al Conselh Generau d’Aran competències i serveis sobre salvaments i extinció d’incendis, fet que es va ser efectiu mitjançant un Decret que entrà en vigor el 26 de juliol de 1994 i ara es renova.