3.10.12 – BARCELONA • Barcelonès

Jaume Guardiola defensa que el banc dolent sigui públic per evitar una pèrdua ”dramàtica” per als ciutadans

0
285

El conseller delegat de Banc Sabadell creu que manca ”saviesa” en l’ajust de l’economia espanyola


El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, durant la seva conferència en la jornada sobre el sector bancari organitzada per Ahorro Corporació i l’escola de negocis Esade
El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha carregat contra el disseny inicial del govern espanyol de la societat gestora d’actius perquè es vol un pes privat majoritari per evitar un augment del deute públic. Guardiola ha defensat que el banc dolent sigui públic com es va fer a Irlanda i Suècia per evitar que els actius siguin gestionats per fons d’inversió de caràcter oportunista que vendran a preus de saldo per tancar operacions el més ràpid possible sense importar el preu. Pel conseller delegat això provocarà pèrdues ”dramàtiques” per als ciutadans (”espanyolets") ha dit. El conseller delegat el caràcter públic permetria vendre actius quan el mercat fos més favorable.
Jaume Guardiola també s’ha referit al procés d’ajust dels comptes públics espanyols i ha manifestat que creu que més que ”valentia” el que fa falta és més ”saviesa’ a l’hora de prendre les decisions més encertades.
El conseller delegat creu que en aquests moments el govern espanyol s’està concentrant més en mesures de caràcter ”numèric” com l’eliminació de pagues extraordinàries als treballadors públics que en atacar els fonaments com seria reduir la presència d’empreses públiques en diferents sectors on podria estar el sector privat. 
Període ”glacial”
En relació amb l’evolució de l’economia, Jaume Guardiola, ha dit que el Banc Sabadell està preparat per fer front a un ”període glacial” per a l’economia espanyola a mig termini. El conseller delegat creu que l’1% d’escenari més advers que ha dissenyat la consultora Oliver Wyman té un percentatge més elevat de què es materialitzi, ”tot i que amb una probabilitat no massa més alta” que aquest 1%. 
Guardiola ha manifestat la seva preocupació perquè en aquests moments empreses viables i amb capacitat exportadora estan tenint greus problemes que posen en dubte la seva supervivència. Això és ”greu i profund” ha dit el conseller delegat i es mereix una reflexió a nivell de les autoritats europees sobre la política que s’està seguint per ajustar els comptes públics de la majoria de països de la Unió Europea.
Seguint en els efectes col·laterals d’aquest model d’ajust imposat des d’Europa, Guardiola ha dit que la ”devaluació interna” que estan suposant aquestes mesures fa que sigui necessari dissenyar altres tipus de decisions que evitin el ”col·lapse de l’economia”. 
Per il·lustrar la poca eficiència de les mesures que actualment s’estan desplegant, Guardiola ha recordat que una reducció de 100 punts bàsics de la prima de risc espanyola suposa un estalvi de més de 1.000 milions en els comptes públics, mentre que l’euro per recepta permet estalviar al sector públics uns 50 milions. Davant d’aquesta comparació, el conseller delegat ha defensat la necessitat de què les autoritats europees facin tot el possible per retornar la prima de risc dels països afectats per la crisi del deute sobirà a nivells de 100 punts bàsics i no en els actuals nivells de més de 400 punts bàsics. Aquesta conjuntura és el que ”em fa ser pessimista” sobre el futur de l’economia espanyola, ha dit. 
Banc dolent
En relació amb la possible participació de Banc Sabadell en l’accionariat de la societat gestora d’actius o banc dolent que el govern espanyol està acabant de dissenyar, Jaume Guardiola ha assegurat que el banc no té cap decisió perquè encara no s’ha rebut cap proposta concreta sobre aquesta possible participació. El conseller delegat creu que és ”cosa de dies” que el govern acabi amb el disseny definitiu d’aquest instrument. 
”Atenció” sobre el procés polític
En un encontre amb mitjans de comunicació després de la seva intervenció davant l’auditori d’Esade, Jaume Guardiola ha respòs a la pregunta sobre com veu el banc l’escenari polític a Catalunya marcat pel debat sobre la independència dient que el banc segueix amb ”atenció” el procés i intentant entendre ”el que està passant” en un procés ”que no se sap exactament” com acabarà.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.