El president de la Diputació de Lleida ho ha dit durant la inauguració del Congrés Forestal Espanyol que se celebra a Lleida entre els dies 27 de juny i 1 de juliol
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dilluns en l’acte d’inauguració del 8è Congrés Forestal Espanyol, que se celebrarà al Palau de Congressos-La Llotja entre els dies 27 de juny i 1 de juliol.
L’acte ha comptat també amb la participació de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el president de la Sociedad Española de Ciencias Forestales, Felipe Bravo; el secretari d’Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Oriol Ansón; la directora general de Biodiversitat, Boscos i Desertificació del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Maria Jesús Rodríguez; el rector de la UdL, Jaume Puy, i el diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent.
Durant la seva intervenció, Joan Talarn ha recordat que la demarcació de Lleida “és una terra compromesa amb la seva forest, ja que forma part del nostre paisatge i, sobretot, de les nostres oportunitats de transformació econòmica”.
En aquest sentit, ha afegit que l’elecció de Lleida per a la celebració d’aquest congrés “posa en valor la feina feta des de fa anys per centres de referència en el camp forestal com el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, ubicat al Solsonès, o els estudis de tècnica forestal de la Universitat de Lleida a través de l’ETSEA”.
Joan Talarn també ha fet referència a la voluntat del territori de tirar endavant iniciatives com “el Projecte d’Especialització Competitiva Territorial Biomarkets, que té com a objectiu impulsar la transformació econòmica de les comarques del Pirineu en base a la potenciació de la bioeconomia de base agroforestal com a sector emergent”, o el compromís de crear “el Centre d’Innovació Digital Agroalimentari i Forestal de Catalunya, un hub d’innovació que es convertirà en una eina estructural per generar oportunitats que permetin, als agents implicats en la cadena de valor agroalimentària i forestal a escala regional, funcionar com a finestreta única, física i virtual, per afavorir iniciatives i infraestructures que aportin solucions innovadores als problemes de sempre”.
El Congrés Forestal Espanyol és l’esdeveniment més important organitzat per la Societat Espanyola de Ciències Forestals (SECF). Es fa cada quatre anys i és el principal fòrum de trobada de professionals forestals espanyols. Com excepcionalitat a aquesta periodicitat, i condicionats per la pandèmia mundial provocada per la Covid-19, l’edició prevista per a l’any 2021 va haver de ser ajornada a 2022. El seu objectiu és presentar els resultats de les investigacions i experiències en el camp de les ciències i tècniques forestals sorgits entre un congrés i un altre; incentivar l’anàlisi i el debat per trobar noves idees i propostes que millorin la gestió forestal, i guiar la política del sector, de manera que convergeixi amb els interessos de la societat.
La Diputació de Lleida exposa dins el congrés les seves polítiques de promoció del medi ambient.