24.04.13 – BARCELONA • Barcelonès

L’ EACAT, l’extranet de les administracions catalanes, compleix deu anys

0
452

Possibilita l’intercanvi de dades i documents electrònics entre les administracions públiques de Catalunya amb més de 300 procediments administratius diferents

Des d’aquesta plataforma electrònica s’han fet més de 730.000 trameses amb un estalvi de més de 54 milions d’euros

L’extranet de les administracions catalanes, EACAT, compleix una dècada d’existència. Concretament, el proper 28 d’abril farà 10 anys de la primera tramesa de documentació enviada a través d’aquesta plataforma electrònica, que connecta les administracions públiques catalanes i permet la tramitació interadministrativa.
 
L’EACAT va néixer el 2003, impulsada pel Departament de Governació i Relacions Institucionals, destinada a reduir la correspondència postal i el suport paper entre els ajuntaments i la Generalitat. Actualment, l’EACAT s’ha consolidat com una eina que ha permès avançar al conjunt de les administracions catalanes en l’àmbit de l’administració electrònica. Gestionada pel Consorci AOC des de l’any 2004, al llarg d’aquests primers 10 anys d’història ha desenvolupat més de 300 procediments administratius i les administracions hi han intercanviat més de 730.000 trameses, el que ha suposat un estalvi de més de 54 milions d’euros.
 
Més de 23.000 treballadors públics hi interactuen
 
Avui tot el sector públic català l’utilitza per a les seves comunicacions i en rep de forma recíproca: ajuntaments, consells comarcals, diputacions, Generalitat, sector públic empresarial, universitats, cambres de comerç i diversos ens parlamentaris, com el propi Parlament de Catalunya, les Sindicatures de Comptes i de Greuges, el CAC, etc. Això vol dir que més de 23.000 treballadors públics de prop de 2.000 ens hi interactuen.
 
Els serveis de tramitació interadministrativa fan possible la substitució de les trameses documentals en paper per les corresponents en suport electrònic, mantenint la validesa jurídica amb la incorporació de la signatura electrònica reconeguda, així com amb la gestió dels assentaments electrònics en el registres, tant els de sortida de l’organisme emissor com els d’entrada de l’organisme receptor.
 
Entre els seus serveis en destaquen pel seu ús massiu la tramesa de publicació al DOGC; la tramesa d’actes i acords a la Direcció General d’Administració Local del Departament de Governació i Relacions Institucionals; els tràmits de la Direcció General per a la Immigració i les subvencions del Departament de Benestar Social i Família; les sol·licituds de cremes col·lectives i permisos per a foc del Cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Rural, així com les subvencions del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC).
 
Els requisits d’accés a EACAT són bàsics: tan sols es necessita un ordinador connectat a Internet i que l’usuari que fa la tramesa disposi de certificat electrònic. A banda, EACAT ha aportat alguns beneficis col·laterals com el fet que la seva implantació a tot el sector públic català ha dotat almenys a cada alcalde i secretari municipal i a molts alts càrrecs i personal tècnic de la Generalitat, de la corresponent T-CAT, la targeta adreçada al personal de les administracions públiques catalanes que conté certificats digitals de CATCert. Aquest fet ha ajudat a impulsar altres projectes d’administració electrònica.
 
Exemple de col·laboració entre administracions
 
La consolidació d’EACAT es deu al fet que els seus beneficis són clars: l’estalvi en desplaçaments i en correu postal; la reducció de temps, ja que l’assentament registral és immediat; la garantia de seguretat jurídica a l’hora de tramitar; sense oblidar una important disminució del cost ecològic de la tramitació en substituir el format paper per electrònic.
 
EACAT és un exemple de col·laboració entre administracions que consolida el model català d’administració electrònica i reforça l’estratègia conjunta de les administracions. Es tracta d’un cas únic a l’estat espanyol, una eina pionera derivada del Pacte per a la promoció i el desenvolupament de la societat de la informació a les administracions públiques catalanes signat al Parlament de Catalunya el 2001.
 
Des de la seva creació, s’hi han anat afegint nous serveis i usuaris, en un procés de millora contínua que permet afirmar que s’han assolit les fites establertes en el 2003. Així, durant el primer any d’activitat es van fer 168 trameses. Durant els tres primers mesos de 2013 ja se n’han tramitat més de 71.000, consolidant un increment exponencial continuat, any rere any. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.