Barcelona • Barcelonès

Jaume Collboni, nou president de l’AMB, proposa un pacte metropolità a la resta d’administracions

0
2341

 El Consell Metropolità escull l’alcalde de Barcelona com a president de l’AMB, amb un suport gairebé unànime: 83 vots a favor, un vot en blanc, un vot nul i una abstenció

Collboni pren el compromís de liderar l’Administració metropolitana de manera ambiciosa i dialogant per “assolir la metròpolis federal”

Les prioritats del nou Govern de l’AMB passen per augmentar l’equitat dels ciutadans i dels territoris, la creació d’habitatge, la generació d’ocupació, grans infraestructures de mobilitat, la lluita contra el canvi climàtic i el desenvolupament de la zona del Besòs

El nou Govern s’estructurarà en set àrees i tindrà onze vicepresidències en total

Avui, 27 de juliol, s’ha celebrat el ple de constitució del Consell Metropolità de l’AMB per al mandat 2023-2027, després que el passat 25 de juliol els grups polítics metropolitans que en formen part signessin l’Acord de Govern.

Durant la sessió, els 90 consellers i conselleres del màxim òrgan de govern de l’AMB han votat i ratificatJaume Collboni com a nou president, després que el Consell d’Alcaldes el proposés en sessió prèvia. El suport per al candidat ha estat gairebé unànime: 83 vots a favor, un vot en blanc, un vot nul i una abstenció.

Després de la seva elecció, Collboni ha iniciat la presidència destacant el valor de l’AMB com a espai de diàleg entre forces polítiques, on posar per davant l’interès general, sempre al servei dels mandats de la ciutadania. Per Collboni, “pactar i treballar entre forces polítiques diferents és el millor exemple de com entre tots hem anat construint la Barcelona metropolitana: mantenint l’autonomia municipal, les singularitats dels seus 36 municipis i fent del diàleg i la cooperació els nostres instruments”.

El president ha constatat com, cada dia, 3,3 milions de persones (5,5 milions en termes de Regió) viuen i comparteixen una vida metropolitana sense ser conscients d’aquesta realitat, i ha expressat que cal que arribi el dia en què, a banda de l’orgull de cadascú de pertànyer al seu municipi, senti també orgull de ser ciutadà de la metròpolis. Per aconseguir-ho, segons Collboni, “són necessaris una política metropolitana ambiciosa i un lideratge metropolità clar, totes dues coses sobre la base de la generositat i el diàleg. Ha arribat l’hora de conjugar el nosaltres metropolità”.

Durant el seu discurs inaugural, el nou líder del Govern metropolità ha posat en valor els esforços de governs passats per crear la visió d’una metròpolis forta: “El 1983, l’alcalde Maragall va dir allò de «En l’horitzó d’aquest mandat veig un nou Consell de Cent metropolità». Des d’ençà, l’AMB ha fet la feina que li pertoca, i fins i tot la que no li pertoca, ja que el treball conjunt dels 36 municipis ens ha permès afrontar necessitats i una realitat que massa sovint el Govern de la Generalitat ha ignorat”.

En aquesta línia, ha expressat la necessitat d’obrir una nova etapa metropolitana, passant de l’administració a la governança decidida i eficaç. “Barcelona parlarà de tu a tu amb tots els seus municipis veïns, i això només ho aconseguirem iniciant una nova etapa metropolitana: l’etapa de la metròpolis federal. Davant de la constant evolució de les ciutats, garantirem que l’àrea metropolitana ofereixi igualtat d’oportunitats i de progrés als seus habitants, i afrontarem la transició energètica, ecològica i digital sense generar noves desigualtats”.

Prioritats del nou Govern metropolità

Jaume Collboni ha fet referència a les principals estratègies del mandat iniciat avui.

L’habitatge, segons el president, és “la gran urgència que hem d’atendre i el factor que avui més afecta la vida de joves i famílies, per planificar el seu projecte de vida”. Així, ha apuntat a la necessitat urgent de fer front a la pujada desorbitada dels preus.

L’objectiu de l’AMB en aquest terreny és un augment de l’oferta d’habitatge social en totes les modalitats que ja s’estan explorant (compravenda, lloguer social i col·laboració publicoprivada).

Pel que fa a les polítiques d’ocupacióCollboni ha remarcat que el nombre de treballadors afiliats a la Seguretat Social als municipis de l’AMB el primer trimestre del 2023 ha augmentat. “La reforma laboral ha fet incrementar els contractes indefinits i ha disminuït els contractes temporals. Anem pel bon camí, hem de continuar generant oportunitats i això passa per atreure noves activitats, diversificar l’economia i millorar infraestructures”.

En termes de mobilitatCollboni ha defensat el sistema metropolità de mobilitat actual, però ha remarcat la necessitat que la xarxa de Rodalies funcioni millor, incloent-hi els ferrocarrils de la Generalitat i la xarxa d’autobusos interurbans, que són competència de la Generalitat.

També ha fet referència de manera especial als projectes de desenvolupament dels barris de la zona Besòs: “Vull ser clar: és l’hora del Besòs. Per justícia històrica, deure moral i urgència present, hem d’enfocar l’estratègia metropolitana en aquest àmbit. Els barris del Besòs de Barcelona, Sant Adrià, Santa Coloma, Badalona i Montcada i Reixac han d’oferir oportunitats de futur, qualitat de vida i seguretat als seus joves, als seus veïns i veïnes”.

En aquest sentit, ha destacat el pla ambiciós que l’AMB s’ha marcat, amb una inversió de 500 milions d’euros en 10 anys, i més de 30 mesures per impulsar un desenvolupament social, territorial i econòmic que integri l’eix Besòs a la resta de l’àrea metropolitana amb tots els drets. “El Besòs és responsabilitat de tots. Els veïns i veïnes del Besòs no volen ni poden esperar més”, ha reblat.

