Joan Rigol: “No sé què passarà però el que sí sé és que no tornarem a ser com abans”

0
437

Ara, el repte de Catalunya és aconseguir un llenguatge polític considerable mitjançant la pressió ciutadana sobre l’Estat
“És d’excessiva candidesa demanar al Congrés el traspàs de competències en referèndums perquè per aquesta via no hi ha sortida”
Joan Rigol

“Per donar confiança a la ciutadania és absolutament necessari que es donin compte que volem llibertat democràtica”
Maite Arqué

“La meva confiança està depositada a les institucions, partits, però sobretot amb la pressió de la societat civil”
Jordi Solé

“Sabem on volem arribar, què fer, cada pas hem de fer-lo amb seguretat. Si es tracta només de fer un referèndum fet a la nostra mida, no té valor”
Joan Rigol

“Si el temps corre a favor nostre, Espanya és com una llosa a sobre nostre, ja aixecarem el cap”
Montserrat Garrido

“El dret a decidir avança perquè la secessió no dóna por als joves”
Marc Sanglas

“Per a que la consulta tingui ressonància es necessita poder votar d’una manera clara, definida i oficial”
Joan Rigol

“La pregunta ha de tenir una connotació independentista perquè sinó seria un engany”
Josep Manel Ximenis

“La tercera via no existeix perquè estem en una fase de pressió. És determinant que el procés definitiu passi per una negociació amb l’Estat, que serà més ferma i profitosa si mantenim cohesionada aquesta pressió. No sé què passarà però el que sí sé és que no tornarem a ser com abans”
Joan Rigol

“Hem de preguntar clarament, sense interpretacions, intentem modular la rpegunta però sapiguem què estem rpeguntant, sinó arribarem cansats. No hem de fatigar la ciutadania amb discussions”
Marc Sanglas

“Estem decebuts per veure que els partits ara sembla que sí, ara que no, això no podem fer veure-ho. Hem de fer pinya i posar-nos d’acord”
Montserrat Garrido

“No crec que en el 2014 tinguem la independència però ha de ser la data del referèndum i expressar una opinió lliure i democràtica”
Josep Manel Ximenis

“Si som capaços de dir el nostre, serà un estat social, de coresponsabilitat i amb preferència de la gent que ho passa pitjor. Motivarem tant els que tenen sensibilitat nacional catalana com els que s’han afegit, aquest és el gran tema i protagonisme dels municipis adherits al dret a decidir, establir el llenguatge de la coresponsabilitat cívica i ciutadana a través de la il·lusió per construir un país”
Joan Rigol

“El temps corre a favor nostre, i aquest 49% a favor de la independència demostra que els arguments de la por no han quedat”
Jordi Solé


Foto: Nacho Roca
Esmorzar alcaldes.eu a l’hotel Avenida Palace de Barcelona

L’expresident del Parlament de Catalunya i redactor del Pacte Nacional del Dret a Decidir, Joan Rigol, ha donat el tret de sortida a l’esmorzar col·loqui sobre el dret a decidir organitzat per Alcaldes.eu i el Punt Avui. Rigol ha assenyalat que el repte de Catalunya és el “d’aconseguir un llenguatge polític considerable” mitjançant la ‘pressió’ ciutadana sobre l’Estat.  Rigol ha advertit que “és d’excessiva candidesa” demanar al Congrés el traspàs de competències en referèndums perquè per aquesta via no hi ha sortida.

Assegura que la tercera via no existeix perquè “estem en una fase de pressió”. Opina també que és determinant que el procés definitiu passi per una negociació amb l’Estat i que serà “més ferma i profitosa si mantenim cohesionada aquesta pressió. No sé què passarà però el que sí sé és que no tornarem a ser com abans”, ha sentenciat. 
“Sabem on volem arribar, què fer, cada pas hem de fer-lo amb seguretat”, ha dit. Rigol considera que “si es tracta només de fer un referèndum fet a la nostra mida no té valor”, i destaca que per a que la consulta tingui ressonància es necessita poder votar d’una manera “clara, definida i oficial”.
Durant el seu discurs ha mostrat la seva clara defensa d’una coresponsabilitat democràtica, d’un reequilibri territorial, d’una solidaritat, d’un diàleg, d’un civisme, “acceptant el pluralisme i bilingüisme, acceptant a tothom amb la seva integració perquè volem mantenir el nostre nivell cultural i la nostra llengua”. 
Rigol ha instat també als partits favorables a l’autodeterminació que debatin el dia després d’unes eleccions plebiscitàries, “demano als meus líders que, amb tota la discreció, comparteixin com creuen que hauria de continuar aquesta jornada”.
Finalment apunta que si som capaços de dir el nostre, “serà un estat social, de coresponsabilitat i amb preferència de la gent que ho passa pitjor”. “Motivarem tant els que tenen sensibilitat nacional catalana com els que s’han afegit, aquest és el gran tema i protagonisme dels municipis adherits al dret a decidir, establir el llenguatge de la coresponsabilitat cívica i ciutadana a través de la il·lusió per construir un país”. 
En el col·loqui també han intervingut diferents alcaldes i representants municipals on han coincidit amb que el procés sobiranista sorgeix de la ciutadania, que les mobilitats ciutadanes són les que han portat aquest moment del país i que per tant arribaran fins on la ciutadania vulgui. Els participants s’han mostrat clarament favorables a que el referèndum es faci durant el 2014 –preferiblement el 14 de setembre– i que la pregunta sigui clara. Entre les coincidències del ponents, també la negativa de l’Estat espanyol a negociar res sobre la independència de Catalunya.
L’exalcaldessa de Badalona i exsenadora socialista, Maite Arqué, ha fet una crida al socialisme català per sumar-se a la demanda de la consulta per no “defraudar a la gent”. Considera que “per donar confiança a la ciutadania és absolutament necessari que es donin compte que volem llibertat democràtica”. Segons Arqué, el més important és que “arribem a treure i trencar pors de part de la ciutadania, hem de votar amb lllibertat i això no ha de produir cap tipus de problema”. 
El diputat d’ERC en el Parlament de Catalunya, Marc Sanglas, ha afirmat que “el dret a decidir avança perquè la secessió no dóna por als joves”, que ha denominat com la ‘generació Club Súper 3’. Planteja també la idea  d’intentar modular la pregunta però sabent què estem preguntant, “preguntar clarament, sense interpretacions”. Com també especifica Josep Manel Ximenis, regidor de l’Ajuntament d’Arenys de Munt, “la pregunta ha de tenir una connotació independentista perquè sinó seria un engany”. Aposta per a que aquest any sigui màgic, “no crec que en el 2014 tinguem la independència però ha de ser la data del referèndum i expressar una opinió lliure i democràtica”.  
L’alcalde de Caldes de Montbui i diputat al Parlament, Jordi Solé, també ha fet referència a la generació jove, la qual no té cap dubte sobre el procés, ha dit. Deposita la seva confiança a les institucions, als partits però sobretot a la pressió de la societat civil. El contrari del que diu l’Estat, Solé afirma que “el temps corre a favor nostre, i aquest 49% a favor de la independència demostra que els arguments de la por no han quedat”.
L’alcaldessa de Sant Pol de Mar, Montserrat Garrido, explica que “si el temps corre a favor nostre, Espanya és com una llosa a sobre nostre, ja aixecarem el cap”. Aposta per mirar de trobar acord entre els partits polítics i fer pinya. 





 

La notícia en altres mitjans:

El Punt Avui

La Vanguardia

Europapress

ABC

El Economista

Diari Ara

.

.

.

.

.

.

.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.