L’exconseller i un dels líders polítics empresonats per l’1-O ha estat elegit en segona votació amb els vots de Junts, ERC i la CUP
Raquel Sans (ERC) i David Pérez (PSC), elegits vicepresidents primer i segon
L’exconseller Josep Rull (Terrassa, 1968), advocat i un dels líders polítics empresonats per la seva participació en l’organització de l’1-O, ha estat escollit president del Parlament amb els vots de Junts, ERC i la CUP. Rull, que va ocupar el número 3 de la llista encapçalada per Carles Puigdemont per a les eleccions del 12-M, s’ha imposat a la candidata socialista, Sílvia Paneque, en una segona votació ja que a la primera cap candidat ha obtingut la majoria absoluta. ERC i CUP han votat en blanc, Aliança Catalana vot nul i la resta de formacions els seus propis candidats.
En aquesta segona votació, Rull ha obtingut 59 vots, mentre que Paneque només ha rebut el suport dels 42 diputats del PSC. Així, Rull ha estat escollit amb els vots favorables de Junts (35) i ERC (20) i la CUP (4). En total, 59 vots comptant els de Carles Puigdemont i Lluís Puig que, malgrat que el Tribunal Constitucional ha desestimat que puguin votat des de Brussel·les, la mesa els ha permès delegar el seu vot.
El fet que Comuns Sumar s’hagi desmarcat i hagi votat la seva pròpia candidata, Susana Segovia, el la primera votació ha facilitat el nomenament de Rull, ja que el PSC no hagués tingut prou ni aliant-se amb el PP, que haguessin sumat 57 escons.
Llarga trajectòria
Josep Rull va formar part de la Mesa del Parlament com a secretari tercer amb Núria de Gispert com a presidenta. Conseller de Territori i Sostenibilitat durant el govern de Carles Puigdemont, l’octubre del 2019 va ser condemnat a deu anys i sis mesos de presó i a la inhabilitació per càrrec públic però va sortir de la presó l’any 2021 després de ser indultat pel govern de Pedro Sánchez.
Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, Rull es va afilar a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) l’any 1986 i va ser secretari d’aquesta organització entre els anys 1994 i 1998. El 1989 va començar a militar a Convergència Democràtica de Catalunya i l’any 2003 es va presentar per primer cop com a cap de llista de CiU a l’Ajuntament de Terrassa on va ser president del Grup Municipal de CiU. Va ser el coordinador general de Convergència Democràtica de Catalunya entre el 2014 i el 2016, fins que ho va deixar en prendre possessió com a conseller de Territori i Sostenibilitat el 14 de gener de 2016. A Convergència havia estat també membre del Comitè Executiu Nacional i del Secretariat Permanent i secretari d’organització.