Finalment també ha fet referència a les mesures de caire cultural, posant com a exemple el Festival Dansa Metropolitana i manifestant que els equipaments, escoles i centres de creació dels 36 municipis poden crear una xarxa i un circuit cultural de primera magnitud.

“O som metropolitans, o no serem”

La visió del nou Govern liderat per Collboni busca impulsar el desenvolupament de les infraestructures clau de la capital catalana des d’un prisma metropolità: “O apliquem ambició, mirada i respostes d’àmbit metropolità o fracassarem en tots i cadascun dels immensos reptes que tenim plantejats. És el nostre deure moral i ètic garantir que les generacions futures tinguin com a mínim les mateixes oportunitats que hem tingut altres generacions”.

Sota aquesta categoria de projectes, ha fet referència a les infraestructures imprescindibles per resoldre urgències del present, com la sequera provocada pel canvi climàtic, i ha esmentat la millora i la renovació del sistema de sanejament d’aigües, en especial en les grans infraestructures de sanejament, com els col·lectors del Morrot, del Besòs i de Llevant.

També les infraestructures estratègiques de transport, com el corredor mediterrani (connexió ferroviària) i noves inversions en l’aeroport, “amb consens, rigor, coneixement i escoltant tothom, però amb determinació. L’aeroport, la culminació de la Sagrera o el desplegament del Pla de Rodalies són projectes metropolitans, no només de Barcelona. I no es poden encallar per debats eterns”.

La ciutat dels 5,5 milions: un nou pacte metropolità

Finalment, un altre dels temes destacats per Jaume Collboni ha estat la necessitat d’ampliar la concepció de la metròpolis de Barcelona i d’enfilar un nou horitzó per a la Regió Metropolitana: “El futur ens assenyala la necessitat d’establir noves sinergies del Maresme al Garraf, passant pels dos Vallès i segurament amb afectacions com a mínim al Bages, al Penedès i l’Anoia. És a les nostres mans governar amb eficiència i decisió la Regió Metropolitana, tal com hem demostrat fer a l’AMB”.

A aquest efecte, Collboni ha fet la proposta de crear un nou pacte metropolità entre els ajuntaments, l’AMB, la Diputació i el Govern de la Generalitat, que permeti governar, planificar i establir les estratègies per garantir el funcionament del motor clau del progrés de tot Catalunya. 

Segons el president, aquest pacte ha d’incloure: 

•             Un horitzó compartit de quin és el futur de la regió

•             Una visió de les polítiques a escala d’aquesta regió metropolitana

•             Una coordinació clara de les polítiques públiques que cal desplegar

•             Una harmonització de les ordenances municipals que regulen les activitats

•             Un acord respecte al futur de les infraestructures estratègiques

Collboni ha defensat un futur en clau metropolitana a tots els nivells: “Ni els 5,5 milions de catalans que vivim i treballem a la Regió Metropolitana, ni els milers d’empreses i institucions que exerceixen de motor econòmic i de progrés de Catalunya ens podem permetre ignorar aquesta realitat. Jo vull una Barcelona gran. Jo vull una Regió Metropolitana gran perquè vull una Catalunya gran. Tan sols si som ambiciosos oferirem respostes a les necessitats reals de la ciutadania. No podem esperar més. No podem repetir els errors del passat. El futur és ara i és metropolità”, ha conclòs.

Configuració del nou Govern de l’AMB

Posteriorment a la constitució del Consell Metropolità, ha tingut lloc el ple extraordinari de presentació del nou cartipàs de l’AMB per al mandat 2023-2027.

El nou Govern té un total d’11 vicepresidències i set àrees de govern, cadascuna de les quals compta amb una conselleria delegada centrada en temes particulars.

·         Àrea d’Administració i Territori (Vicepresidència: Antonio Balmón, PSC-CP)

·         Àrea de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat (Vicepresidència: Carlos Cordón, PSC-CP)

·         Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic (Vicepresidència: Jordi Valls, PSC-CP)

·         Àrea del Cicle de l’Aigua i Anàlisi de Polítiques Metropolitanes (Vicepresidència: Belén García, PSC-CP)

·         Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques (Vicepresidència: Damià Calvet, Junts per Catalunya)

·         Àrea d’Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana (Vicepresidència: Janet Sanz, En Comú Podem – Confluència)

·         Àrea Internacional i de Metròpolis Digital (Vicepresidència: Elisenda Alamany, ERC-AM)

Les quatre vicepresidències institucionals recauran en Belén García (PSC-CP), Isidre Sierra (Junts per Catalunya), Lluís Mijoler (En Comú Podem – Confluència) i Marc Giribet (ERC-AM).

La Junta de Govern per a aquest mandat estarà formada per 17 membres (president i 16 consellers i conselleres), amb el repartiment següent: PSC – CP, 9 membres; Junts per Catalunya, 3 membres; En Comú Podem – Confluència, 3 membres; ERC – AM, 2 membres.

En la sessió plenària d’avui també s’han comunicat els portaveus de cada un dels grups polítics que formen part del ple de l’AMB:

  • PSC-CP – Grup Socialista: Xavier Paz
  • Junts per Catalunya: Josep Maria Vallès
  • En Comú Podem – Confluència: Ascensión Ratia
  • Partit Popular: Juan Fernández
  • Esquerra Republicana de Catalunya – AMB (ERC-AM): Jaume Graells
  • VOX: Gonzalo de Oro
  • Junts per Tiana: Isaac Salvatierra
  • Compromís i Acord per Torrelles (CATTorrelles): Joan Juncà
  • Vivim Montcada i Reixac (VIVIMIR): Anabel Moreno

Font: AMB

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.