Jaciment arqueològic de Ca l’Estrada 2

0
163

El jaciment arqueològic de Ca l’Estrada, excavat en dues campanyes entre els anys 2004 i 2015, ens indica que aquesta zona va ser habitada en diferents moments des del neolític fins a l’actualitat. En les excavacions es va documentar un primer assentament neolític (5.500-2.200 aC) amb diferents moments d’ocupació que disposa de la presència de foses, retalls, fogars, 4 fons de cabana amb solera de pedres, quatre enterraments en fossa i l’estàtua menhir. 

Aquestes evidències ens parlen de la presència d’un poblat del neolític antic perfectament estructurat i organitzat, que va ser ocupat en diferents moments al llarg de tot el període neolític. L’assentament va ser segellat per rierades successives que el van preservar fins als nostres dies en un excel·lent estat de conservació, un dels pocs i més complets assentaments de mitjan v mil·lenni aC que coneixem a Catalunya. L’àrea d’habitació estava centrada per quatre cabanes circulars singulars fetes amb solera de pedra, diversos forns domèstics i llars de foc adjacents, així com àmbits d’abocador i nivells d’ús associats. L’àrea de necròpolis, lleugerament separada per un paleocanal, ha proporcionat, fins al moment, quatre sepulcres individuals en fossa amb aixovar. 

Links relacionats

Informació a la pàgina de l’Ajuntament de Canovelles

El jaciment a la Viquipèdia

Canovelles

Canovelles, al cor del Vallès Oriental, és un municipi que té una una superfície de menys de 7 km2. Compta amb una part urbana (la Barriada Nova, tot i que d’origen medieval) i un entorn natural de gran vellesa, plena d’elements de valor arqueològic i arquitectònic. Entre ells, edificis i cases de pagès, l’església romànica de Sant Fèlix, el torrent d’en Fangues o la font de Can Duran. És molt destacable, des de fa mig segle, el mercat del diumenge, que és un dels més importants de Catalunya. Però també la Domus d’Olivet o el Menhir de Ca l’Estrada, que recullen vestigis neolítics i del temps dels romans. Situat a la vall mitjana del riu Congost, el municipi llinda amb Granollers, Lliçà d’Amunt, Santa Eulàlia de Ronçana, l’Ametlla i les Franqueses. La història i identitat de Canovelles ha evolucionat de forma explosiva al llarg del segle XX. Fins a 1950 hi vivien 630 habitants. Als anys 60 i 70, la immigració de la resta de l’estat va multiplicar la xifra per dotze. Més recentment, una segona onada de persones de múltiples orígens, encara ha augmentat més la població, fins arribar als 17.000 actuals.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.