5.7.19 – BARCELONA • Barcelonès

Josep Bargalló: “Els Plans Educatius d’Entorn són l’eina per executar el projecte educatiu de país en el municipi”

0
463

“Si no hi ha lideratge municipal, no hi ha proposta de projecte educatiu de ciutat”, ha afegit Baragalló, conseller d’Educació, que ha demanat així la implicació de tots els ajuntaments


Jornada de Presentació dels Plans Educatius d’Entorn 0-20. Foto: Govern.cat.
El conseller d’Educació ho ha dit durant la clausura de la Jornada de Presentació dels Plans Educatius d’Entorn 0-20, que aquest curs s’han posat a prova en cinc municipis, i que promouen l’orientació i l’acompanyament de l’alumnat dels 0 als 20 anys
El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha demanat la implicació de tots els ajuntaments en l’elaboració de projectes educatius de ciutat que tinguin en compte els projectes de cada centre i, alhora, el projecte educatiu de país. “Necessitem anar de la mà dels ajuntaments perquè l’oferta educativa sigui millor. La nostra eina són els Plans Educatius d’Entorn, que és una eina que ens ha corresponsabilitza mútuament. Són l’eina per executar el projecte educatiu de país en el municipi”, ha destacat. 
El conseller ha fet aquestes declaracions precisament durant la clausura de la Jornada de Presentació dels Plans Educatius d’Entorn 0-20, que s’ha celebrat aquest matí a Barcelona. En la jornada, on hi han assistit 200 tècnics municipals i assessors de llengua, interculturalitat i cohesió social de tot Catalunya, el Departament d’Educació ha presentat els nous Plans Educatius d’Entorn, que posen l’accent en la xarxa i en l’acció comunitària i que promouen l’orientació i l’acompanyament de l’alumnat des dels 0 als 20 anys, i no només en les etapes obligatòries. 
En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que “els Plans Educatius d’Entorn, en la seva evolució, plantegen això: l’execució del projecte educatiu de país en el municipi. I entenem l’educació més enllà dels serveis educatius obligatoris, preobligatoris i postobligatoris”, ha subratllat, tot insistint: “Qui ha de liderar el projecte educatiu de ciutat és el municipi. Si no hi ha lideratge municipal, no hi ha proposta de projecte educatiu de ciutat”.
Bargalló ha ressaltat que la Generalitat, com a autoritat educativa del país, té la màxima responsabilitat de “bastir el projecte educatiu de país. Però s’ha de basar en projectes de ciutat i territori. No poden ser fets a l’esquena. I un projecte educatiu de ciutat s’ha de basar en els projectes educatius de centre”, ha assenyalat. 
El conseller també ha apostat per l’acció comunitària i pel treball en xarxa. “No volem que cap centre educatiu no pertanyi a una xarxa compromesa amb la transformació. No volem cap centre que s’aïlli de l’aprenentatge constant en els processos d’aprenentatge”. Tot i així, també ha assenyalat: “No ens podem permetre cap centre que estigui a fora de les xarxes, però no volem cap centre que estigui a totes les xarxes”.
La jornada ha estat inaugurada pel director general d’Atenció a la Família i la Comunitat Educativa, Ramon Simon. “Diem que els nous Plans Educatius d’Entorn són de 0 a 20 anys perquè l’objectiu principal és que tots els alumnes, abans dels 20 anys, hagin pogut assolir una titulació acadèmica o una certificació professional. Aquest és l’èxit personal”, ha assegurat Simon en el seu parlament.
Lluitar contra l’abandonament escolar
Els primers Plans Educatius d’Entorn es van crear el 2005 com una iniciativa de cooperació educativa entre el Departament d’Educació i el món municipal. A dia d’avui hi ha 128 Plans Educatius d’Entorn en 109 municipis, els quals impliquen a 1.293 centres i atenen a 408.955 alumnes. D’aquesta manera, s’arriba a cobrir el 98,58% de centres d’alta complexitat, sense tenir en compte els centres del Consorci d’Educació de Barcelona. 
Aran, el Departament d’Educació impulsa el Pla Educatiu d’Entorn 0-20 com un nou model educatiu que posa l’accent en la xarxa i que vol passar dels projectes educatius de centre als projectes d’àmbit comunitari. Un dels objectius dels nous plans és orientar i acompanyar  l’alumnat i les seves famílies dels 0 als 20 anys, especialment en la transició d’etapes educatives i en el risc d’abandonament. 
Durant el curs 2018-2019, s’ha posat a prova aquest nou model en cinc municipis: Tàrrega, L’Hospitalet de Llobregat (La Florida-Les Planes), Ripoll, Sant Vicenç dels Horts i Esplugues de Llobregat. A més a més, s’ha elaborat el document marc que descriu i defineix aquest nou model, i que s’ha presentat en la jornada d’avui, que s’ha dut a terme a la seu de l’INEFC de Barcelona.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.