Joan Cañada: “No oblidem que la reforma local ve en dues fases, i la pitjor està per venir”

0
369

El Departament de Governació ha tramès un informe al gabinet jurídic on aconsella i sol·licita l’estudi per la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat a la llei

Revela que l’Estat va trencar el pacte polític “dues hores després de fer-se públiques la data i la pregunta”

“4 objectius: Rentar la imatge de l’Estat davant d’Europa, recentralitzar i debilitar els governs autonòmics, generar estalvi no pel ciutadà sinó per l’Estat, i privatització dels serveis, que anirà en detriment”

“No oblidem que aquesta reforma ve en dues fases, i la pitjor està per venir, perquè l’anunciada llei d’hisendes locals o de finançament local anunciat pel ministre Montoro, és la llei que en definitiva farà possible o no l’aplicació de tots els canvis que aquesta LRSAL avui té previst”

“No podem obviar aquesta situació excepcional d’unitat local per aconseguir el manteniment i la defensa del model local propi”

“L’Estat té greus problemes i vol trepitjar, esborrar del mapa, eliminar qualsevol element polític que no sigui el seu”

“L’Estat espanyol s’està desfent i es va carregant el que molts ajuntaments hem fet, hem contribuït donant temps de la nostra vida, amb il·lusions, hem contribuït amb la convivència i amb aquest procés social, i l’Estat s’ho vol carregar, això no és un atac a l’autonomia local, és un cop d’Estata l’autonomia”

“Fer entendre a la ciutadania que el que està en risc són els serveis públics de qualitat que es presten a la ciutadania”

“LRSAL és una llei ideològica que no té res a veure amb el context actual del país. Pretén afavorir el paper de l’Estat com a prestador de serveis, recentralitzar, controlar i ajustar la despesa dels ajuntaments”

“Tres preocupacions: la quantitat i qualitat d’ocupació pública en els municipis,  l’empitjorament en el nivell de prestació de serveis i per últim, la limitació que crea la llei en la democràcia del país. ”

El Secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan Cañada, ha assenyalat avui a l’esmorzar col·loqui organitzat per Alcaldes.eu i el Punt Avui, dos objectius principals encomanats pel president de la Generalitat, Artur Mas, i per la Vicepresidenta Joana Ortega, que s’han de complir. “D’una banda, aplicar i defensar el municipalisme i aconseguir l’aplicació del model propi que ha triomfat a Catalunya: la subsidiarietat, que els municipis puguin desenvolupar serveis i competències que els ciutadans demanen. L’altre objectiu és assolir el fet que cap ajuntament arribi a una situació de ser rescatat”, ha afirmat. 
Destaca la gran col·laboració dels alcaldes i d’entitats municipals així com l’actitud positiva que es manté en el món local. “No podem obviar aquesta situació excepcional d’unitat local per aconseguir el manteniment i la defensa del model local propi. No oblidem que aquesta reforma ve en dues fases, i la pitjor està per venir, perquè l’anunciada llei d’hisendes locals o de finançament local anunciat pel ministre Montoro, és la llei que en definitiva farà possible o no l’aplicació de tots els canvis que aquesta Llei de Racionalització i Sostenibilitat de les Administracions Locals (LRSAL) avui té previst”, assegura.
De cara al model català i estatal d’aquesta reforma, Joan Cañada diferencia el català com una “reforma que busca racionalitzar però sobretot pensant en les persones”, mentre que el model estatal parteix d’altre reflexió,  d’estalviar per l’Estat, “treu competències sense garantir que el servei es presti als ciutadans”. Ressalta que la reforma impulsada per l’Estat “té una voluntat clara de quatre objectius: Rentar la imatge de l’Estat davant d’Europa, recentralitzar i debilitar els governs autonòmics, generar estalvi no pel ciutadà sinó per l’Estat, i privatització dels serveis, que anirà en detriment”, ha anunciat. Retreu que aquesta reforma pretén “recentralitzar serveis, traient competències a la pròpia autonomia, al govern de Catalunya”, i ha informat que “El Departament de Governació ha tramès un informe al gabinet jurídic on aconsella i sol·licita l’estudi per la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat a la llei”. El govern de la Generalitat decidirà en els propers dies la interposició d’aquest recurs.  Per altre costat, el Govern ha acusat el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques de suspendre i “deixar sense efecte” tots els avenços aconseguits en les negociacions que duien a terme sobre la reforma local dues hores després que el president de la Generalitat, Artur Mas, anunciés la data i la pregunta de la consulta.
El President de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor, defensa la necessitat d’una reforma de l’arquitectura local però no la impulsada per l’Estat, ja que “no és una llei de reforma local sinó una llei clarament d’estabilitat pressupostària”, creu que aquesta llei és “la filosofia de l’economia, de les xifres i del que marca Europa, per tant denota una claríssima falta de lideratge en el nostre país”.  Finalment marca el repte de “fer entendre a la ciutadania que el que està en risc són els serveis públics de qualitat que es presten a la ciutadania”.
“Aquesta llei és colpista”, ha anunciat el President de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch. “L’Estat té greus problemes i vol trepitjar, esborrar del mapa, eliminar qualsevol element polític que no sigui el seu”, diu Buch, qui opina també que “l’Estat espanyol s’està desfent i es va carregant el que molts ajuntaments hem fet, hem contribuït donant temps de la nostra vida, amb il·lusions, hem contribuït amb la convivència i amb aquest procés social, i l’Estat s’ho vol carregar, això no és un atac a l’autonomia local, és un cop d’Estat”, ha sentenciat. També ha reiterat la necessitat de portar la llei estatal al TC reunint el suport de 1.200 ajuntaments espanyols, que representin a 7 milions de ciutadans.
A continuació, representants municipals i alcaldes han donat la seva paraula. Maria Crehuet, alcaldessa d’Ordis i presidenta de l’Associació de micropobles de Catalunya, ha analitzat la injustícia del cost efectiu i ha qüestionat l’elecció indirecte en els àmbits supramunicipals. 
L’alcalde de Campins, Andreu Tohà, i l’alcaldessa de Lluçà, Eva Boixadé, han posat de relleu la consciència de la vessant humana, de ser racional amb les idees ja que és una llei que perjudica molt els Ajuntaments i sobretot els petits.
L’alcalde d’Alella, Andreu Francisco, ha explicat les contradiccions en els objectius de la llei a través d’un exemple que afectava al seu municipi i parla d’una llei “irracional”, qualificant-la com un atac frontal a l’economia local. 
L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, reclama que “aquesta llei s’ha fet de dalt a baix, sense tenir en compte els municipis ni el que ha passat en aquests anys de democràcia. “És una llei recentralitzadora i pensada des d’un punt de vista metropolità”. L’alcalde de Sant Climent de Llobregat, Isidre Sierra, per la seva banda ha retret el retrocés que representa la llei.
D’altra banda, el Secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, parla de la LRSAL com una llei “ideològica que no té res a veure amb el context actual del país. Pretén afavorir el paper de l’Estat com a prestador de serveis, recentralitzar, controlar i ajustar la despesa dels ajuntaments”. Gallego manifesta tres preocupacions: la quantitat i qualitat d’ocupació pública en els municipis,  l’empitjorament en el nivell de prestació de serveis i per últim, la limitació que crea la llei en la democràcia del país. 
Finalment, el professor de dret administratiu de la UB, Alfredo Galán, ha posat de relleu que s’ha d’aprovar aquesta llei “vulguem o no” per dues finalitats fonamentals segons l’Estat: la de millorar l’eficiència econòmica, i el desenvolupament estatuari. 

.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.